Κορύφωση του θράσους Ερντογάν: Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον ΟΗΕ, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης – Λίγο πριν την συνάντηση με Μητσοτάκη

epa11622510 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during the General Debate of the 79th session of the United Nations General Assembly at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 24 September 2024. The annual high-level General Debate gathers world leaders from 24 to 28 September, and 30 September under the theme, ‘Leaving no one behind: acting together for the advancement of peace, sustainable development and human dignity for present and future generations’. EPA/JUSTIN LANE




Την αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, εμμένοντας στη  « λύση των δύο κρατών», λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σήμερα, καλώ και πάλι τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να συνάψει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις» ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λίγο πριν από τη συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, τα οποία αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα, πρέπει να επαναβεβαοωθούν και η απομόνωση πρέπει να τερματιστεί».

 

Υφαλοκρηπίδα και ο «ρόλος – κλειδί» της Τουρκίας

«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει κηρυχθεί βόρεια και δυτικά της νήσου Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως «ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί».

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία επιθυμεί να δει το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο «ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών γίνονται σεβαστά» και προσέθεσε ότι «είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί η συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το θαλάσσιο εμπόριο».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση και από τους γείτονές μας» συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Οι αξίες του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και του Δυτικού κόσμου «πεθαίνουν στη Γάζα»

Στην ομιλία του ο Ερντογάν ζήτησε να συγκροτηθεί μια «συμμαχία της ανθρωπότητας» που θα σταματήσει το Ισραήλ, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι αγνοεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. «Όπως τον Χίτλερ τον σταμάτησε η συμμαχία της ανθρωπότητας πριν από 70 χρόνια, έτσι και ο Νετανιάχου και το δίκτυο των δολοφόνων του πρέπει να τους σταματήσει η συμμαχία της ανθρωπότητας», είπε.

«Δεν πεθαίνουν μόνο τα παιδιά, στη Γάζα, πεθαίνει και το σύστημα του ΟΗΕ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σχολιάζοντας ότι ο ΟΗΕ έχει γίνει μια «δυσλειτουργική δομή».

«Οι αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται η Δύση πεθαίνουν (…) Θέτω ανοιχτά το ερώτημα: Εσείς, οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτοί που ζουν στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη δεν είναι άνθρωποι;», διερωτήθηκε, λέγοντας ότι η Γάζα έχει γίνει «το μεγαλύτερο νεκροταφείο παιδιών και γυναικών στον κόσμο». «Τι περιμένετε για να σταματήσετε τις σφαγές που οδηγούν όλη την περιοχή στον πόλεμο;» συνέχισε, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι «διαπράττει (…) γενοκτονία» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, στέκει στο πλευρό του λαού του Λιβάνου, την ώρα που το Ισραήλ πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στη χώρα αυτή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Με διευρυμένη ατζέντα αλλά και χαμηλές προσδοκίες η 35 λεπτών συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν το απόγευμα* Η έκτη τους τελευταίους 15 μήνες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: