«Κύπριος» ξανά ο Σέρβος μεγιστάνας Μίροσλαβ Μίσκοβιτς: Του επιστράφηκε το διαβατήριο από τη Λευκωσία

Ο Σέρβος επιχειρηματίας Μίροσλαβ Μίσκοβιτς. EPA/SASA MARICIC




Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Μίροσλαβ Μίσκοβιτς παραμένει Κύπριος μετά από πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ανακαλέσει προηγούμενη απόφαση του 2021.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Άγγελου Νικολάου στον «Φιλελεύθερο» είχε προηγηθεί η δικαίωσή του από το Εφετείο στο Βελιγράδι για υπόθεση φοροδιαφυγής στην οποία είχε καταδικαστεί και στην οποία βασίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία για έναρξη της διαδικασίας αποστέρησής της υπηκοότητας που είχε αποκτήσει το 2012.

Ο Σέρβος ολιγάρχης είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας επενδύσεων Delta Holding, που δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και υπηρεσίες, στο εμπόριο, στα ακίνητα, στην πώληση αυτοκινήτων, τη γεωργική παραγωγή και άλλα.

Η καθαρή περιουσία του Μίσκοβιτς υπολογίστηκε σε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η λίστα του 2017 με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο όπως δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Forbes, βρήκε τον Μίσκοβιτς στη 691η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η σύνδεση του Μίσκοβιτς με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν ήταν ποτέ προφανής, εκτός από τη σύντομη θητεία του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός το 1990, περίοδο που ο Μιλόσεβιτς ήταν Πρόεδρος της Σερβίας.

Όπως καταγράφεται σε διεθνή δημοσιεύματα, μετά την ανατροπή του Μιλόσεβιτς, στις 5 Οκτωβρίου 2000, ο Μίσκοβιτς άρχισε να χτίζει την αυτοκρατορία του.

Τον Οκτώβριο του 2021 και στη βάση εισηγήσεων της Ερευνητικής Επιτροπής των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών υπό την προεδρία του Μύρωνος Νικολάτου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί στη στέρηση της ιδιότητας του πολίτη της Δημοκρατίας από τον επενδυτή Μίροσλαβ Μίσκοβιτς, όπως και της συζύγου του.

Επτά χρόνια μετά την απόκτηση της υπηκοότητας του ο Μίσκοβιτς, τον Μάρτιο του 2019, καταδικάστηκε από σέρβικο δικαστήριο σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση για φοροδιαφυγή.

Ο επενδυτής είχε εφεσιβάλει την καταδίκη και η έφεση κατά τον χρόνο που διενεργούνταν ο έρευνες της Επιτροπής Νικολάτου ήταν υπό εκδίκαση.

Τον Ιανουάριο του 2022 οι επηρεαζόμενοι υπέβαλαν ένσταση εναντίον της απόφασης για αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας τους στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Εξέτασης Αποστέρησης Υπηκοότητας.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2022 το σερβικό εφετείο εξέδωσε απόφαση με την οποία αθώωσε τον κ. Μίσκοβιτς και απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Ακολούθως τον Μάρτιο του ίδιου έτους, οι δικηγόροι των επηρεαζόμενων υποστήριξαν ότι η καταδίκη πάνω στην οποία βασίστηκε η έναρξη της διαδικασίας αποστέρησης ανατράπηκε με την απόφαση του Εφετείου.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή, με την απόφαση του σέρβικου Εφετείου η καταδίκη του Μίσκοβιτς για το αδίκημα της φοροδιαφυγής ανατράπηκε και επομένως καταλύεται το νομικό υπόβαθρο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 8/10/2021 για έναρξη της διαδικασίας στέρησης της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα επηρεαζόμενα πρόσωπα.

Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις, η Ανεξάρτητη Επιτροπή αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο ότι δεν υφίστανται πλέον λόγοι για αποστέρηση της υπηκοότητας του κ. Μίσκοβιτς και ούτε των μελών της οικογένειάς του.

Ακολούθως το Υπουργικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, στις 4 Σεπτεμβρίου 2024 αποφάσισε να μην προχωρήσει με την έκδοση διατάγματος στέρησης της ιδιότητας του πολίτη της Δημοκρατίας για τον κ. Μίσκοβιτς και τη σύζυγό του.

ΠΗΓΗ: philenews.com

«Καθάρισαν» από Ρώσους και Λευκορώσους οι Κυπριακές Τράπεζες: Εγκώμια για τα πιστωτικά ιδρύματα από την πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: