Κυνηγούν …”ουράνια τόξα” αυτοί που πιστεύουν ότι ο Ερντογάν είπε άλλα στον Γκουτέρες και άλλα στη Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega της Κύπρου (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Το μείζον θέμα, που αποτελεί τεράστιο πρόβλημα φυσικά, σε ότι αφορά την επανέναρξη ή όχι του διαλόγου με στόχο τη λύση του Κυπριακού, είναι η Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατέθεσε και σήμερα τις θέσεις του ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας, δήλωσε ξανά ότι είναι έτοιμος για τις διαπραγματεύσεις όποτε τον καλέσει ο Γενικός Γραμματέας και όπου τον καλέσει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τι έχουμε ενώπιον μας μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού. Ποιο ήταν το μήνυμα του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας και ποιο ήταν το βασικό αίτημα που ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα.

Πρώτον είπε όχι στην τριμερή συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και δεν ισχύουν τα παραμύθια ότι δήθεν απάντησε θετικά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Εκτός, φυσικά, εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους όρους του, και

Δεύτερον, ο άνθρωπος δεν έκρυψε τα λόγια του. Για να γίνει η τριμερής πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

Οπότε, και η Λευκωσία και η Αθήνα που μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη προσπαθεί να αλλάξει την τουρκική στάση, δεν μπορούν να δεχθούν μία  τριμερή υπό την προϋπόθεση της αποδοχής των παράλογών τουρκικών όρων. Στο θέμα αυτό -και σε άλλα φυσικά- η Αθήνα και η Λευκωσία σκέφτονται το ίδιο.

Στο ερώτημα, λοιπόν, αν ο Γενικός Γραμματέας καλέσει τριμερή, θα σου απαντούσα -μετά την έρευνα που κάναμε- ότι και μετά τη συνάντηση του με τον Ερντογάν αφήνει ανοικτό το θέμα.

Μπορεί να καλέσει την τριμερή και να αποφύγει τον σκόπελο των τουρκικών όρων, που ορθά απορρίπτουν η Λευκωσία και η Αθήνα. Μπορεί να καλέσει μία διαδικαστική τριμερή, η οποία δεν θα μπει στην ουσία αλλά θα συζητήσει τα διαδικαστικά θέματα μίας πενταμερούς διάσκεψης με την προσθήκη των εγγυητριών δυνάμεων. Της Αγγλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Αυτές τις πληροφορίες έχουμε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάνε σε καμία τριμερή για να συζητήσουν την κυριαρχική ισότητα, πόσο μάλλον να την αποδεχθούν πριν από την οποιαδήποτε συνάντηση. Έτσι έχουν τα πράγματα.

Όπως μου είπε μία πηγή εδώ, όσοι βρίσκουν θετική τη δήλωση της Τουρκικής Προεδρίας για την τριμερή είναι κυνηγοί ουράνιων τόξων.

O Ερντογάν είπε κατά λέξη στον Γενικό Γραμματέα ότι η Ομοσπονδία είναι εκτός του διπλωματικού παιγνιδιού, και ότι πριν από όποια συζήτηση για τη λύση πρέπει να έχει προηγουμένως αναγνωριστεί το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων. Μπορεί να απαντήσει θετικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης ή κάποιος άλλος Κύπριος πολιτικός; Υπάρχει κάποιος που θα βάλει υπογραφή;

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μιλά ποτέ με μισόλογα. Και ότι λέει προσπαθεί και το πραγματοποιεί. Άρα, όπως είπε στον κ. Γκουτέρες, απαιτεί αναγνώριση, κυρίαρχη ισότιμα και ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Και όλα τα παραπάνω στο πλαίσιο της διευθέτησης των δύο κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Είδαμε δια γυμνού οφθαλμού την τεράστια πρόκληση του Ερντογάν προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή των Οικονόμου και Παυλόπουλου, στον Σκάι (video)

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα “πετάξουν” από την Κύπρο στο Λίβανο για να σώσουν τους πολίτες της υπερδύναμης: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: