«Καθάρισαν» από Ρώσους και Λευκορώσους οι Κυπριακές Τράπεζες: Εγκώμια για τα πιστωτικά ιδρύματα από την πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία

FILE PHOTO: People wait in line outside the Laiki Bank branch in Nicosia, Cyprus, 29 March 2013 as banks returned to their normal opening hours 8.30-13.30 but the daily withdrawal limit remains at 300 euros. EPA/KATIA CHRISTODOULOU




Τείνει να εξαφανιστεί από τους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών η έκθεση σε Ρώσους και Λευκορώσους πελάτες, η οποία συρρικνώθηκε σημαντικά σε μια δεκαετία και αντιστοιχεί τώρα σε λιγότερο από 1% των ισολογισμών, έναντι 12,5% το 2014.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Θεανώς Θειοπούλου στον «Φιλελεύθερο» το σεμινάριο για τις βέλτιστες πρακτικές στο θέμα των κυρώσεων και του ελέγχου εξαγωγών, που διοργανώθηκε χθες στη Λευκωσία και στο οποίο παραβρέθηκαν αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, αξιωματούχοι από τα αμερικανικά Υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης και εκπρόσωποι των τμημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από όλα τα κυπριακά ιδρύματα, ήταν μια ευκαιρία ώστε η Κύπρος να εισπράξει τα εύσημα από τις ΗΠΑ για τις πρακτικές που ακολουθεί σήμερα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

«Το εκτιμούν οι ΗΠΑ»

Στην προσφώνησή της, η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναγνώρισε το έργο των τμημάτων συμμόρφωσης των κυπριακών τραπεζών στη βελτίωση της φήμης του τραπεζικού συστήματος της χώρας στη διεθνή σκηνή, τονίζοντας πως το έργο αυτό αναγνωρίζεται και εκτιμάται στην Ουάσιγκτον.

Απευθύνθηκε στους επικεφαλής των τμημάτων συμμόρφωσης, λέγοντας ότι το έργο τους διασφαλίζει όχι μόνο τις τράπεζες στις οποίες εργάζονται, αλλά ολόκληρο τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, βελτιώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τη φήμη του στη διεθνή σκηνή.

Ζήτησε από τα τμήματα συμμόρφωσης των τραπεζών να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση, αφού, όπως είπε, τα δίκτυα αποφυγής κυρώσεων χρησιμοποιούν διαμετακομιστικά κέντρα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και στην Ασία προκειμένου να μεταφέρουν προϊόντα αλλού, αρχικά σε χώρες που τους επιτρέπεται η εισαγωγή αμερικανικής τεχνολογίας όπως η Κύπρος.

Η κ. Φίσερ σημείωσε ότι τράπεζες σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο λογαριασμών προσώπων υψηλού κινδύνου ή και συγγενών προσώπων που περιλήφθηκαν στις κυρώσεις, για να αναγνωρίσει πως δικαιολογείται η προσοχή προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά πρόσωπα που δεν έκαναν κάτι παράνομο.

Η συμμόρφωση των κυπριακών τραπεζών, το γεγονός ότι έχουν αποσυνδεθεί με τα ρωσικά κεφάλαια και βρίσκονται πιο κοντά στο δυτικό τραπεζικό περιβάλλον, δεν πέρασε απαρατήρητο από την κ. Φίσερ.

«Έχουμε δει κυπριακές τράπεζες να ακολουθούν πρότυπα βέλτιστων πρακτικών, ειδικότερα για την απαγόρευση πελατών που εμπλέκονται στον στρατιωτικό και στο αμυντικό τομέα, κάτι που ευκολύνει τις τράπεζες να κλείσουν αυτούς τους λογαριασμούς».

Από την πλευρά του, ο Μπλέικ Πρίντσετ, Ανώτερος Σύμβουλος στο Αμερικανικό ΥΠΕΞ για θέματα κυρώσεων κατά της χρηματοδότησης απειλών, αναγνώρισε το έργο των τμημάτων συμμόρφωσης ως «εξαιρετικά σημαντικό».

Ο κ. Πρίντσετ επεσήμανε πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε πέραν των 5.000 οντοτήτων και προσώπων στην Ρωσία και άλλου, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει 14 πακέτα κυρώσεων.

Αναγνώρισε ότι το έργο της συμμόρφωσης συνεπάγεται επιπλέον κόστη για τις τράπεζες, για να σημειώσει ότι το πεδίο δεν είναι στατικό, αφού, όπως είπε, κάθε φορά που επιβάλλουμε κυρώσεις, οι Ρώσοι προσαρμόζονται ψάχνοντας νέους εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο εκτελεστικό διάταγμα 114, που δίνει την εξουσία επιβολής δευτερογενών κυρώσεων σε ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία εμπλέκονται σε σημαντικές συναλλαγές με την ρωσική στρατιωτική βιομηχανία.

Ο διευθυντής της διεύθυνσης Συμμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου, Μάριος Σκανδάλης, ανέφερε πως, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση του 2013, το τραπεζικό σύστημα, με προεξάρχουσα την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, προχώρησε στην υιοθέτηση μέτρων «που σχεδιάστηκαν όχι απλά για να ενισχύσουν τη λειτουργία της συμμόρφωσης, αλλά και για να αναμορφώσουν την κουλτούρα της οικονομίας και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοοικονομικό σύστημα».

Πρόσθεσε ότι ο τραπεζικός τομέας παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές και τα χαρτοφυλάκια πελατών έναντι των κυρώσεων, ενώ το προσωπικό στα τμήματα συμμόρφωσης έχει τριπλασιαστεί από 1% του συνολικού προσωπικού σε 3%.

Υπενθύμισε ακόμη τον τερματισμό της σχέσης με διαμεσολαβητές και παρόχους διοικητικών υπηρεσιών και το κλείσιμο πέραν των 160.000 λογαριασμών για αποκλειστικά λόγους συμμόρφωσης.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Η “κατσάδα” από την ΕΕ για την Ενέργεια, το deal για τα αεροδρόμια και η στέγη ηλικιωμένων στη Λάρνακα στο προσκήνιο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: