Κάποιοι δικαστές στην Κύπρο πρέπει να ντρέπονται: Γερμανικό δικαστήριο καταδίκασε τον αγωνιστή σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών

Ο Κούρδος Πατριώτης Κενάν Αγιάς. Φωτογραφία από τον Φιλελεύθερο




Ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών επέβαλε στον Κούρδο αγωνιστή Κενάν Αγιάς το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Χανσεάτης στο Αμβούργο, γράφει στον Φιλελεύθερο ο Αλέκος Μιχαηλίδης

Στη δικαστική ακρόαση της Δευτέρας 2 Σεπτεμβρίου, ο Κενάν Αγιάς ολοκλήρωσε τη δική του τοποθέτηση και άκουσε την ποινή του από το τριμελές δικαστήριο, στη βάση της μοναδικής κατηγορίας που υπήρχε εναντίον του, της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, δηλαδή στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι της Κατηγορούσας Αρχής είχαν προτείνει ποινή φυλάκισης 4,5 ετών στον Κενάν Αγιάζ.

Σύμφωνα με το «Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κενάν Αγιάς», πλέον αναμένεται η σύνταξη και το σκεπτικό της απόφασης από το Δικαστήριο, κάτι που χρειάζεται περίοδο 2-3 μηνών, ενώ εναπόκειται πλέον σε διπλωματικούς χειρισμούς η υλοποίηση των όρων που είχε συμπεριλάβει το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στην απόφαση της έκδοσής του στη Γερμανία.

Δηλαδή, τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Γερμανίας και της Κύπρου, θα πρέπει να ρυθμίσουν την επιστροφή του Κενάν Αγιάζ στο νησί μας για να εκτίσει την ποινή του στις κυπριακές φυλακές.

Τίθενται, λοιπόν, όλοι ενώπιον των ευθυνών τους απέναντι σε έναν αναγνωρισμένο πολιτικό πρόσφυγα και προστατευμένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς έχει κριθεί προ πολλού απειλούμενος από το τουρκικό δικτατορικό καθεστώς και τους πράκτορές του σε όλη την Ευρώπη. Όπως προκύπτει, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει αυτό τον άνθρωπο, ο οποίος καταδικάστηκε χωρίς ιδιαίτερα τεκμήρια εναντίον του.

Τη δικαστική διαδικασία της Δευτέρας παρακολούθησαν Κούρδοι και Γερμανοί αλληλέγγυοι στον Κενάν και πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το κτήριο του Δικαστηρίου με αίτημα την απελευθέρωση του Κούρδου αγωνιστή. Ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να επαναλαμβάνει το σύνθημα «Ελευθερία στην Κύπρο, ελευθερία στο Κουρδιστάν».

Σε δηλώσεις που έκανε ο Στέφαν Κουν, μέλος της υπεράσπισης του Κενάν, έξω από το δικαστήριο, σημείωσε ότι η σημερινή καταδίκη είναι μέρος της εντεινόμενης καταδιωκτικής πρακτικής του γερμανικού κράτους εναντίον του κουρδικού κινήματος.

«Καθίσταται σαφές ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα αντικαθιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι άνθρωποι τιμωρούνται όλο και περισσότερο για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις» δήλωσε προσθέτοντας ότι το τουρκικό καθεστώς επιβραβεύεται από το γερμανικό κράτος για τις πολιτικές του εναντίον του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επεσήμανε ότι το δικαστήριο δεν άφησε αμφιβολία ότι θα καταδίκαζε τον Κενάν παρόλο που δεν υπήρχαν ξεκάθαρες αποδείξεις και καμία βάση για όσα ιχυρίζονταν οι γερμανικές αρχές.

«Η σημερινή, υπερβολική ετυμηγορία αποδεικνύει ότι η γερμανική κατασταλτική πρακτική αποφεύγει να αναγνωρίσει την πολύχρονη καταπίεση του κουρδικού λαού από το τουρκικό κράτος, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υπογράμμισε. Δήλωσε, καταλήγοντας, ότι ήταν αξιοθαύμαστη η πάλη του Κενάν Αγιάς εναντίον όλων των προσπαθειών ποινικοποίησης του κουρδικού αγώνα για ελευθερία, με τις πολιτικές και ιστορικές του τοποθετήσεις.

Ο ίδιος ο Κενάν μετέφερε το εξής μήνυμα: «Η καταδίκη μου αποτελεί νομιμοποίηση των πρακτικών του τουρκικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας των Κούρδων και της κατοχής της Κύπρου». Κάλεσε τον κουρδικό και τον κυπριακό λαό να συνεχίσουν την αντίσταση. «Μαζί θα είμαστε νικητές και ελεύθεροι», τόνισε και εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Μετά από ολοήμερο οργιώδες παρασκήνιο: Ελπίδες για συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος…

Ύμνος από τον Πρόεδρο της Κύπρου: “Ήταν κάτι πολύ πιο ευρύ και πολύ πιο σημαντικό ο Μίκης, ήταν μία πολυσχιδής προσωπικότητα με θέση, με άποψη, με ξεκάθαρες θέσεις”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: