Κάμαλ Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ ανταλλάσσουν ψυχρή χειραψία: Κοινή παρουσία στο Ground Zero για την 23η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου [video]

epa11598475 A man wearing a ‘Make America Great’ hat (C) seen with (L-R) Democratic presidential candidate US Vice President Kamala Harris, US President Joe Biden, former New York City Mayor Michael Bloomberg, and Republican presidential candidate Donald J. Trump in the background during the 23rd annual 9/11 commemoration ceremony at the National September 11 Memorial & Museum in New York, New York, USA, 11 September 2024. EPA/SARAH YENESEL




Θλιμμένες οικογένειες, τοπικοί και εθνικοί αξιωματούχοι, συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη σήμερα Τετάρτη για να τιμήσουν την 23η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ που σκότωσαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους.

Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθηκαν και οι δύο στον ετήσιο εορτασμό, λίγες ώρες μετά τη σφοδρή τηλεοπτική τους αντιπαράθεση στη Φιλαδέλφεια το απόγευμα της Τρίτης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  Τζο Μπάιντεν συνόδευσε τον Χάρις, την αντιπρόεδρό του και τώρα υποψήφιο των Δημοκρατικών για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μπάιντεν και Χάρις τίμησαν την θλιβερή επέτειο των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ με προγραμματισμένες επισκέψεις σε καθένα από τα τρία σημεία όπου συνετρίβησαν τα αεροσκάφη των αεροπειρατών  το 2001: το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το Πεντάγωνο κοντά στην Ουάσιγκτον και ένα χωράφι στην Πενσυλβάνια.

Ο Τραμπ παρευρέθηκε στην εκδήλωση στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο αντιπρόεδρό του Βανς.

  • Τραμπ και ο Χάρις έδωσαν τα χέρια, με σφιχτά χαμόγελα, πριν παραταχθούν για την τελετή.

Αν και οι εορτασμοί της 11ης Σεπτεμβρίου είναι σοβαρά και οδυνηρά γεγονότα και επιμελώς ακομμάτιστα, κάθε εκλογικός κύκλος προσθέτει ένταση στην περίσταση και πολλά βλέμματα στράφηκαν στην Χάρις και τον Τραμπ σήμερα για να διακρίνουν αν και πώς θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν.

Μετά την χειραψία στο μνημόσυνο και μια σύντομη ανταλλαγή μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων, η Χάρις τοποθετήθηκε στα δεξιά του Μπάιντεν, με τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Τραμπ και τον Βανς στα αριστερά του Τραμπ.

  • Η Χάρις ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη λίγες μόνο ώρες αφότου οι περισσότερες δημοσκοπήσεις την ανακήρυξαν νικήτρια του ντιμπέιτ εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, με μόλις οκτώ εβδομάδες να απομένουν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου .

Δεν είχαν προγραμματιστεί ομιλίες από τους πολιτικούς στον χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στο κάτω Μανχάταν, στογνωστό ως Ground Zero, όπου οι συγγενείς διάβασαν τα ονόματα όσων πέθαναν.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν και η Χάρις πέταξαν στο Σάνξβιλ, όπου οι επιβάτες της πτήσης United Flight 93 ήρθαν αντιμέτωποι με τους αεροπειρατές και το αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα χωράφι, αποτρέποντας το χτύπημα άλλου στόχου.

Στη συνέχεια αναμενόταν να επιστρέψουν στην Ουάσιγκτον για να επισκεφθούν το μνημείο του Πενταγώνου.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, με περισσότερους από 2.750 νεκρούς στη Νέα Υόρκη, 184 στο Πεντάγωνο και 40 στο Σανξσβιλ. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους 13 τρομοκράτες αεροπειρατές, οι οποίοι επίσης πέθαναν.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε μια διακήρυξη προς τιμήν αυτών που έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των επιθέσεων, καθώς και τους εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά για στρατιωτική θητεία στη συνέχεια.

«Οφείλουμε σε αυτούς τους πατριώτες της γενιάς της 11ης Σεπτεμβρίου ένα χρέος ευγνωμοσύνης που δεν μπορούμε ποτέ να ξεπληρώσουμε πλήρως», είπε ο Μπάιντεν, επικαλούμενος τις αποστολές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες εμπόλεμες ζώνες, καθώς και τη σύλληψη και τη δολοφονία του εγκέφαλου της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν .

 

Με πληροφορίες από The Guardian

 

«Στημένο» υπέρ της Χάρις ήταν το ντιμπέιτ, λέει τώρα ο Τραμπ: Κατηγορεί το τηλεοπτικό δίκτυο ABC για κρυφή συμφωνία με τους Δημοκρατικούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: