«Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς από τον Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ενώ τα Harrods… σφύριζαν αδιάφορα

FILE PHOTO Egyptian-born business man, owner of Fulham F.C. soccer club, Mohamed Al Fayed poses in front of the statue of late US singer Michael Jackson with a female visitor during its unveiling at the stadium grounds in West London, Britain, 03 April 2011. EPA/STR




Περισσότερες από είκοσι έχουν φτάσει να είναι οι γυναίκες που έχουν καταγγείλει ότι έπεσαν θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον δισεκατομμυριούχο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ.

Το BBC κατέγραψε μαρτυρίες από περισσότερες από 20 γυναίκες πρώην υπαλλήλους του Αλ Φαγέντ που λένε ότι ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τους επιτέθηκε σεξουαλικά – και κάποιες εξ αυτών καταγγέλλουν ότι τις βίασε.

Η έρευνα του BBC πάνω στο θέμα αποκάλυψε ότι την εποχή που τα Harrods βρίσκονταν υπό την ιδιοκτησία του επιχειρηματία όχι μόνο δεν παρενέβησαν στην αποκάλυψη των καταγγελιών και τη στήριξη των θυμάτων αλλά βοήθησαν στην συγκάλυψή τους.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Harrods δήλωσαν ότι είναι «εντελώς τρομοκρατημένοι» από τους ισχυρισμούς και ζήτησαν «ειλικρινή συγγνώμη».

epa01585562 Welsh classical singer Katherine Jenkins (R) opens the post-Christmas sale at Harrods, Londons luxury department store, with Egyptian owner Mohamed Al Fayed (L), 27 December 2008. EPA/DANIEL DEME

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γυναικών στο BBC, οι βιασμοί σημειώθηκαν στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεντ Τροπέ και το Άμπου Ντάμπι.

Γυναίκα δήλωσε στο BBC ότι έπεσε θύμα «άρρωστης» σεξουαλικής επίθεσης από τον πρώην ιδιοκτήτη των Harrods όταν την προσκάλεσε στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο για μία επαγγελματική συνάντηση.

Η γυναίκα, με το όνομα Μέλανι, θεωρεί ότι η αστυνομία ήταν πολύ κοντά στη σύλληψή του μετά την καταγγελία της, λίγες μόνο μέρες πριν τον θάνατό του, τον Αύγουστο του 2023.

«Έκανα σαφές ότι δεν ήθελα να συμβεί αυτό. Δεν έδωσα καμία συγκατάθεση. Ήθελα απλώς να τελειώσει», λέει η γυναίκα.

Μια άλλη γυναίκα λέει ότι ήταν έφηβη όταν τη βίασε στο σπίτι του στο Μέιφερ: «Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν ένα τέρας, ένα σεξουαλικό αρπακτικό χωρίς κανένα απολύτως ηθικό φραγμό», λέει, προσθέτοντας ότι όλο το προσωπικό στο Harrods ήταν τα «παιχνίδια» του.

«Ήμασταν όλοι τόσο φοβισμένοι. Καλλιεργούσε ενεργά τον φόβο. Αν έλεγε ‘πήδα’, οι υπάλληλοι θα ρωτούσαν ‘πόσο ψηλά;’».

Ο Φαγέντ αντιμετώπισε κατηγορίες σεξουαλικής επίθεσης όσο ήταν ζωντανός, χωρίς ποτέ ωστόσο να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί που αποκαλύπτονται τώρα είναι πρωτοφανούς κλίμακας και σοβαρότητας.

«Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ ήταν άθλιος»

Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Φαγέντ ξεκίνησε στους δρόμους της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, όπου πουλούσε ανθρακούχα ποτά στους περαστικούς. Αλλά ήταν ο γάμος του με την αδερφή ενός εκατομμυριούχου Σαουδάραβα έμπορου όπλων που τον βοήθησε να σφυρηλατήσει νέες σχέσεις και να χτίσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία.

Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 και ήταν ήδη γνωστό δημόσιο πρόσωπο όταν ανέλαβε τα Harrods το 1985. Τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, εμφανιζόταν τακτικά ως καλεσμένος σε τηλεοπτικές συνομιλίες και ψυχαγωγικές εκπομπές.

«Ήταν άθλιος», λέει μια από τις γυναίκες, η Σοφία, η οποία εργάστηκε ως προσωπική του βοηθός από το 1988 έως το 1991. Λέει ότι προσπάθησε να τη βιάσει περισσότερες από μία φορές.

FILE PHOTO Mohamed Al Fayed, owner of Harrods department, arrives at the Royal Courts of Justice in London, Britain, 14 January 2008. EPA/ANDY RAIN

Ο ιδιοκτήτης των Harrods επισκεπτόταν τακτικά τους τεράστιους ορόφους πωλήσεων του πολυκαταστήματος και εντόπιζε νεαρές γυναίκες εργαζόμενές του που έβρισκε ελκυστικές, οι οποίες στη συνέχεια θα προωθούνταν για να εργαστούν στα γραφεία του στον επάνω όροφο – είπε στο BBC πρώην στέλεχος του προσωπικού.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν στα γραφεία του στο Harrods, στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο ή σε ταξίδια στο εξωτερικό – συχνά στο Παρίσι, στο ξενοδοχείο Ritz, του οποίου ήταν επίσης ιδιοκτήτης, ή στην κοντινή του ιδιοκτησία Villa Windsor.

Στο Harrods, πρώην μέλη του προσωπικού είπαν ότι ήταν ξεκάθαρο τι συνέβαινε. «Όλοι βλέπαμε ο ένας τον άλλον να περνάει από εκείνη την πόρτα σκεπτόμενος, ‘εσύ καημένη, είσαι εσύ σήμερα’ και νιώθοντας εντελώς ανίσχυροι να το σταματήσουμε», λέει η Άλις.

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: