Καφέ νάνοι, νεογέννητα άστρα, αιωρούμενοι πλανήτες: 1,5 δισ. αντικείμενα περιλαμβάνει ο πιο λεπτομερής χάρτης του Γαλαξία μας που ολοκληρώθηκε μετά από μελέτη 13 ετών [photos]

Κολάζ που αναδεικνύει μια επιλογή από περιοχές του Γαλαξία μας, οι οποίες απεικονίστηκαν στο πλαίσιο του πιο λεπτομερούς υπέρυθρου χάρτη. ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Credit: ESO/VVVX survey




Τον πιο λεπτομερή χάρτη του Γαλαξία μας, που περιέχει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια αντικείμενα, δημοσίευσαν αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VISTA του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO).

Η επιστημονική ομάδα παρακολούθησε τις κεντρικές περιοχές του Γαλαξία μας για περισσότερα από 13 χρόνια χρησιμοποιώντας την υπέρυθρη κάμερα VIRCAM του VISTA.

Ο χάρτης περιλαμβάνει 200.000 εικόνες που ελήφθησαν στο υπέρυθρο και δέκα φορές περισσότερα αντικείμενα από έναν προηγούμενο χάρτη που κυκλοφόρησε από την ίδια ομάδα το 2012.

Ανάμεσά τους νεογέννητα αστέρια, συχνά ενσωματωμένα σε κουκούλια σκόνης, και σφαιρωτά σμήνη εκατομμυρίων από τα παλαιότερα αστέρια του Γαλαξία μας, καθώς και πολύ ψυχρά αντικείμενα, όπως καφέ νάνους ή ελεύθερα αιωρούμενους πλανήτες που δεν περιστρέφονται γύρω από κάποιο αστέρι.

«Κάναμε τόσες πολλές ανακαλύψεις, που αλλάξαμε την άποψη του Γαλαξία μας για πάντα», επισημαίνει ο Ντάντε Μινίτι, αστροφυσικός στο Universidad Andres Bello στη Χιλή και επικεφαλής του συνολικού έργου «VISTA Variables in the Via Lactea».

Ο χάρτης δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό «Astronomy & Astrophysics» σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του έργου.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Η μεγάλη συνάντηση: Στις 27 Σεπτεμβρίου με τον Ηλιο στις 9 Οκτωβρίου με τη Γη-Το ταξίδι του C/2023 A3 ενός εξαιρετικά φωτεινού κομήτη που εντοπίσθηκε μόλις το 2023 [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: