Ήρθε το τέλος της Χεζμπολάχ; To Ισραήλ πρώτα τους έκοψε τις επικοινωνίες και μετά εξολόθρευσε την ηγεσία με τελευταίο τον Χασάν Νασράλα [βίντεο]

FILE PHOTO: Hezbollah leader Hassan Nasrallah delivers a televised speech at a memorial ceremony to mark one week since the killing of late Hezbollah senior commander Fuad Shukr, in Beirut, Lebanon, 06 August 2024.EPA/WAEL HAMZEH




Η εξόντωση του Χασάν Νασράλα ήταν η κορυφή του παγόβουνου σε μία επιχείρηση που όπως φαίνεται σχεδιαζόταν με απόλυτη μυστικότητα προκειμένου να εξοντωθεί όλη η ηγεσία της Χεζμπολάχ.

Η αρχή έγινε με τις εκρήξεις των βομβητών που στέρησε από την Ισλαμιστική οργάνωση τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των μελών της , ενώ έθεσε και εκτός μάχης χιλιάδες μαχητές δίνοντας το μήνυμα πως κανείς δεν είναι ασφαλής.

Ταυτόχρονα με στοχευμένα χτυπήματα εξόντωνε έναν προς έναν τους διοικητές της Χεζμπολάχ με αποκορύφωμα τη χθεσινή επίθεση κατά του Νασράλα.

Η ακρίβεια των πληγμάτων δημιουργεί εξάλλου τη βεβαιότητα ότι το Ισραήλ είχε καταφέρει να διεισδύσει βαθιά μέσα στην οργάνωση καθώς οι δυνάμεις του είχαν πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για την τοποθεσία στην οποία βρίσκονταν οι αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση των IDF που εμφανίζει όλη την ιεραρχία της Λιβανέζικης Οργάνωσης να έχει εξοντωθεί.

«Το μήνυμα είναι απλό: όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πως να τον φθάσουμε», τόνισε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, ο Αλί Καρακέ, που φέρεται να ήταν ο διοικητής του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, καθώς και άλλοι διοοκητές του κινήματος, σκοτώθηκαν δίπλα στον Χασάν Νασράλα κατά την επιχείρηση “Νέα τάξη”.

Πολύπλοκη επιχείρηση

Η επίθεση εναντίον του Νασράλα “ήταν πολύ πολύπλοκη. Αυτό δείχνει όχι μόνο τις τεράστιες τεχνολογικές δυνατότητες αλλά και σε ποιο σημείο το Ισραήλ κατάφερε να εισχωρήσει στη Χεζμπολάχ”, εκτιμά ο Τζέιμς Ντόρσεϊ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής του εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

“Υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, Ναντάβ Σοσάνι εκτιμώντας σε “δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες” το οπλοστάσιο του κινήματος και λέγοντας πως η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να έχει “την ικανότητα να εκτοξεύει πολλά πυρά ταυτόχρονα” στο Ισραήλ.

Το πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού κατέστρεψε δεκάδες κτήρια σύμφωνα με φωτογράφο του AFP και ώθησε στη φυγή χιλιάδες κατοίκους, εκ των οποίων μερικές οικογένειες κοιμήθηκαν στον δρόμο. Σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό των αρχών του Λιβάνου, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Πολλές ώρες μετά το πλήγμα, στήλες καπνού υψώνονταν ακόμη από τα συντρίμμια.

H ανακοίνωση της Χεζμπολάχ 

“Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (…) την πορεία των οποίων σχεδόν επί τριάντα χρόνια”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Χεζμπολάχ, ο πιο στενός σύμμαχος του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση ανέφερε πως ο γενικός γραμματέας της ισχυρής ένοπλης οργάνωσης σκοτώθηκε μαζί με άλλα μέλη της «σε ύπουλη σιονιστική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού».

Παράλληλα η οργάνωση δηλώνει πως παρά τα πλήγματα θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Ισραήλ.

 Σε ασφαλές μέρος ο Αλί Χαμενεΐ

Το χτύπημα κατά του Νασράλα θορύβησε το Ιράν, στο έδαφος του οποίου είχε βρει το θάνατο πριν από λίγες εβδομάδες ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου, δήλωσαν στο Reuters δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν από την Τεχεράνη.

Οι πηγές δήλωσαν πως το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες περιφερειακές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν προκειμένου να καθορίσουν το επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ένα πλήγμα στη νότια Βηρυτό χθες, Παρασκευή.

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως «η γραμμή του Χασάν Νασράλα θα συνεχιστεί», παρά τον θάνατο χθες του ηγέτη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ σε ισραηλινό πλήγμα στο αρχηγείο του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Η ένδοξη γραμμή του ηγέτη της αντίστασης, Χασάν Νασράλα, θα συνεχιστεί και ο ιερός σκοπός του θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση της Κοντς (Ιερουσαλήμ), δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι του Σαββάτου, από τα ισραηλινά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό χθες, σκοτώθηκε και ο αναπληρωτής διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιφορουσάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της, διατείνεται όμως πως συνεχίζει τη μάχη κατά του Ισραήλ* Πώς σκοτώθηκε ο πανίσχυρος Χασάν Νασράλα

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: