Είχαν δώσει Κυπριακό διαβατήριο σε ξάδελφο του Άσαντ ενώ αντιμετώπιζε δίωξη από τις ΗΠΑ: Του αφαιρέθηκε μετά από ένα επτάμηνο λόγω των γεγονότων στη Συρία

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ. EPA, SANA HANDOUT




Το Υπουργικό Συμβούλιο το 2011 πολιτογράφησε ως Κύπριο πολίτη, Σύριο επιχειρηματία, ξάδερφο του προέδρου Άσαντ καθώς και την πενταμελή οικογένειά του, παρόλο ότι γνώριζε ότι ήταν αναμεμειγμένος σε σκάνδαλα διαφθοράς και η αμερικάνικη κυβέρνηση παγοποίησε την περιουσία του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο τότε υπουργός Εσωτερικών, που ενημέρωσε τη Βουλή για την πρόθεσή του για πολιτογράφηση του συγκεκριμένου προσώπου, δεν έκαμε αναφορά στην άρνηση της τότε διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού Άννυς Σιακαλλή, να δοθεί η υπηκοότητα στη βάση στοιχείων.

Ωστόσο, τέσσερις μήνες μετά την πολιτογράφηση του ξαδέρφου του Άσαντ, η ίδια κυβέρνηση αναγκάστηκε να του αφαιρέσει την υπηκοότητα όπως και των εξαρτωμένων του, επειδή είχαν ξεσπάσει τα αιματηρά επεισόδια στη Συρία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον έθεσε σε κατάλογο προσώπων για δέσμευση της περιουσίας τους αφού αναφερόταν «… ως χρηματοδότης του καθεστώτος για την καταστολή των διαδηλώσεων».

Όλα τα πιο πάνω αναφέρονται σε σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που λειτουργούσε ως Εφετείο, εξετάζοντας την έφεση του Σύριου επιχειρηματία και της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Δικαστηρίου, την 4.01.2011 το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση του εφεσείοντα 1 από τη Συρία.

Κρίθηκε ότι η πολιτογράφηση του εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον, καθότι προσέφερε, «λόγω των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων υψίστου επιπέδου υπηρεσίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο εφεσείοντας 1 είχε καταθέσεις, πενταετούς προθεσμίας, σε κυπριακές τράπεζες, ύψους €17.300.000 και ακίνητη περιουσία αξίας €320.000.

Όμως, τέσσερις μόλις μήνες μετά την πολιτογράφηση του, εξεδόθη ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 442/2011.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού έλαβε υπόψη την κατάσταση στη Συρία, περιέλαβε το όνομα του εφεσείοντα 1 στον κατάλογο των προσώπων έναντι των οποίων διατασσόταν η δέσμευση της περιουσίας τους εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού αναφερόταν «… ως χρηματοδότης του καθεστώτος για την καταστολή των διαδηλώσεων».

Το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού έλαβε υπόψη τα πιο πάνω, υπόβαλε Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για στέρηση της κυπριακής υπηκοότητας του εφεσείοντα 1 και της οικογένειάς του,

Το Υπουργικό Συμβούλιο, καταγράφεται στην απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην υπό κρίση υπόθεση, αποφάσισε την ακύρωση των πολιτογραφήσεων των έξι εφεσειόντων αφού έκρινε ότι οι ενέργειες του εφεσείοντα 1, δηλαδή η παροχή χρηματοδότησης για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων πολιτών, στρέφονταν εναντίον των αρχών που διέπουν το πολιτειακό σύστημα και τον επιχειρηματικό τομέα της χώρας καθώς και τις ηθικές αξίες της κυπριακής κοινωνίας, εν γένει.

Αυτό ισοδυναμούσε με επίδειξη δυσμένειας προς το κράτος. Κατέληξε ότι οι πιο πάνω ενέργειες, που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή καθώς και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων, κατέδειξαν ότι δεν εξυπηρετείτο το δημόσιο συμφέρον.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η πολιτογράφηση του εφεσείοντα 1 και της οικογένειάς του, ως Κυπρίων πολιτών δεν αποτελεί αντικείμενο εξέτασης στην παρούσα διαδικασία και ως εκ τούτου δεν κρίνουμε σκόπιμο να σχολιάσουμε γιατί ο τότε Υπουργός Εσωτερικών προώθησε Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο όπως το συγκεκριμένο πρόσωπο και οι εξαρτώμενοι του πολιτογραφηθούν, ενώ η σύσταση της Διευθύντριας του Τμήματος Μετανάστευσης, ημερομηνίας 27.01.2010, που βασιζόταν σε στοιχεία, ήταν όπως η αίτηση για πολιτογράφηση απορριφθεί.

Αποτελεί παραδεκτό γεγονός, προστίθεται, ότι κατά τον χρόνο πολιτογράφησης του εφεσείοντα 1 υπήρχε ήδη σε ισχύ διάταγμα παγοποίησης των περιουσιακών του στοιχείων στις Η.Π.Α., λόγω ανάμειξής του σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Το γεγονός ότι οι αρχές, τουλάχιστο το Υπουργείο Εσωτερικών, γνώριζε την ανάμειξή του σε σκάνδαλα διαφθοράς και παρά ταύτα υπόβαλε Πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για πολιτογράφησή του, δεν εμπόδιζε το Υπουργικό Συμβούλιο να ακυρώσει, στη βάση νέων στοιχείων, σε μεταγενέστερο στάδιο, την απόφασή του για πολιτογράφηση του εφεσείοντα 1.

Παρενθετικά επισημαίνουμε ότι στην πρόταση που υπέβαλε ο τότε υπουργός Εσωτερικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, με κοινοποίηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, για πολιτογράφηση του εφεσείοντα 1, δεν γίνεται αναφορά στο Σημείωμα της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, η οποία σύστησε την απόρριψη του αιτήματος του εφεσείοντα 1.

Παραμένει άγνωστο στο Δικαστήριο κατά πόσο το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε σε σχέση με το περιεχόμενο του Σημειώματος.

Υπενθυμίζουμε ότι η ακύρωση της πολιτογράφησης του εφεσείοντα 1 δεν στηρίχθηκε στα αδικήματα διαφθοράς που του καταλόγιζαν οι αμερικανικές αρχές, αλλά στην χρηματοδότηση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων άμαχου πληθυσμού στη Συρία, γεγονός που έλαβε χώραν σε κατοπινό στάδιο, μετά την πολιτογράφησή του.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (video): «Δεν τελειώσαμε, συνεχίζουμε» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από 4 ώρες συνεδρίασης

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: