Η συνάντηση, που γίνεται για να γίνει; Ο Πρωθυπουργός απέναντι στον ισλαμιστή πρόεδρο: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στην εκπομπή των Οικονόμου και Παυλόπουλου, στον Σκάι (video)

Ο αναλυτής του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ύψιστο ενδιαφέρον, καθώς οι πάντες εύχονται να συνεχιστεί η διαδικασία των «ήρεμων νερών», εν μέσω σκληρών πολέμων στην Ευρώπη και τη Μέσης Ανατολής, και της ελπίδας που ίσως γεννήθηκε για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αν και προσωπικά δεν το βλέπω, διότι δεν έχει αλλάξει η σκληρή στάση της Τουρκίας μέχρι αυτή τη στιγμή. Αν καταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τον πείσει τον Ερντογάν να επιτρέψει στον Ερσίν Τατάρ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρόκειται για μία καλή, μία θετική εξέλιξη.

Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η Τουρκία απαιτεί να αποδεχθούν η Λευκωσία και η Αθήνα ισότιμο στάτους του παράνομου ψευδοκράτους με την νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Οι ηγέτες στην Κύπρο και την Ελλάδα δεν έχουν τρελαθεί ακόμα.

  • Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει πάντως. Οι πληροφορίες του συναδέλφου μας Γιάννης Καντέλη, τον φέρουν συγκρατημένα αισιόδοξο. Θα φανεί μέχρι τις 7.15 το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα (ΕΔΩ) και το θέμα συζήτησης ήταν το αίτημα του για σύγκλιση της τριμερούς συνάντησης με τη συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη Τατάρ. Ο κ. Γκουτέρες θα έχει σύντομη συνάντηση το πρωί ώρα Νέας Υόρκης με τον Ερντογάν (ΕΔΩ), οπότε θα ζητήσει και αυτός την έγκριση του για να γίνει αυτή η τριμερής, μέσα στον Οκτώβριο.

Η συνάντηση δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας. Μόνο 35 λεπτά με τα 17μιση να καταναλώνονται στη μετάφραση. Ο Ερντογάν δεν μιλάει καμία ξένη γλώσσα.

Θα πραγματοποιηθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, αν και ο Ερντογάν ήθελε πάρα πολύ να γίνει στο πολυτελέστατο Τουρκικό Κέντρο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Επειδή η συνάντηση θα είναι σύντομης διάρκειας δεν προβλέπεται σοβαρή συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες. Ίσως και να μην θίξουν καθόλου αυτό το θέμα αν και η ανώτερη διπλωματική πηγή μας είπε να μη βιαζόμαστε, αλλά να περιμένουμε μέχρι το τέλος της συνάντησης.

  • Αν ρωτάτε την άποψη μου, πιστεύω ότι αυτό το θέμα δεν θα συζητηθεί ποτέ σοβαρά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συμφωνίας, εάν η Τουρκία δεν υποχωρήσει. Ξέρει ο Ερντογάν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανένα περιθώριο να κάνει πίσω σε αυτό το μείζον εθνικό θέμα.

Εκτός του Κυπριακού ο Πρωθυπουργός θα θέσει και το μεταναστευτικό. Οι έμποροι ψυχών βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις αρχές, αν και πιστεύω πως έχουν βοήθεια στην Τουρκία. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται και να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές αν δεν υποστηρίζονται από κρατικές υπηρεσίες.

Η ανώτερη κυβερνητική πηγή που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους είπε ότι «όσο οι διακινητές προσαρμόζουν τις μεθόδους τους τόσο εμείς θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να αυξάνουμε τα επίπεδα συνεργασίας με την Τουρκία».

Είναι μία λογική σκέψη αλλά όταν έχεις να κάνεις με τους Τούρκους, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Χθες λέγαμε δεν έχει τον …Θεό του, σήμερα δεν έχει τον …Μωάμεθ!!! Ειδικά φορτηγάκια μεταφέρουν τα διαφημιστικά μηνύματα του Ταγίπ στους δρόμους της Νέας Υόρκης!

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Το Ισραήλ θα …τραβήξει μαζί του και τις ΗΠΑ, σε ένα νέο πόλεμο, στο Λίβανο; Αμερικανοί στρατιώτες στην Κύπρο… Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: