Οι Ρώσοι ξεκίνησαν αντεπίθεση στο Κούρσκ: «Ειλημμένη απόφαση» από ΗΠΑ και Βρετανία για «πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπά με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς εντός Ρωσίας

FILE PHOTO: epa11562003 A still image taken from an undated handout video made available by the Russian Defence Ministry Press-Service on 23 August 2024 shows Russian servicemen firing a 122-mm howitzer D-30 towards Ukrainian positions at an undisclosed location.EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT — MANDATORY CREDIT — BEST QUALITY AVAILABLE — HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός έχει αρχίσει την αντεπίθεση στην ρωσική δυτική περιοχή του Κούρσκ, όπου το Κίεβο είχε εξαπολύσει μια μεγάλη εισβολή τον περασμένο μήνα.

Είπε επίσης ότι η Ουκρανία ανέμενε μια αντεπίθεση για την διείσδυσή της στα ρωσικά εδάφη, μετά την αιφνίδια εισβολή που εκδηλώθηκε στις 6 Αυγούστου, και την οποία ακολούθησε ουκρανική προέλαση και κατάληψη δεκάδων κοινοτήτων και χιλιομέτρων ρωσικού εδάφους.

Την δήλωση του Ζελένσκι, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα, ο ίδιος ο ρωσικός στρατός.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε συγκεκριμένα ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται σε επίθεση στην περιοχή Κουρσκ, ανακαταλαμβάνοντας σχεδόν δώδεκα πόλεις στην εμπλεκόμενη συνοριακή περιοχή

  • «Μονάδες της ομάδας δυνάμεων «Βορράς» απελευθέρωσαν 10 οικισμούς μέσα σε δύο ημέρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

” Ομοίως ,  την περασμένη ημέρα ,  μονάδες της ομάδας απέκρουσαν δύο εχθρικές αντεπιθέσεις  κοντά στις πόλεις  Φανασεγιέβκα και Σναγκόστ,  και απέτρεψαν μια απόπειρα επίθεσης  κοντά στην πόλη  Ολγκόβκα” , πρόσθεσε η δήλωση.

Νωρίτερα,  υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής και φιλορώσοι πολεμικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν «τοπική αντεπίθεση» στην περιοχή Κορένεφσκι, που βρίσκεται στα σύνορα με την περιοχή Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

«Στην περιφέρεια του Κουρσκ, ο Ρωσικός Στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση στο δυτικό πλευρό της εχθρικής σφήνας, μειώνοντας την ουκρανική ζώνη ελέγχου κοντά στα κρατικά σύνορα», ανέφερε το μπλογκ Two Majors, ενώ τα ρωσικά κανάλια άρχισαν να δημοσιεύουν φωτογραφίες Ουκρανών αιχμαλώτων από την περιοχή του Κουρσκ.

Το Κίεβο είχε ανακοινώσει στα τέλη του περασμένου μήνα ότι πήρε τον έλεγχο περίπου 100 ρωσικών πόλεων και χωριών, καθώς και σχεδόν 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στην περιοχή του Κουρσκ. 

Όταν οι Ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή στις 6 Αυγούστου, ανάγκασαν την Ρωσία στην εκκένωση περισσότερων από 150.000 ανθρώπων από τις παραμεθόριες περιοχές.

Στις 6 Αυγούστου η Ουκρανία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί από το εξωτερικό εναντίον της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, περνώντας τα σύνορα και εισβάλλοντας στην περιφέρεια του Κουρσκ, με χιλιάδες στρατιώτες υποστηριζόμενους από σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαριά όπλα, περιλαμβανομένων όπλων δυτικής κατασκευής.

«Πράσινο φως» για όπλα μεγάλου βεληνεκούς εντός Ρωσίας

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, χθες κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο διατύπωσε τον πιο σαφή υπαινιγμό μέχρι σήμερα  ότι ο Λευκός Οίκος πρόκειται να άρει τους περιορισμούς του στην Ουκρανία για την χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από τη Δύση σε βασικούς στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, με μια απόφαση που θεωρείται ότι έχει ήδη ληφθεί κατ’ ιδίαν.

Μιλώντας στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι , ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν «από την πρώτη μέρα» πρόθυμες να προσαρμόσουν την πολιτική τους καθώς άλλαζει η κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», τόνισε.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Λάμι θα αναφερθούν στα «αφεντικά» τους – Τζο Μπάιντεν και Κιρ Στάρμερ – μετά τις συνομιλίες τους  με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Μόσχα – που αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα – έχει αλλάξει τη στρατηγική σκέψη στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Ήταν μια «σημαντική και επικίνδυνη κλιμάκωση», είπε.

Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow σε στόχους εντός της Ρωσίας, αν και δεν αναμένεται να ανακοινωθεί δημόσια αύριο Παρασκευή όταν ο Στάρμερ θα συναντήσει τον Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο ηγέτες σχεδιάζουν να συζητήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και πώς θα μπορούσε να τερματιστεί, στο πλαίσιο μιας ευρείας συζήτησης για την εξωτερική πολιτική, αν και θα αποφύγουν την έντονη εστίαση σε οποιοδήποτε μεμονωμένο οπλικό σύστημα, καθώς ο στόχος της συνομιλίας είναι στρατηγικός.

Μιλώντας στο Κίεβο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, είπε ότι δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες ιδιωτικών συζητήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν πλεονέκτημα στον Πούτιν. Κατήγγειλε την «αδύναμη» εισβολή του Ρώσου ηγέτη στην Ουκρανία και τον κατηγόρησε προσωπικά για «αλαζονεία και απληστία».

«Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός. Αυτό είναι φασισμός», είπε.

Με πληροφορίες από AFP/The Moscow Times

 

Πιέσεις στην Ουκρανία να δεχθεί «plan B» στον πόλεμο με τη Ρωσία ασκούν οι δυτικοί σύμμαχοι: «Να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι βάσει συσχετισμών στο πεδίο»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: