FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν. Φωτογραφία από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, Turkish MFA, @MFATurkiye
Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν υιοθετεί την πολιτική κατευνασμού που η Αθήνα ακολουθεί εμμονικά για δεκαετίες σε μια πορεία παραχωρήσεων, σύροντας αναπόφευκτα και την αδύναμη Λευκωσία.
Πρόσφατη απόδειξη της διάστασης ανάμεσα στην ηγετική ελίτ και την κοινωνία των πολιτών, είναι η περίπτωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.
Την ώρα που εφαρμοζόταν στην πράξη η πολιτική της ντε φάκτο εγκατάλειψης της διεθνώς ρυθμισμένης ΑΟΖ (μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου) νοτίως της Κάσου, ο ίδιος επέμενε να το διαψεύδει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), ευθυγραμμιζόμενος …λεκτικά με την κοινωνία.
Σημειωτέον το έργο πόντισης του καλωδίου είναι εγκριμένο για χρηματοδότηση με 750 περίπου εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) (άμεσα και 100). Εππλέον για την Ε.Ε., Ευρωκοινοβούλιο και και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) το «Τουρκολυβικό Μνημόνιο» είναι παράνομο, απαράδεκτο και νομικά άκυρο αφού μεταξύ άλλων παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής, κυρίως Ελλάδας και Κύπρου.
Δεδομένης αυτής της πολιτικής στήριξης της ΕΕ και της αναλλοίωτης επεκτατικής τουρκικής στάσης, το επόμενο βήμα εύλογα θα ήταν η σθεναρή αντίδραση της Αθήνας στο πεδίο και καταγγελία της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Λευκωσία, για λήψη μέτρων από την ΕΕ.
Αντί τούτου, στο μεσοδιάστημα από το 2019, προέκυψε η Διακήρυξη «Φιλίας» Ελλάδας-Τουρκίας και πρόσφατα προσκλήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο της ΕΕ με αίτημα του την αποσύνδεση της Κύπρου από τις ευρωτουρκικές σχέσεις και διεύρυνση του εμπορίου ΕΕ-Τουρκίας!
Παρεμπιπτόντως, η στάση της Αθήνας έχει επικριθεί εντός Ελλάδας περισσότερο από πολιτικούς που πρόσκεινται στην κυβερνώσα παράταξη και πολλούς ανεξάρτητους, στους οποίους περιλαμβάνονται πέντε πανεπιστημιακοί καθηγητές, ανάμεσά στους αμφισβητίες είναι και ο Χρήστος Ροζάκης, γνωστός ως προχωρημένος θεωρητικός της σχολής των συνεχών υποχωρήσεων!
Η Αίγυπτος και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ από το 2003, και είναι εκείνη η συμφωνία που εμπέδωσε τη διεθνή νομιμότητα ώστε η Λευκωσία να προχωρήσει στο ενεργειακό πρόγραμμά της. Το 2020 προέκυψε η τμηματική συμφωνία οριοθέτησης ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο.
Σε αυτή την φάση, έστω με 20 χρόνια καθυστέρηση, το γεωπολιτικό κενό ανάμεσα Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να καλυφθεί με την ρύθμιση ΑΟΖ ανάμεσά τους, στη βάση της διεθνούς και ευρωπαικής νομιμότητας.
* ΑΟΖ κρατών βάσει του Χάρτη της Σεβίλλης (ΕΕ)
(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S και D), και Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο – [email protected]
ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE