Η ώρα της Αθήνας και της Λευκωσίας έφτασε καθώς η Τουρκία δεν δέχεται διασύνδεσή του Κυπριακού με τα “ευρωτουρκικά”: Ποιος ο στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου; (video)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα. Φωτογραφία Σταύρος Ιωαννίδης, ΓΤΠ, PIO




Στην τελευταία, δια ζώσης, συνεννόησή τους πριν μεταβούν στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικος Χριστοδουλίδης χαράσσουν ρότα με επίκεντρο την προσπάθεια επανεκκίνησης του Κυπριακού, μετέδωσε η συνάδελφος Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.

«Είμαστε ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, όπως πάντα, η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα είμαστε μαζί στη νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, μία κρίσιμη εβδομάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες», ανέφερε ο ΠτΔ.

Αμφότεροι θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα, στις 23 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις 26 του μήνα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενώ βέβαιο, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα, είναι και το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο προς τοπαρόν βρίσκεται στον αέρα.

Στόχος της Λευκωσίας και των Αθηνών, είναι να συναινέσει η τουρκική πλευρά σε μια κοινή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε ένα προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα.

«Σήμερα βρισκόμαστε σε θέση να μπορούμε να έχουμε μια μικρή αισιοδοξία ότι θα καταφέρουμε να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις .Συζητήσεις οι οποίες αυτονοήτως δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλη βάση παρά μόνο τη βάση του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών , Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Εχω ήδη μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα ότι είμαι έτοιμος για συνάντηση με τον τ/κ (κατοιχκό) ηγέτη, αλλά και την τουρκική ηγεσία, μεταφέροντας το μήνυμα ότι δεν μας φοβίζει ο διάλογος, έχουμε θέσεις και επιχειρήματα, ξέρουμε πολύ καλά που θέλουμε να φτάσουμε», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αυτό ήταν τo μήνυμα που έστειλαν κατά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, εκ των αρχιτεκτόνων της ένταξης της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ένωση, o οποίος όπως τόνισαν θα ήταν περήφανος με τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου Απριλίου και τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό. Κάτι που η Άγκυρα επιμένει να αρνείται.

«Επειδή το ζήτημα της ένταξης δεν προχωράει, δεν είναι σωστό να μην εργαστούμε σε άλλα ζητήματα, αλλά τα τελευταία χρόνια, ορισμένες υποκειμενικές προσεγγίσεις, οι προσπάθειες ορισμένων κρατών μελών της Ε.Ε. να καταστήσουν τα δικά τους ζητήματα σαν να ήταν η κεντρική θέση της Ε.Ε., έχουν ουσιαστικά συμπαρασύρει λίγο προς τα κάτω την ατζέντα της Ε.Ε. όσον αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. Το ομαλοποιούμε και πάλι», ανέφερε σε δηλώσεις του ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Έκανε ονομαστική αναφορά στα θέματα του εμπορίου, της οικονομίας και της κατάργησης της βίζας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριψε το αίτημα του Τούρκου προπονητή του Παναθηναϊκού: Τζάμπα παλικάρι ο τύπος, σφραγίστηκε το διαβατήριο του Αταμάν, γι’ αυτό και η οργή του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: