Εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αύξηση συντάξεων, κατώτατου μισθού και μείωση ασφαλιστικών εισφορών : Δείτε live την ομιλία του στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Με την παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού ξεκινά και επίσημα η 88η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κεντρική θέση στα όσα θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «Βρίσκομαι εδώ σήμερα πολύ πιο έμπειρος, οπλισμένος με τη γνώση αλλεπάλληλων κρίσεων που τις ξεπεράσαμε μαζί».

«Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ, για έκτη χρονιά σαν πρωθυπουργός. Στο τέλος του πρώτου 12μήνου μια νέας εκλογικής θητείας και έχοντας μπροστά μας τρία χρόνια καθαρής πολιτικής διαδρομής. Για να θυμίσω που ήμασταν και που φτάσαμε, τι πετύχαμε μέσα στο 2024, τι φέρνει το 2025 και κυρίως πως θα οδηγηθούμε στο 2027.

Βρίσκομαι, επίσης, εδώ σήμερα πολύ πιο έμπειρος, οπλισμένος με τη γνώση αλλεπάλληλων κρίσεων που τις ξεπεράσαμε μαζί. Με το χέρι, όμως, πάντα σταθερό στο τιμόνι».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έγιναν πράξη δεσμεύσεις, όχι με δανεικά αλλά με συνετή πολιτική πάνω σε υγιή θεμέλια. Τόνισε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έγιναν πράξη και αποτελούσαν δέσμευση του ίδιου.

«Να που γίνονται, με τομές όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος», ανέφερε ακόμη απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι «αυτά δεν γίνονται».

«Δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των επιχειρήσεων για να θωρακίσουμε την κοινωνία» και συνέχισε τονίζοντας ότι «αν αυτοί είναι ισχυροί και έχουν και μέσα ενημέρωσης τα ενεργοποιούν κατά της κυβέρνησης , αλλά να γνωρίζουν πως κοπιάζουν άδικα γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό», είπε σε όσους αντιτίθενται.

Οι 9 προκλήσεις για το μέλλον:

Η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών
Η αύξηση της απασχόλησης ιδίως στις γυναίκες και τους νέους
Η ανάγκη να βελτιώσουμε την παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα στην εργασία
Η ακόμα ταχύτερη και δικαιότερη πράσινη μετάβαση
Μείωση παρενεργειών ανάπτυξης
Ισορροπημένη οργάνωση του δημοσίου χώρου
Αποτελεσματικότερη διαχείρηση του δημογραφικού. Στήριξη νέων οικογενειών
Πρωτόγνωρες πιέσεις που ασκεί η κλιματική κρίση με φυσικές καταστροφές μεγαλύτερης έντασης από αυτές που γνωρίζαμε
Αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ.

Τα μέτρα στήριξης

Τα στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα καταλαμβάνουν κεντρική θέση στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βελλίδειο, κατά τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ. Οι παρεμβάσεις που ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός, στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, των νέων και της οικογένειας.

Αναλυτικά τα μέτρα, ο «πλήρης οδικός χάρτης για το μέλλον»:

Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται εκ νέου πάνω από 2 εκατ. συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ από 2,2 ως 2.5%.
Από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα, με στόχο να ανέλθει, όπως έχουμε δεσμευθεί, στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.
Τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας.
670 χιλιάδες συνταξιούχοι με εισόδημα έως 1600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, θα λάβουν έως 200 ευρώ, ενώ 767 χιλιάδες δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση.
220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ.
Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες και 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.
Μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
Καταργείται το 2025 πλήρως το τέλος επιτηδεύματος.
Η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών 130 ευρώ και ενίοτε και περισσότερο.
Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
Τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον με αυτά των πολυτέκνων.

 

Μητσοτάκης στον Χάμπεκ: Ισχυροί πλέον οι οικονομικοί δεσμοί αλλά όταν “η Ελλάδα περνούσε οικονομική κρίση, οι απόψεις της Γερμανίας διαστρεβλώθηκαν…”

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: