Η μεγαλύτερη ουκρανική επίθεση με drones μέχρι σήμερα εντός Ρωσίας: Πάνω από 140 αεροσκάφη έπληξαν τη Μόσχα και 8 ακόμη περιοχές * Εκτός λειτουργίας τρία αεροδρόμια [videos]

epa11595939 A view of a damaged apartment building following an alleged Ukrainian drone attack in Ramenskoye, Moscow region, Russia, 10 September 2024. A 46-year-old woman died in an overnight drone attack on Ramenskoye outside Moscow, the Moscow region’s Governor Andrey Vorobyov said. EPA/YURI KOCHETKOV




Η Ουκρανία έπληξε την περιοχή της Μόσχας σήμερα Τρίτη στη μεγαλύτερη επίθεση με drone μέχρι στιγμής στη ρωσική πρωτεύουσα, σκοτώνοντας τουλάχιστον μία γυναίκα, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια και αναγκάζοντας περίπου 50 πτήσεις να εκτραπούν από αεροδρόμια γύρω από τη Μόσχα.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, δήλωσε ότι κατέστρεψε τουλάχιστον 20 ουκρανικά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία συνέρρευσαν  πάνω από την περιοχή της Μόσχας και 124 ακόμη σε οκτώ άλλες περιοχές.

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε κοντά στη Μόσχα, δήλωσαν οι ρωσικές αρχές.

Τρία από τα τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας παρέμειναν κλειστά για περισσότερες από έξι ώρες και σχεδόν 50 πτήσεις αναγκάστηκαν σε εκτροπή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι η επίθεση με drone ήταν άλλη μια υπενθύμιση της πραγματικής φύσης της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας, η οποία, όπως είπε, αποτελείται από τους εχθρούς της Ρωσίας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οι νυχτερινές επιθέσεις σε κατοικημένες γειτονιές να συνδέονται με στρατιωτική δράση», είπε ο Πεσκόφ.

“Το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να επιδεικνύει τη φύση του. Είναι εχθροί μας και πρέπει να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να προστατευτούμε από τέτοιες ενέργειες”, είπε, χρησιμοποιώντας την έκφραση που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να περιγράψει την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Κίεβο είπε ότι η Ρωσία, η οποία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, της επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας με 46 drones, εκ των οποίων τα 38 καταστράφηκαν .

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία προκάλεσαν ζημιές σε πολυώροφες πολυκατοικίες στην περιοχή Ραμένσκογιε  της Μόσχας, πυρπολώντας διαμερίσματα, είπαν κάτοικοι στο Reuters.

Μια 46χρονη γυναίκα σκοτώθηκε και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Ραμενσκόγιε, δήλωσε ο περιφερειάρχης της Μόσχας Αντρέι Βορόμπιοφ.

Οι κάτοικοι είπαν ότι ξύπνησαν από εκρήξεις και φωτιά.

«Κοίταξα το παράθυρο και είδα μια μπάλα φωτιάς», είπε στο Reuters ο Αλεξάντερ Λι, κάτοικος της περιοχής. «Το παράθυρο έσκασε από το ωστικό κύμα».

Ο Γκεόργκι, ένας κάτοικος που αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του, είπε ότι άκουσε ένα drone να βουίζει έξω από το κτήριο του τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Τράβηξα την κουρτίνα και χτύπησε το κτίριο μπροστά στα μάτια μου, τα είδα όλα», είπε. «Πήρα την οικογένειά μου και τρέξαμε έξω».

Η συνοικία Ραμέσκογιε, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κρεμλίνου, έχει πληθυσμό περίπου ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Περισσότερα από 70 drones καταρρίφθηκαν επίσης πάνω από την περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας και δεκάδες άλλα πάνω από άλλες περιοχές, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα εκεί.

Καθώς η Ρωσία προχωρά στην ανατολική Ουκρανία , το Κίεβο έχει μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία με μια διασυνοριακή επίθεση στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου και πραγματοποιώντας ολοένα και μεγαλύτερες επιθέσεις με drone βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

ΠΟΛΕΜΟΣ DRONE

Ο πόλεμος ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας πόλεμος πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά μήκος της βαριά οχυρωμένης γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων στη νότια και ανατολική Ουκρανία με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών.

Η Μόσχα και το Κίεβο προσπάθησαν και οι δύο να αγοράσουν και να αναπτύξουν νέα drones, να τα αναπτύξουν με καινοτόμους τρόπους και να αναζητήσουν νέους τρόπους να τα καταστρέψουν – από τη χρήση κυνηγετικών όπλων μέχρι προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Και οι δύο πλευρές έχουν μετατρέψει τα φθηνά εμπορικά drones σε θανατηφόρα όπλα, ενώ ενισχύουν τη δική τους παραγωγή και συναρμολόγηση για να επιτεθούν σε στόχους, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών και της ενεργειακής υποδομής, όπως διυλιστήρια και αεροδρόμια.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να απομονώσει τη Μόσχα από την σκληρότητα του πολέμου, χαρακτήρισε «τρομοκρατία» τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας που στοχεύουν μη στρατιωτικές υποδομές, όπως πυρηνικούς σταθμούς, και ορκίστηκε να απαντήσει.

Η ίδια η Ρωσία έχει πλήξει την Ουκρανία με χιλιάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του ενεργειακού συστήματος της χώρας και εμπορικά και οικιστικά ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Η Ουκρανία λέει ότι έχει το δικαίωμα να αντεπιτεθεί βαθιά στη Ρωσία, αν και οι δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η σημερινή  ακολουθεί τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπέλυσε η Ουκρανία στις αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο κυρίως τις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ρωσίας.

«Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών»

Η Ουκρανία προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα ρωσικά σχέδια καταστροφής των υποδομών ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ την ώρα που η Μόσχα πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις κατά του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.

Οι ουκρανικές ενεργειακές υποδομές υπέστησαν καταστροφές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που προκαλούν συστηματικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και δημιουργούν φόβους για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα για τους Ουκρανούς δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

  • «Οι Ρώσοι έχουν τα δικά τους τρομοκρατικά σχέδια για την καταστροφή της ενεργειακής μας υποδομής», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σήμερα στο Κίεβο.

«Προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό και ξέρουμε πώς να περάσουμε τον χειμώνα αυτόν», πρόσθεσε τονίζοντας ότι η προστασία του ενεργειακού τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την ουκρανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ντένις Σμίχαλ, «το 85% των βασικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που χρειάζονται προστασία είναι ήδη προστατευμένες» με δύο επίπεδα άμυνας που συνίσταται σε σάκους άμμου και κατασκευές από οπλισμένο τσιμέντο που μπορούν να αντέξουν τις επιθέσεις των drones.

  • Ο ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το 80% των σχολείων και το 100% των νοσοκομείων είναι εξοπλισμένα με γεννήτριες.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ουκρανία έχει επείγουσα ανάγκη από 1.800 γεννήτριες μεγάλης ισχύος.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε κάνει γνωστό ότι το ήμισυ της ενεργειακής ικανότητας της Ουκρανίας καταστράφηκε έπειτα από εκστρατεία ρωσικών πληγμάτων.

Το Κίεβο απευθύνει εκκλήσεις στους δυτικούς συμμάχους να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των ηλεκτρικού δικτύου, πρόγραμμα που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και να προμηθεύσουν την Ουκρανία με περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας απέναντι στις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

 

Με πληροφορίες από Reuters

 

Καμμιά συνομιλία με το Κίεβο μέχρι να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις από το ρωσικό έδαφος, λέει ο Σεργκέι Σοϊγκού

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: