Η Ισλαμιστική αντιπολίτευση αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, με μεγάλη αύξηση, στις εκλογές στην Ιορδανία: Ισχυρή αποχή αλλά και επίδραση του πολέμου στη Γάζα

Από την προεκλογική εκστρατεία στην Ιορδανία via youtube




Το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης (FAI), το κύριο κόμμα της ιορδανικής αντιπολίτευσης, κέρδισε όλα τα άλλα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές, αλλά η πλειοψηφία πήγε ως συνήθως σε εκπροσώπους φυλών και επιχειρηματιών ή σε πρώην στρατιωτικούς πιστούς στη μοναρχία, σύμφωνα με την προσωρινή τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου από την εκλογική επιτροπή, την επομένη της ψηφοφορίας που χαρακτηρίστηκε από ισχυρή αποχή.

Το FAI, κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, κέρδισε 31 από τις 41 έδρες που προορίζονται για πολιτικά κόμματα, σε ένα κοινοβούλιο με περιορισμένες εξουσίες σε σύνολο 138, εκ των οποίων οι 27 θα καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Οι ισλαμιστές είχαν μόλις 10 έδρες από τις 130 στην απερχόμενη Βουλή και 16 στην προηγούμενη, από τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Είχαν πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές του 1989, με 22 έδρες στις 80.

Το αποτέλεσμα του FAI δείχνει «την προσήλωση του ιορδανικού κράτους στον πολιτικό πλουραλισμό (…) και τη συμμετοχή των πολιτών του στη λήψη αποφάσεων», δήλωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, Moussa Al-Maaytah, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Oraib Rantawi, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Μελετών Al-Quds στο Αμμάν, είπε ότι ήταν έκπληκτος από το «μέγεθος» του αποτελέσματος που πέτυχαν οι ισλαμιστές. «Οι ψήφοι που συγκεντρώθηκαν είναι κοντά στο μισό εκατομμύριο, αριθμός άνευ προηγουμένου για το ισλαμιστικό κίνημα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ενώ η χώρα έχει 11,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Το βάρος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επιβάρυνε, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ιορδανίας είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Διαδηλώσεις υπέρ της ακύρωσης της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ πραγματοποιούνται τακτικά  από την έναρξη των εχθροπραξιών.

«Χαιρετίζουμε αυτά τα αποτελέσματα και την εμπιστοσύνη που μας έχει δείξει ο ιορδανικός λαός. Αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη του πολιτικού μας συστήματος», δήλωσε ο Wael al-Saqa, γενικός γραμματέας του FAI, ο οποίος υποσχέθηκε να υποστηρίξει τους κατοίκους της Γάζας και την παλαιστινιακή υπόθεση. Δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ένας Ιορδανός σκότωσε τρεις Ισραηλινούς φρουρούς ασφαλείας σε συνοριακό σταθμό με τη Δυτική Όχθη.

Το βασίλειο ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπου ο πόλεμος που πυροδότησε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχει εισέλθει στον δωδέκατο μήνα του.

Δίπλα στο Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η Ιορδανία έχει δει μείωση του τουρισμού από την αρχή του πολέμου, ένα τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το 14% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Περίπου 1,6 εκατομμύρια από τα 5,1 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους συμμετείχαν στην ψηφοφορία, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Αυτές είναι οι πρώτες εκλογές μετά την ψήφιση, τον Ιανουάριο του 2022, νόμου που αύξησε τον αριθμό των εδρών στο Κοινοβούλιο από 130 σε 138, αύξησε την ποσόστωση που προορίζεται για τις γυναίκες από 15 σε 18 και μείωσε την ελάχιστη ηλικία των υποψηφίων. Το κοινοβούλιο της Ιορδανίας είναι διμερές. Εκτός από τους 138 βουλευτές, έχει 69 γερουσιαστές που διορίζονται από τον μονάρχη. Η Εθνοσυνέλευση μπορεί να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, να εγκρίνει και να εκδώσει νόμους.

Με πληροφορίες από lemonde.fr

Η Τουρκία συζητά με τη Σομαλία για τη δημιουργία ενός χώρου για τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών και διαστημικών πυραύλων στον Ινδικό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: