Η Γη θα αποκτήσει σύντομα ένα δεύτερο, «μίνι φεγγάρι»: Αστεροειδής παγιδευμένος από τη βαρυτική έλξη θα περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας επί δυο μήνες [videos]

Γραφιστική παράσταση αστεροειδούς – μίνι φεγγαριού της Γης. Screenshot via YouTube@Science Of Infinity/




Αυτό το φθινόπωρο, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η Γη θα αποκτήσει ένα δεύτερο φεγγάρι.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, ένας αστεροειδής περίπου στο μήκος ενός αστικού λεωφορείου θα παγιδευτεί από τη βαρυτική έλξη της Γης και θα περιφέρεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μας για περίπου δύο μήνες, μετατρεπόμενο σε ένα «μίνι φεγγάρι».

Θα περάσει κάποιο χρόνο με τη Γη, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου, πριν επιστρέψει σπίτι του, μια ζώνη αστεροειδών που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

«Το αντικείμενο που πρόκειται να μας επισκεφθεί ανήκει στη ζώνη αστεροειδών Arjuna, μια δευτερεύουσα ζώνη αστεροειδών που αποτελείται από διαστημικούς βράχους που ακολουθούν τροχιές πολύ παρόμοιες με αυτή της Γης», δήλωσε στο Space.com ο Κάρλος ντε λα Φουέντε Μάρκος,  καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης. και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας .

Εξήγησε ότι ορισμένοι από τους αστεροειδείς στη ζώνη Arjuna μπορούν να πλησιάσουν σχετικά κοντά στη Γη, περίπου 2,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Εάν κινούνται επίσης σχετικά αργά για αστεροειδείς – με ταχύτητες περίπου 2.200 mph (3.540 km/h) – τότε οι διαδρομές τους επηρεάζονται περισσότερο από τη βαρύτητα της Γης από ό,τι συνήθως.

«Υπό αυτές τις συνθήκες… το αντικείμενο μπορεί να γίνει ένα προσωρινό φεγγάρι της Γης», είπε, προσθέτοντας ότι θα συμβεί στον εν λόγω αστεροειδή από την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες.

Πρόσθεσε ότι δεν θα ακολουθήσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη.

  • Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε στις 7 Αυγούστου από το Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (Atlas), ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τη NASA .

Έχει μήκος περίπου 10 μέτρα, μέγεθος μικρό σε σύγκριση με το φεγγάρι της Γης, με διάμετρο περίπου 3.474 χλμ.

Το αντικείμενο θα είναι «πολύ μικρό και αμυδρό για τυπικά ερασιτεχνικά τηλεσκόπια και κιάλια», πρόσθεσε ο Μάρκος.

«Ωστόσο, το αντικείμενο βρίσκεται εντός του εύρους φωτεινότητας των τυπικών τηλεσκοπίων που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες αστρονόμους».

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι πιστεύουν πως ο αστεροειδής – μίνι φεγγάρι θα επιστρέψει ξανά στην τροχιά της Γης το 2055.

Αυτό δεν είναι το πρώτο μίνι φεγγάρι που έχει η Γη. Οι ερευνητές έγραψαν στην εργασία τους ότι δύο μίνι φεγγάρια συνέβησαν το 1981 και το 2022.

Με πληροφορίες από The Guardian

 

Λύθηκε το μυστήριο για την εξαφάνιση της ενδημικής μεγαλοπανίδας στην παλαιολιθική Κύπρο: Νάνοι ελέφαντες και ιπποπόταμοι αφανίστηκαν από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: