Η επίσημη θέση της Ουάσιγκτον για τη σημαντική αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ και της Κύπρου, εταίρος η Λευκωσία: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι (video)

Ο αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή των ειδήσεων του Σαββατοκύριακου, Μάρκο Δεϊμέζη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να απολογηθεί στην Τουρκία για τις αποφάσεις που αφορούν θέματα ασφάλειας και τις οποίες λαμβάνει για να εξυπηρετήσει τα στρατηγικά της συμφέροντα.

Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από διπλωματικές πηγές με τις οποίες μιλήσαμε, στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του Σκάι, για τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου, με αφορμή την αμυντική συμφωνία των δύο χωρών, θεωρώ ότι έκλεισε το θέμα σε ότι αφορά τα τουρκικά διαβήματα και τις διαμαρτυρίες.

Ο εκπρόσωπος μας είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με εταίρους σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι εταιρικές σχέσεις αλληλοενισχύονται και αποτελούν έναν τρόπο ενίσχυσης της σταθερότητας σε περιφερειακό επίπεδο προς όφελος όλων».

Η κυπριακή πλευρά θεωρεί εξαιρετική τη δήλωση και είναι βέβαια, καθώς καλύπτει πλήρως τις ανησυχίες της, αλλά και για ένα άλλο λόγο: ότι η Ουάσιγκτον κατατάσσει τη Λευκωσία στους εταίρους της και βεβαίως αναγνωρίζει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία συμπεριλαμβάνει στις χώρες με τις οποίες υπέγραψε αμυντική συμφωνία, αν και δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.




Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Τουρκία θεωρεί την αμυντική συμφωνία μεγάλη πρόκληση και δεν πρόκειται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της για να ακυρωθεί.

Στα διαβήματα της η Άγκυρα υποστηρίζει επίσης ότι η Αμερική εγκατέλειψε την ουδετερότητα της στο Κυπριακό και γενικά σε ότι αφορά τις κυπριακές υποθέσεις. Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ποτέ ουδέτερες, υποστήριζαν πλήρως τις τουρκικές θέσεις και συνέδεαν τις σχέσεις τους με τη Λευκωσία στην έωλη θέση ότι πρέπει να επιλυθεί πρώτα το Κυπριακό.

Είναι φανερό πλέον, ότι η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, σημαίνει και αλλαγή της παραπάνω θέσης. Η Ουάσιγκτον θα αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τη Λευκωσία σε όλα τα επίπεδα.




Η Άγκυρα υποστήριξε στα διαβήματα της ότι η Αμερική έχει δημιουργήσει στρατιωτική βάση στην Κύπρο. Αυτό δεν ισχύει, δεν είναι αλήθεια. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις απλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την Κύπρο για τις όποιες δραστηριότητες τους στη Μέση Ανατολή. Τώρα, λόγω αυτής της αμυντικής συμφωνίας, θα έχει οφέλη και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Άμυνας αποτελεί μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία για την καλύτερη προετοιμασία και των δύο εθνών για την υποστήριξη αμοιβαία επωφελών πολιτικών στόχων στην Ανατολική Μεσόγειο.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ερντογάν “σηκώνει” ψηλά τη συμφωνία ΗΠΑ-Κύπρου, “βλέπει” αμερικανική βάση στο νησί: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: