Οι εμβληματικοί δακτύλιοι του Κρόνου θα εξαφανιστούν από την οπτική μας τον Μάρτιο του 2025 λένε οι επισήμονες της NASA [videos]

File Photo epa07837478 A handout photo made available by the European Space Agency (ESA) shows a satellite image by the NASA/ESA Hubble Space Telescope’s Wide Field Camera 3 of Saturn on 20 June 2019 as the planet made its closest approach to Earth in 2019, at approximately 1.36 billion kilometres away. EPA/NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M.H. Wong MANDATORY CREDIT: NASA, ESA, A. Simon (Goddard Space Flight Center), and M.H. Wong (University of California, Berkeley) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Οι μεγαλειώδεις δακτύλιοι του Κρόνου θα εξαφανιστούν εντελώς από το οπτικό μας πεδίο σε μόλις έξι μήνες και θα παραμείνουν αόρατοι για αρκετούς μήνες μετά, σύμφωνα με τη NASA.

Η διαστημική υπηρεσία αποκάλυψε πέρυσι ότι οι αστρονόμοι έχουν μέχρι το 2025 να μελετήσουν τις εμβληματικές δομές προτού ο Κρόνος ευθυγραμμιστεί με τη Γη, μετατρέποντας τους τεράστιους δακτυλίους σε μια σχεδόν αόρατη γραμμή.

Το κοσμικό φαινόμενο δεν είναι σημάδι καταστροφής, αλλά οφείλεται στην τροχιά του Κρόνου γύρω από τον ήλιο και τη μοναδική αξονική του κλίση, μια ψευδαίσθηση.

Τον Μάρτιο του 2025, η Γη και ο Κρόνος θα ευθυγραμμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν τηλεσκόπια να κοιτάζουν τους δακτυλίους του Κρόνου από την άκρη, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι έχουν εξαφανιστεί τελείως.

Τα δαχτυλίδια θα επανέλθουν σταδιακά πριν εξαφανιστούν ξανά τον Νοέμβριο του 2025.

Οι αστρονόμοι παρατηρούν την περιοδική αορατότητα των δακτυλίων εδώ και αιώνες, καθώς το γεγονός συμβαίνει κάθε 13 έως 16 χρόνια.

Η τελευταία φορά που οι δακτύλιοι του Κρόνου εξαφανίστηκαν από τη Γη ήταν το 2009. Αυτή τη φορά, προβλέπεται να εξαφανιστούν τον Μάρτιο του 2025.

Αυτή θα είναι πιθανότατα η τελευταία φορά που θα μπορέσουμε να δούμε αυτήν την πράξη εξαφάνισης τουλάχιστον μέχρι το 2027 ή το 2028, έγραψε ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Southern Queensland, Jonti Horner, στο The Conversation .

Αυτό το σπάνιο φαινόμενο δεν είναι απλώς ένα συναρπαστικό θέαμα για τους αστρονόμους, αλλά μια σημαντική ευκαιρία μάθησης και για τους επιστήμονες.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τουλάχιστον 13 από τα 148 φεγγάρια του Κρόνου κατά τη διάρκεια διασταυρώσεων με δακτυλιοειδή αεροπλάνα σε όλη την ιστορία, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων Τιτάνα, Εγκέλαδου και Μίμας.

Κατά τη διάρκεια μιας διέλευσης αεροπλάνου το 1966, οι αστρονόμοι είδαν για πρώτη φορά μια ματιά στον εξώτατο δακτύλιο του Κρόνου – τώρα γνωστό ως «δακτύλιος Ε».

Αυτός ο δακτύλιος δεν είναι τόσο επίπεδος ή καθορισμένος όσο οι άλλοι έξι δακτύλιοι του πλανήτη. Η NASA το περιγράφει ως «ένα αχνό, μυρωδάτο ντόνατ που περικυκλώνει τον Κρόνο».

Οι δακτύλιοι του Κρόνου φαίνονται αόρατοι όταν η Γη διασχίζει το «επίπεδο δακτυλίου» του πλανήτη – οποιαδήποτε περιοχή του διαστήματος ευθυγραμμίζεται με τους δακτυλίους του Κρόνου.

Από αυτή την οπτική γωνία, «αντανακλούν πολύ λίγο φως και είναι πολύ δύσκολο να τα δει κανείς, καθιστώντας τα ουσιαστικά αόρατα», δήλωσε στο CBS News ο φυσικός και αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, Vahe Peroomian .

Οι σαρωτικοί δακτύλιοι του Κρόνου αποτελούνται από δισεκατομμύρια κομμάτια κομητών, αστεροειδών και σπασμένων φεγγαριών που διαλύθηκαν πριν φτάσουν στον πλανήτη λόγω της βαρύτητας του Κρόνου .

Καθώς ο Κρόνος ταξιδεύει σε τροχιά 29,4 ετών γύρω από τον ήλιο, κλίνει σε γωνία 26,7 μοιρών και επομένως φαίνεται να γνέφει πάνω και κάτω όπως φαίνεται από τη Γη.

Όταν ο Κρόνος γέρνει μακριά από τη Γη, βλέπουμε τους δακτυλίους του από κάτω. Όταν ο πλανήτης γέρνει προς τη Γη, βλέπουμε τους δακτυλίους του από ψηλά.

Αλλά κάθε 13 έως 16 χρόνια, η Γη και ο Κρόνος ευθυγραμμίζονται με τέτοιο τρόπο που μας επιτρέπει να βλέπουμε τους δακτυλίους από την άκρη.

Οι δακτύλιοι είναι τεράστιοι, εκτείνονται σε διάμετρο περίπου 175.000 μιλίων και περικυκλώνουν ολόκληρο τον πλανήτη πλάτους 72.367 μιλίων.

Αλλά το πάχος τους είναι μικρότερο από το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου – το οποίο είναι εξαιρετικά σκεπτόμενο σε σύγκριση με τον ίδιο τον πλανήτη.

Εάν ο Κρόνος συρρικνωθεί στο μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, τότε το πάχος των δακτυλίων θα ήταν περίπου 1/250 του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, σύμφωνα με τη NASA .

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δακτύλιοι φαίνεται να εξαφανίζονται όταν τα βλέπει κανείς στην άκρη.

Οι διασταυρώσεις με δακτυλιοειδή επίπεδα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου έχουν εξαφανιστεί, αλλά στην πραγματικότητα δεν θα πάνε πουθενά στο εγγύς μέλλον.

Σε εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο, αυτές οι εμβληματικές κοσμικές δομές θα μπορούσαν πραγματικά να εξαφανιστούν.

Μελέτες δείχνουν ότι οι δακτύλιοι πέφτουν αργά στον πλανήτη με μια διαδικασία γνωστή ως «βροχή δακτυλίου», εν μέρει λόγω των μετεωροειδών που πέφτουν στους δακτυλίους και σπρώχνουν κομμάτια τους στη βαρυτική έλξη του Κρόνου.

Μια μελέτη υπολόγισε ότι οι δακτύλιοι χάνουν μεταξύ 952 και 6.327 λίβρες πάγου νερού – από το οποίο αποτελείται το 90 έως 95 τοις εκατό των δακτυλίων – ανά δευτερόλεπτο.

Αλλά ακόμα και με αυτόν τον ρυθμό φθοράς, οι δακτύλιοι δεν θα εξαφανιστούν πραγματικά για άλλα 15 έως 400 εκατομμύρια χρόνια.

Με πληροφορίες από Daily Mail

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών «ταξιδεύει» 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο Διάστημα: Αναβάθμιση των τηλεσκοπίων για συμμετοχή στην αποστολή «Psyche» [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: