Η Ελλάδα και η Κύπρος έλαμψαν κυριολεκτικά στη Γ.Σ. του ΟΗΕ (video): Ηγέτες, υπουργοί και διπλωμάτες είχαν δεκάδες συναντήσεις στοχεύοντας κρίσιμες χώρες και ηπείρους

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στους διαδρόμους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Το ομολογώ… Οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κύπρου, (της Κύπρου και της Ελλάδας) υπό τον τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, πέρασαν όλα τα τεστ της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με μεγάλη επιτυχία.

Είχα να δω πολλά χρόνια αυτή την εξαιρετική συνεργασία και αλληλοκάλυψη, για όλα τα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες. Τολμώ να υποστηρίξω ότι η παρουσία του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν πέρασε απαρατήρητη και ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τη δυσαρέσκεια του -ήταν μονίμως εκνευρισμένος, παραδέχθηκαν οι δικοί του δημοσιογράφοι.

Δεν έπαιξε καθόλου καλά το διπλωματικό και πολιτικό παιγνίδι, καθώς εστιάστηκε να πετύχει συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών,  Κάμαλα Χάρις και τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και απλά απέτυχε οικτρά. Έφαγε πόρτα και από τους δύο -αν είχε βγάλει έστω και φωτογραφία θα μας είχαν πρήξει τα καθοδηγημένα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

  • Και βεβαίως του …έτυχε και η υπόθεση διαφθοράς του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, ο οποίος τα έπαιρνε κανονικά από τους ανθρώπους του Ερντογάν και πιάστηκε ο ανόητος στη φάκα των εισαγγελέων.

Σε αντίθεση με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό οι οποίοι έστησαν και νέες συμμαχίες στα ενεργειακά αλλά και στα εθνικά θέματα. Οι τριμερείς συναντήσεις των δύο ηγετών με τον Εμανουέλ Μακρόν και των υπουργών Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και Γιώργου Γεραπετρίτη με τους ομολόγους τους, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας καταγράφηκαν ως διπλωματικές επιτυχίες.

Μερικές φορές πρέπει να παραδεχόμαστε και τους δικούς μας διπλωμάτες και όχι να «κολλούμε» σε όσα κάνει η Τουρκία. Να βλέπουμε τι πετυχαίνουμε εμείς απέναντι στην κατοχική δύναμη. Και σ’ αυτή τη Γ.Σ. έγιναν πολλά και θετικά.

Αρκετοί αναγνώστες μου έγραψαν στα κοινωνικά δίκτυα και μου έστειλαν μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον ισλαμιστή Ερντογάν, παραπονούμενοι ότι ίσως μετά την επίθεση του τελευταίου εναντίον της Κύπρου θα έπρεπε να ακυρωθεί το τετ-α-τετ. Δεν θα συμφωνήσω.

Το ότι συνομιλούν ΔΕΝ είναι κακό. Το πρόβλημα θα ήταν αν η Αθήνα είχε υποχωρήσει στο Αιγαίο. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και απ’ ότι είπε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συμβεί ποτέ. Γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί μας ότι με την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας απλά δεν παίζουμε… Και ευτυχώς δεν κυβερνά την Ελλάδα η Χούντα των Αθηνών του 1974, πιυ πρόδωσε την Κύπρο μας.

Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε, πάντως, όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και τόνισε ότι υπάρχει μόνο μία διαφορά: αυτή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Απ’ εκεί και πέρα η Ελλάδα δεν δέχεται καμία διεκδίκηση της Τουρκίας και πρέπει να μην βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας.

Ακόμα, πιστεύω ότι το να συνομιλούν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας βοηθά την Κύπρο, διότι σε κάθε κρίση θα μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει τον αδιόρθωτο Ερντογάν.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Ο διάλογος έχει μαλακώσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας; ΟΧΙ, βέβαια. Είναι η πολιτική της κατοχικής δύναμης να αρπάξει ελληνικά νησιά που λανθασμένα θεωρεί ότι της ανήκουν.

Και δεν πρόκειται να την αλλάξει αυτή την απαράδεκτη θέση, ούτε θα δεχθεί το εύρος της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας. Ούτε πρόκειται να ακυρώσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Να μην τρέφουμε αυταπάτες.

Αλλά είναι καλό ότι σταμάτησε τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις, αν και είμαι της θεωρίας ότι το κάνει επειδή της συμφέρει. Οι Αμερικανοί όχι μόνο δεν την ενοχλούν, αλλά σκέφτονται να της δώσουν και τα μαχητικά F-35, αν βρεθεί λύση για το ρωσικό σύστημα S-400, που έχει αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία.

  • Επίσης οι διεφθαρμένοι των Βρυξελλών είναι έτοιμοι να της ανοίξουν τις πόρτες της Ευρώπης. Γι’ αυτό πρέπει η Λευκωσία, μαζί με την Αθήνα, να ξανασκεφθούν να επαναφέρουν το όπλο του βέτο. Είναι επείγουσα ανάγκη να τονίζεται αυτό στον Ερντογάν.

Θα σταθώ στην ομιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η υποστήριξη του προσωπικά στον κ. Χριστοδουλίδη -ήταν και μήνυμα στους «αδελφούς» συναγερμικούς της κυπριακής Δεξιάς- ήταν άνευ προηγουμένου, όπως και η στήριξη των προσπαθειών του για επανέναρξη του διαλόγου.

Εισέπραξα και από τους δύο ηγέτες ότι η σχέση τους είναι εξαιρετική και ότι ακόμα και τις όποιες μικρές διαφωνίες τις συζητούν και βρίσκουν τις καλύτερες λύσεις.

Όταν προέκυψε το θέμα με την ηλεκτρική διασύνδεση, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρασύρθηκε από κάποιους ανόητους της Αθήνας. Κάθισαν με τον Πρόεδρο της Κύπρου και στο τέλος βρήκαν την καλύτερη λύση προς όφελος και των δύο χωρών, και ειδικά των πολιτών που θα κληθούν να συνεισφέρουν.

Η Κύπρος έχει μόνο ένα σύμμαχο που θα σπεύσει να τη βοηθήσει, είναι η Μητέρα Πατρίδα. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι σε μερικά σοβαρά θέματα μπορεί και καθαρίζει και η μικρή Κύπρος.

Η συνεργασία στη Γ.Σ. του ΟΗΕ εξαφάνισε τις …Κασσάνδρες της Λευκωσίας και της Αθήνας και έθεσε τα θεμέλια για νέους διπλωματικούς αγώνες, που μπορεί να κερδηθούν μόνο με την ενότητα και την προστασία των συμφερόντων του Ελληνισμού.

ΜΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χριστοδουλίδης συμφώνησαν ότι δεν θα επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. Καλώς έπραξαν, ήταν καιρός να αποφασίσει να αποφεύγει τις κακοτοπιές και ο Πρόεδρος της Κύπρου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα μέλη της ομάδας του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, όπως και οι συνάδελφοι τους της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπεία έκαναν εξαιρετική εμφάνιση, έλαμψαν μαζί με τον επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας και την Πρέσβειρα Μαρία Μιχαήλ. Έκλεισαν μερικές δεκάδες ραντεβού στον προϊστάμενο τους, μέχρι εξόντωσης. Καλώς έπραξαν όλοι. Τα συγχαρητήρια μου. Βρέθηκαν παντού στους διαδρόμους της Γενικής Συνέλευσης απέναντι στην πολυπληθή αντιπροσωπεία της κατοχικής Τουρκίας. Και κέρδισαν και την ουσία και τις εντυπώσεις… Ο κ. Κόμπος αποδεικνύεται καλός καραβοκύρης.

Τα ίδια ισχύουν και για τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Γεραπετρίτη και την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Μαζί με τους πρέσβεις και τους υπόλοιπους διπλωμάτες της Ελλάδας, είχαν και αυτοί δεκάδες συναντήσεις και δημιούργησαν νέες συμμαχίες. Να προχωρούν όλοι μαζί, να συνεργάζονται καλά, αυτό επιθυμούν οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η Αθήνα και η Λευκωσία βαδίζουν μαζί για την ηλεκτρική διασύνδεση: Η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβάται το γεωστρατηγικό ρίσκο, δεν θα τολμήσει η Τουρκία, λέει ανώτατη πηγή! (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: