Η Ελλάδα αρνήθηκε να εκδώσει στη Γαλλία κατηγορούμενο ως εγκέφαλο για κύκλωμα πλαστών αδειών οδήγησης: Δίκη και καταδίκη 5 ατόμων

File Photo. Δίπλωμα Οδήγησης φωτογραφία Hellas Journal




Πέντε άτομα καταδικάστηκαν την Τρίτη με επιβολή προστίμων και ποινές φυλάκισης με αναστολή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μεταπωλούσαν τα πλαστά έγγραφα μέσω ενός ασφαλούς συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων».

Στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα ICI (των ραδιοτηλεοπτικών δημοτικών δικτύων France Bleu και France 3) δημοσιεύεται ρεπορτάζ της Christine Wurtz με τίτλο «Πέντε κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν στη Ρουέν για μεταπώληση πλαστών ελληνικών αδειών οδήγησης στη Γαλλία» και υπότιτλο «Διακίνηση πλαστών ελληνικών αδειών οδήγησης στο ποινικό δικαστήριο της Ρουέν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2016, στο πλαίσιο έρευνας για μια άλλη υπόθεση στην κοινότητα Κλεόν (νομό Σεν-Μαριτίμ), κατά την διάρκεια της οποίας βρέθηκαν φωτοαντίγραφα εγγράφων ταυτότητας από την Ελλάδα στο σπίτι του γείτονα ενός εκ των κατηγορουμένων. Δύο χρόνια αργότερα, η έρευνα των Αστυνομικών Αρχών οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε έξι άτομα σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας, μεταξύ άλλων στη περιοχή του Παρισιού και στη Γκρενόμπλ.

Πέντε άνδρες και μία γυναίκα, εκ των οποίων μόνο δύο ήταν παρόντες στην ακροαματική διαδικασία. Ο άνδρας που είχε κατασκευάσει τις πλαστές άδειες και τις προωθούσε σε Ευρώπη και Αφρική και τον οποίο η δικογραφία παρουσιάζει ως τον «εγκέφαλο» της συμμορίας, δεν μετέβη από Ελλάδα. Επιπλέον, δεν ακούστηκε/συμμετείχε ποτέ στην ακροαματική διαδικασία, καθώς η ελληνική δικαιοσύνη αρνήθηκε να τον εκδώσει.

Οι πλαστές άδειες μεταπωλούνται ακριβότερα από τις πραγματικές

Ο (σ.σ. κύριος) κατηγορούμενος φέρεται να έστειλε 204 δέματα, εκ των οποίων τα 107 στη Γαλλία, μέσω της εταιρείας DHL. Τα δέματα παρελήφθησαν και διανεμήθηκαν από συνεργούς του, ενώ έγινε διαπραγμάτευση και για αρκετές ακόμη δεκάδες έγγραφα μέσω ενός ασφαλούς συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων, έναντι 850 ευρώ, σύμφωνα με έναν από τους κατηγορούμενους ή 1.500 και 2.500 ευρώ, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, σε πελάτες που προτίμησαν να πληρώσουν παρά να δώσουν ή να ξαναδώσουν τις σχετικές εξετάσεις.

Οικονομικές συναλλαγές ύψους 90.000 ευρώ

Σύμφωνα με την έρευνα, οι οικονομικές συναλλαγές υπολογίζονται σε 90.000 ευρώ μεταξύ 2015 και 2018. Ήταν μια επικερδής αλλά επικίνδυνη επιχείρηση, αλλά η υπόθεση είναι παλιά και οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι αναγνωρίζουν και μετανιώνουν για τις πράξεις τους, έχουν πλέον «αποσυρθεί από την διακίνηση (σ.σ. αδειών οδήγησης) αυτοκινήτων». Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινές με αναστολή και το δικαστήριο συμφώνησε, επιβάλλοντας στους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης με αναστολή από 6 έως 18 μήνες και πρόστιμα από 500 έως 12.000 ευρώ. Ο έκτος κατηγορούμενος, ο οποίος ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία, θα δικαστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, καθώς η υπόθεσή του διαχωρίστηκε λόγω απουσίας του δικηγόρου του.

francebleu.fr [Ils revendaient des faux permis grecs en France, cinq prévenus condamnés à Rouen]

Τους παρασημοφόρησε αλλά αποδείχθηκαν «εθνική ντροπή»: Η Αυστραλία απέσυρε τις τιμές σε αξιωματικούς που πολέμησαν στο Αφγανιστάν* Συμμετείχαν σε εγκλήματα πολέμου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: