Η δυστυχία του Προέδρου Μπάιντεν: Ειλικρινά επιθυμεί κατάπαυση του πυρός αλλά ουδείς του δίνει σημασία: Η ανάλυση-ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στο Omega της Κύπρου (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον διευθυντή ειδήσεων και παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου, Μιχάλη Παυλίδη. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε ξανά τη Δευτέρα -και το κάνει καθημερινά- μια κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτοί που πρέπει να τον ακούσουν, έχουν κλείσει ερμητικά τα αυτιά τους.

Και είναι τραγικό και για τον ίδιο, διότι δεν μπορεί να επιβάλει μία επιθυμία του, που είναι απόλυτα ορθή και θα σώσει χιλιάδες ζωές.

Ρωτήθηκε για το γεγονός -διότι περί αυτού πρόκειται- ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Απάντησε ότι: «Ανησυχώ περισσότερο από όσο νομίζετε και θα αισθανόμουν καλύτερα αν σταματούσαν (εννοεί τις συγκρούσεις). Πρέπει να έχουμε κατάπαυση του πυρός τώρα».

Έχουν μεγάλη σημασία οι τρεις λέξεις που χρησιμοποίησε –“από όσο νομίζετε”. Διότι καταλαβαίνει την αποτυχία του να επιβληθεί σε μία σύμμαχο χώρα, το Ισραήλ, η οποία στρατιωτικά εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορεί το Εβραϊκό Κράτος να διαθέτει τη δική του πολεμική βιομηχανία, αλλά χωρίς τα αμερικανικά όπλα και τους πυραύλους, δεν θα βρισκόταν στη σημερινή κατάσταση, να έχει διαλύσει δηλαδή και τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ. Διότι αυτό συνέβη. Προσωπικά δεν ακούω τις βαρύγδουπες αναλύσεις των διαφόρων “παραθυράτων”. Το Ισραήλ κέρδισε κατά κράτος τις οργανώσεις-δορυφόρους της Τεχεράνης.

Αμέσως μετά τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας και έχουν λάβει θέσεις μάχης, θα επιτεθούν. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι επίκειται χερσαία επίθεση στον Λίβανο, η οποία τελικά ξεκίνησε στι; 22.00 (ώρα Αθήνας).

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος, πάλι υπό καθεστώς ανωνυμίας, είχε προσθέσει ότι έχουν ενημέρωση πως όντως επίκειται η χερσαία επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ενημερώθηκε ήδη η αμερικανική κυβέρνηση από την Ιερουσαλήμ. Άρα είναι επίσημη η ενημέρωση, άρα έχει αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των δύο συμμάχων.

Μετά την κρίση της Παρασκευής, όταν ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του όταν ξεκίνησε η επιχείρηση εναντίον του Χασάν Νασράλα, φαίνεται ότι σήμερα ενημέρωσαν όπως είχε συμφωνηθεί. 12 με 24 ώρες πριν.

Θα είναι μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση -αυτός είναι ο σχεδιασμός- αλλά μπορεί στη διάρκεια της να αποφασιστεί να αλλάξει το καθεστώς και να εξελιχθεί σε μία κανονική εισβολή με το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη Γάζα. Αλλά σε ότι αφορά τη Χεζμπολάχ, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι είναι πιο ισχυρή από τη Χαμάς, αναμένεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συναντήσουν μεγαλύτερη αντίσταση.

Πάντως, οι Ισραηλινοί κομάντος εκτελούν επιχειρήσεις από το Σάββατο, ανοίγοντας διαδρόμους για τον ισραηλινό στρατό. Γίνεται η αρχική εκκαθάριση των υποδομών της Χεζμπολάχ. Ο αξιωματούχος ενημέρωσε ότι ο στόχος τους είναι να εξαλείψουν την απειλή στα σύνορα με τον Λίβανο.




ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή, όταν επέστρεψε στο Λευκό Οίκο, ότι θα μιλούσε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα.

«Θα σας πω τι θα του πω όταν μιλήσω μαζί του», είπε στους δημοσιογράφους. Ρωτήθηκε αν νομίζει πως μπορεί να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, και απάντησε:

«Πρέπει. Πραγματικά πρέπει να τον αποφύγουμε. Έχουμε ήδη λάβει προφυλάξεις σχετικά με τις πρεσβείες και το προσωπικό μας που θέλει να φύγει, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», (εννοεί στον ολοκληρωτικό πόλεμο).

Ένας από τους πιο σημαντικούς γερουσιαστές, ο Μάρκ Κέλι, πρώην αξιωματικός, αποκάλυψε ότι η βόμβα που χρησιμοποίησε το Ισραήλ για να σκοτώσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή ήταν ένα κατευθυνόμενο όπλο αμερικανικής κατασκευής.

Σημειώνω ότι είναι ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας που είναι αρμόδια για την Πολεμική Αεροπορία, άρα έχει ήδη δεχθεί ενημέρωση ως οφείλει το Πεντάγωνο να κάνει στους νομοθέτες.

Είπε ότι βλέπουμε ήδη και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερη χρήση κατευθυνόμενων πυρομαχικών (Joint Direct Attack Munitions ή JDAM), Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτά τα όπλα», είπε ο Κέλι.

«Αυτή η βόμβα των 2.000 λιβρών (900 κιλά) που χρησιμοποιήθηκε, ήταν μια βόμβα της σειράς Mark 84, για να εξοντωθεί ο (Χασάν) Νασράλα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Θέμα ωρών: Ενήμερη η Ουάσιγκτον για χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο * «Πολεμική ζώνη» στα σύνορα από τον IDF * Αποσύρονται τα λιβανέζικα στρατεύματα

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Λευκός Οίκος σε άρνηση και σε “βέρτιγκο”: Εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και επικείμενης της χερσαίας επιχείρησης ομιλεί για …ειρήνη! Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: