Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης (Δ) κάνει δηλώσεις παρουσία του Γερμανού Αντικαγκελάριου Robert Habeck, μετά το τέλος της συνάντησής τους στο περίπτερο 13, στο πλάισιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ
Η Βουλγαρία και η Γερμανία υπέγραψαν συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των πράσινων πολιτικών και της προστασίας του κλίματος, ανακοίνωσε την Κυριακή το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Βλαντίμιρ Μαλίνοφ συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Κλιματικής Δράσης Ρόμπερτ Χάμπεκ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 88ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης και υπέγραψαν τη δήλωση.
«Θα επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στους τομείς της τεχνολογίας υδρογόνου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της πράσινης μετάβασης, των ενεργειακών διαδρόμων, της διαφοροποίησης του εφοδιασμού και άλλων», δήλωσε ο Μαλίνοφ.
Και οι δύο χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας, την απεξάρτηση του τομέα από τον άνθρακα, την ανάπτυξη πράσινων ενεργειακών διαδρόμων και διασυνδέσεων, τη δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα, αναφέρεται στη δήλωση.
Τα τελευταία τρία χρόνια, το βουλγαρικό κράτος και οι τοπικές και ξένες εταιρείες έχουν αναπτύξει έργα μεγάλης κλίμακας αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρασίνισμα της τοπικής οικονομίας. Τα περισσότερα από τα έργα αποσκοπούν στη μετατροπή των δύο μεγάλων περιοχών άνθρακα στα δυτικά και νότια της χώρας και επικεντρώνονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και πράσινο υδρογόνο.
Ωστόσο, με τη εξελισσόμενη πολιτική κρίση της Βουλγαρίας που θα αναγκάσει τους Βούλγαρους να πάνε για έβδομη φορά στις κάλπες τον Οκτώβριο μέσα σε τρία χρόνια, η χώρα δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε κονδύλια ενίσχυσης της οικονομίας – γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και σε μελλοντικά έργα, όπως οι πράσινες επενδύσεις.
Από τότε που η Βουλγαρία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας, όπως προκύπτει από έλεγχο του Euractiv. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα ανέλθει σε 23 δισ. ευρώ έως το 2023.
Την Κυριακή, ο Μαλίνοφ συναντήθηκε επίσης με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Οι δυο τους συζήτησαν τη στρατηγική σημασία της βουλγαροελληνικής συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αναμένουν ότι ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε λειτουργία την 1η Οκτωβρίου.
Με πληροφορίες από euractiv.gr
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE