Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής απ’ έξω λάμπει, αλλά μέσα είναι σάπια: Δύο Μητροπολίτες αποκάλυψαν στον κ. Βαρθολομαίο την αλήθεια για την Εκκλησία της Αμερικής

Η Ιερά Σύνοδος του Φαναρίου προεδρευομένη υπό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Φωτογραφία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, Νίκος Παπαχρήστου




Οι δύο Συνοδικοί ιεράρχες εξ’ Αμερικής, ο Νέας Ιερσέης Απόστολος και ο Σικάγου Ναθαναήλ, περιέγραψαν ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς Συνόδου του Φαναρίου την πραγματική κατάσταση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ο «Εθνικός Κήρυκας» (κείμενο του Θεοδώρου Καλμούκου) αποκαλύπτει σήμερα λεπτομερώς τα λεχθέντα και διαμειφθέντα εν Συνόδω την Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024. Εν πρώτοις επισημάνθηκε από την έναρξη της Συνόδου να μην υπάρξουν διαρροές στον Τύπο, εξυπονοώντας βασικά τον «Εθνικό Κήρυκα», γιατί ως ελέχθη χαρακτηριστικά δεν προλαβαίνουμε να τελειώσουμε τη συνεδρίαση και ήδη έχουν δημοσιευθεί.

Το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής ξεκίνησε τούτη τη φορά την Πέμπτη 29 Αυγούστου με αφορμή την ανάγνωση της έκθεσης των δύο απεσταλμένων παρατηρητών στην Κληρικολάϊκή Συνέλευση στην αρχές του Ιουλίου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων  και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα και του Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας  Κλεόπα, αποτελούμενη από 43 συνολικά σελίδες.

Αρχικά διαβάστηκαν οι πρώτες 12 και την Παρασκευή στις 30 Αυγούστου οι υπόλοιπες.

Η έκθεση ήταν απλώς περιγραφική με έμφαση στα όσα ελέχθησαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στην εισηγητική του ομιλία και τα όσα έπραξε κατά τα πέντε έτη της Αρχιεπισκοπίας του.

Συγκεκριμένα, ότι έσωσε το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των ιερέων, έχτισε τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, στη Θεολογική Σχολή όλα λειτουργούν σωστά, ότι έχει πάρει από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» 600 χιλιάδες δολάρια τα οποία θα διαμοιρασθούν στην Ελληνική Παιδεία.

Τονίζεται ότι στην έκθεση των προαναφερθέντων παρατηρητών ιεραρχών Νικήτα και Κλεόπα δεν υπήρχαν κάποια συμπεράσματα, πράγμα το οποίο επισημάνθηκε τόσο από τον Πατριάρχη όσο και από μέλη της Συνόδου.

Ελαβε τον λόγο ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, διευθυντής του Γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο οποίος απευθυνθείς στον Πατριάρχη φέρεται ειπών πως, δηλαδή όλα είναι ρόδινα κι ωραία, ενώ διερωτήθηκε: είναι όλα αυτά όπως μας τα περιγράφουν οι Αγιοι αδελφοί, τόσο υπέροχα; Εδώ έχομε δύο αρχιερείς από την Αμερική γιατί δεν τους δίνουμε τον λόγο να μας πουν πώς είναι τα πράγματα;

Ο Πατριάρχης είπε, ευχαρίστως να τους δώσουμε τον λόγο να μας πουν.

Ιδού η συνισταμένη εν περιλήψει των όσων είπαν οι εξ’ Αμερικής Μητροπολίτες Νέας Ιερσέης Απόστολος και Σικάγου Ναθαναήλ:

Σ’ όλες τις Επαρχίες υπάρχουν και καλές ημέρες, υπάρχουν και δύσκολες. Υπάρχουν ευχάριστα και δυσάρεστα γεγονότα. Επιτρέψτε μας Παναγιότατε και Αγιοι Αρχιερείς να πούμε αυτά τα οποία βιώνουμε εμείς διότι ζούμε στην Αμερική και τα βιώνουμε εκ του σύνεγγυς.  Πρέπει να ενημερώσουμε εσάς Παναγιότατε και το Ιερό Σώμα της Συνόδου τι ακριβώς συμβαίνει στην Αμερική. \

Τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα παρουσίασε ο Αγιος Αμερικής την ημέρα της Κληρικολαϊκής. Πολλοί άνθρωποι κληρικοί και λαϊκοί μας πλησίασαν κατ’ ιδίαν και μας είπαν μα όλα αυτά τα έκανε μόνος του του ο Αμερικής;

Παναγιότατε, δεν τα έκανε μόνος του. Δεν είναι μόνος του στην Αμερική, υπάρχει Επαρχιακή Σύνοδος. Υπάρχει ένα μεγάλο Σώμα της Εκκλησίας εκεί που εργαζόμαστε νυχθημερόν για το καλό της Εκκλησίας, δεν μπορεί να λέγει έκανα αυτό, έκανα εκείνο, μόνος του τα έκανε;

Είπαν ακόμα πως εμάς τους αρχιερείς της Επαρχιακής Συνόδου μας περιφρονεί. Εκκλησιαστικά και θεσμικά το ανώτατο διοικητικό όργανο της Αρχιεπισκοπής είναι η Σύνοδος. Αποφασίζει μόνος του. Συγκαλεί την Εκτελεστική Επιτροπή με τους λαϊκούς και πολλές φορές οι λαϊκοί μας επιβάλλουν πράγματα ενώ πολλά που αφορούν την Αρχιεπισκοπή τα μαθαίνουμε εκ των υστέρων.

Είπαν επίσης πως στη Θεολογική Σχολή τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιέγραψε ο Αγιος Αμερικής στην αναφορά του στην Κληρικολαϊκή. Αυτή τη στιγμή η Σχολή δεν έχει χρήματα να καταβάλλει τους μισθούς, αλλά και τα πάγια έξοδα. Η Αρχιεπισκοπή και μερικοί λαϊκοί έβαλαν χρήματα για να μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα του ναού του Αγίου Νικολάου.

Αυτά που σας λέμε εδώ έχουν δημοσιευθεί δεν είναι κρυφά. Αναφορικά με την αύξηση της συνεισφοράς των κοινοτήτων προς την Αρχιεπισκοπή είπαμε στη Σύνοδο, αλλά και στην Εκτελεστική Επιτροπή ότι με 9% δεν θα ανταποκριθούν οι κοινότητες και να το κρατήσουμε στο 3%. Και πήγαμε στη συνεδρίαση της Κληρικολαϊκής και επέμεναν στην αύξηση του 9%. Είμαστε στην συνεδρίαση της επιτροπής των οικονομικών 250 άνθρωποι κληρικοί και λαϊκοί και το καταψηφίσαμε.

Είπαν ακόμα ότι πολεμούμαστε και συκοφαντούμαστε  από τον Αμερικής εδώ στο Πατριαρχείο κι αυτό δεν είναι δίκαιο. Μας τηλεφωνεί και μας μαλώνει επειδή δεν συμφωνούμε σε κάποια πράγματα, έχομε δικαίωμα να διαφωνήσομε. Η Αρχιεπισκοπή απ’ έξω λάμπει, αλλά από μέσα είναι σάπια, αλλά ευτυχώς που έχομε καλό κόσμο γιατί αν ο κόσμος δεν πίστευε πραγματικά στον Χριστό θα μας είχαν εγκαταλείψει όλοι. Οι εκκλησίες μας είναι άδειες.

Εν τω μεταξύ οι πάντες πάγωσαν όταν ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ είπε πως «δεν υπάρχει συνεργασία, δεν τον εμπιστευόμαστε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο», ενώ ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε κατεβασμένο το κεφάλι του και κρατούσε σημειώσεις.

Κάποια στιγμή ο Πατριάρχης είπε πως μου έκανε παράπονα ο Αμερικής ότι δεν προχωρούμε με την αγιοκατάταξη του Επισκόπου Αβύδου Γερασίμου. Απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος, ο οποίος φέρεται να είπε πως εύχομαι να μην είμαι συνοδικός όταν θα φέρετε αυτό το θέμα στη Σύνοδο διότι δεν πρόκειται να το ψηφίσω, δεν υπάρχουν τα κριτήρια.

Αποκαλύπτομε πως ρωτήθηκαν όλοι οι ιεράρχες της Συνόδου οι οποίοι ήταν όλοι μηδενός εξαιρουμένου αρνητικοί. Ελέχθη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε έναν άγιο επειδή ο Ελπιδοφόρος λέγει πως πρέπει κι εμείς να έχομε έναν δικό μας άγιο.

Το ίδιο κλίμα επικράτησε και στη συζήτηση για την αγιοκατάταξη του π. Εφραίμ από την Αριζόνα ο οποίος απεβίωσε πριν λίγα έτη και ήδη εξηγγέλθη στην Μοναστική Σύναξη της Κληρικολαϊκής η αγιοποίηση του.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε σε ανθρώπους του στενού του κύκλου, αλλά διαμήνυσε και στην Αθήνα πως τώρα που είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην Κωνσταντινούπολη θα τον φρονηματίσει.

Εν τω μεταξύ το Πατριαρχείο εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν:

«Συνήλθε σήμερον, Πέμπτην, 29ην Αυγούστου 2024, η Αγία και Ιερά Σύνοδος υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και συνεζήτησεν εκτενώς το θέμα του νέου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το οποίον και ενεκρίθη ομοφώνως.

Προσκληθείς παρέστη κατά την συζήτησιν και ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος απήντησεν εις σχετικάς απορίας και ερωτήσεις των αγίων συνοδικών παρέδρων και εδέχθη εν τέλει τα θερμά συγχαρητήρια αυτών.

Εν συνεχεία, το Ιερόν Σώμα, προτάσει της Α. Θ. Παναγιότητος, προέβη εις την εκλογήν δύο Βοηθών Επισκόπων, του μεν Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Μαξίμου Rudko, ως Βοηθού του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Αρσενίου, υπό τον τίτλον Αρίστης, του δε Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Ευαγγέλου Pata Tuktuk, ως Βοηθού παρά τω Σεβ. Μητροπολίτη Μεξικού  κ. Ιακώβω, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Σασίμων.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου».

Με την παρουσία ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου από όλο τον κόσμο γιορτάσθηκε στην Κωνσταντινούπολη η Αρχή της Ινδίκτου αφιερωμένη στο φυσικό περιβάλλον

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: