Η αποκαθήλωση ενός ήρωα; Ο διασημότερος YouTuber του πλανήτη, ο MrBeast, αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες για σεξισμό και μισογυνισμό [video]

Ο MrBeast, ο μεγαλύτερος influencer του YouTube /Φωτογραφία: Screenshot via YouTube




Ο MrBeast, ο μεγαλύτερος YouTuber με μισό δισεκατομμύριο θαυμαστές και πολυεκατομμυριούχο προσωπική περιουσία, βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρών κατηγοριών, οι οποίες αφορούν το Prime Video show “Beast Games”.

Ειδικότερα, πέντε γυναίκες που συμμετείχαν στην εκπομπή ξεκίνησαν νομικές διαδικασίες κατά της παραγωγικής εταιρείας MrB2024 και του Amazon στο Λος Άντζελες.

Το “Beast Games” παρουσιάζεται ως η μεγαλύτερη ριάλιτι εκπομπή διαγωνισμού, με 1.000 διαγωνιζόμενους να ανταγωνίζονται για το έπαθλο των $5 εκατομμυρίων. Ωστόσο, η εκπομπή έχει μπει στο μικροσκόπιο λόγω των κατηγοριών που περιλαμβάνουν σοβαρές αναφορές για «σεξιστική κουλτούρα» και ακατάλληλες συνθήκες για τους συμμετέχοντες.

Οι κατηγορίες

Το 54σέλιδο δικαστικό έγγραφο, που περιέχει πολλές σβησμένες σελίδες, αναφέρει ότι οι συμμετέχουσες «προσωπικά και συλλογικά υπέφεραν» σε ένα περιβάλλον που «υποστήριζε συστηματικά μια κουλτούρα μισογυνισμού και σεξισμού». Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες για ανεπαρκή διατροφή και εξάντληση των συμμετεχόντων, καθώς αναφέρεται πως τους παρείχαν φαγητό «σποραδικά και ελάχιστα», θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Επιπλέον, στην αγωγή περιλαμβάνονται αναφορές για «σεξουαλική παρενόχληση» και «εχθρικό εργασιακό περιβάλλον». Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έχει χτίσει ο MrBeast ως ένας από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους στο διαδίκτυο.

Παρελθόν και φιλανθρωπία

Αν και ο MrBeast έχει βρεθεί σε αρκετές αντιπαραθέσεις φέτος, κατάφερε να βγει αλώβητος κάθε φορά. Νωρίτερα, τον Ιούλιο, αντιμετώπισε κατηγορίες κατά του πρώην συμπαρουσιαστή του, Ava Kris Tyson, για εκμετάλλευση ανηλίκων, ενώ πρόσφατα υπήρξαν ανώνυμες καταγγελίες για τις επιχειρηματικές του πρακτικές.

Η φιλανθρωπική δράση του MrBeast περιλαμβάνει την κατασκευή πηγαδιών στην Αφρική και την κάλυψη χειρουργικών επεμβάσεων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής. Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες έχουν κατηγορηθεί για “εκμετάλλευση” και “inspiration porn”. Παρά τις αντιδράσεις, η επιρροή του MrBeast συνεχίζει να αυξάνεται, με το κανάλι του στο YouTube να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, με 5 εκατομμύρια νέους συνδρομητές μόνο τον τελευταίο μήνα.

Θα επηρεαστεί η δημοτικότητά του;

Πολλοί διάσημοι YouTubers έχουν βρεθεί σε ανάλογες καταστάσεις, όμως συχνά οι καριέρες τους επιβιώνουν μετά από δημόσιες συγγνώμες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Logan Paul, Pewdiepie, James Charles και Jeffree Star, οι οποίοι συνέχισαν τις καριέρες τους μετά από μεγάλες αντιπαραθέσεις. Ο MrBeast μπορεί να χρειαστεί να λάβει προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες με διαφάνεια, όπως υποστηρίζουν ειδικοί.

Η κλίμακα της δημοτικότητάς του ίσως λειτουργήσει ως προστατευτικό “μαξιλάρι”, ωστόσο οι κατηγορίες μπορεί να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα που απευθύνονται σε οικογένειες και παιδιά. Πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία την αντίδρασή του σε αυτές τις κατηγορίες, καθώς η πορεία της καριέρας του εξαρτάται πλέον από το πώς θα χειριστεί αυτή την κρίση.

Με πληροφορίες από BBC

Γαμπρός για τρίτη φορά στα 79 του χρόνια ο Μπιόρν Ουλβέους των ABBA: Δανή η σύντροφός του, γνωρίστηκαν το 2021

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: