Οι αποφάσεις του Σολτς για τους μετανάστες ανατινάζουν την Ε.Ε.: Αντίθετη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες λένε οι Γάλλοι – Αγωγή 2 δισ. κατά της Κομισιόν από την Ουγγαρία

File photo: Some of 602 Sub-Saharian and Moroccan immigrants who were rescued by Spanish Salvamento Maritimo, arrive on board of Salvamar Spica, Hamal, la Guardamar Caliope and Concepcion Arenalat boats at Almeria’s port, in Andalusia, EPA,CARLOS BARBA




Οι αποφάσεις του Γερμανού καγγελάριου Όλαφ Σολτς για την αντιμετώπιση του εσωτερικού πολιτικού του μετώπου, αλλάζοντας της στρατηγική της χώρας του και καταστρατηγώντας τις αποφάσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό, προκαλεί σοβαρότατες αναταράξεις που προφανώς δεν θα καταλαγιάσουν εύκολα καθώς ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου.

Μέτρο το οποίο αντιβαίνει τις ευρωπαϊκές συνθήκες θεωρεί την ανακοίνωση της Γερμανίας για επέκταση του ελέγχου των συνόρων της, ιδιαίτερα με τη Γαλλία, ο καθηγητής στη Σορβόννη Ζεράρ Φρανσουά Ντιουμόν, μιλώντας στην εφημερίδα Le Figaro.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η απόφαση της Γερμανίας δεν αντίκειται στους κανόνες για την ελεύθερη κυκλοφορία του χώρου Σένγκεν, στον βαθμό που προβλέπουν ότι μπορεί να επιτραπεί σε μία χώρα να κλείσει προσωρινά τα σύνορά της, αλλά αντιβαίνει στη Σύμβαση της Γενεύης (1951) για το δικαίωμα στο άσυλο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (1950), ιδίως σε θέματα οικογενειακής επανένωσης.

Σχετικά με την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι μελετά την ουσία αυτών των μέτρων που πρέπει να είναι «αναλογικά» και να παραμένουν «εξαιρετικά», επισημαίνει την ύπαρξη και λειτουργία της Frontex, ως προς την οποία, όπως εκτιμά, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο στοιχεία. «Καταρχάς, η κλήση στην Frontex δεν είναι ντροπή για μία μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η αντίθεση μεταξύ της επιφάνειάς της και της απεραντοσύνης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της και την εγγύτητά της με την Τουρκία, τη δυσκολεύουν να ελέγξει τα σύνορά της με δικά της μέσα.

Από την άλλη, αν μία χώρα όπως η Γερμανία ζητούσε βοήθεια από την Frontex, θα ήταν ντροπή για αυτήν, αφού θα σήμαινε ότι δεν είναι σε θέση, με δικά της μέσα, να διασφαλίσει την ασφάλειά της», σημειώνει ο καθηγητής, και προσθέτει: «Η δεύτερη πτυχή είναι πολύ πιο σοβαρή: Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα, όχι μόνο για να καταστεί αδύνατη η αποστολή της Frontex αλλά και για να γίνει μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση απλώς υπεύθυνη για την υποδοχή μεταναστών σε παράτυπη κατάσταση. Ο διευθυντής της Frontex είχε επίσης αναγκαστεί να παραιτηθεί, καθώς ο ρόλος του περιορίστηκε απλώς στο να υποδέχεται μετανάστες, κάτι που απέχει πολύ από τον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης».

Ο κ. Ντιουμόν αναφέρει ότι είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει μία κοινή μεταναστευτική πολιτική λόγω της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, ωστόσο στην πραγματικότητα τα μεταναστευτικά ζητήματα κάθε χώρας είναι εξαιρετικά διαφορετικά, όπως και οι οικονομικές ανάγκες των χωρών και επιπροσθέτως υπάρχει μία διαφορά στα προβλήματα ένταξης, ανάλογα με τη χώρα.

«Ένα από τα προβλήματα της Γερμανίας είναι η ενσωμάτωση πληθυσμών από την Τουρκία και πιο πρόσφατα από τη Μέση Ανατολή, εν αντιθέσει με τη Γαλλία, που η ενσωμάτωση αφορά πληθυσμούς από το Μαγκρέμπ, μία αρκετά διαφορετική γεωγραφική περιοχή, ενώ εξαιρετικά διαφοροποιημένη είναι και η γεωγραφική κατανομή των μεταναστών ανά χώρα». «Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι απλό: Η σκέψη ότι μπορούμε να έχουμε μία κοινή μεταναστευτική πολιτική, παρά τις τόσες δημογραφικές, οικονομικές και γεωγραφικές διαφορές, είναι ένας στόχος αναμφίβολα ιδανικός, αλλά κατά τη γνώμη μου ανέφικτος», καταλήγει ο Γάλλος καθηγητής.

Η Βουδαπέστη είναι έτοιμη να ασκήσει αγωγή σε βάρος της Κομισιόν

Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να ασκήσει αγωγή σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας της να καλύψει το κόστος που κατέβαλε για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η Βουδαπέστη λέει πως της στοίχισε γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο εθνικιστής Ορμπάν έκλεισε μια μείζονα οδό μέσω της Ουγγαρίας, την οποία είχαν ακολουθήσει το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που διέφευγαν από τον πόελμο και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η υποστήριξή του στο εσωτερικό, αλλά και να δεχθεί πολλές επικρίσεις από πολλούς συμμάχους στην ΕΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού κάλυψε εν μέρει ή πλήρως τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν άλλα κράτη μέλη για να προστατεύσουν τα σύνορα του χώρου Σένγκεν», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γκέργκελι Γκούλιας.

«Η Ουγγαρία έχει ξοδέψει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συνόρων του χώρου Σένγκεν τα περασμένα χρόνια, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε σοβαρή συνεισφορά από την ΕΕ».

Ο Ορμπάν έδειξε πως θεωρεί ότι δικαιώνεται αφού η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα σχέδια για να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε, να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση.

Οι έλεγχοι σ’ αυτή που κανονικά είναι μια εκτεταμένη περιοχή ελεύθερης κυκλοφορίας – η Ευρωπαϊκή Ζώνη Σένγκεν- θα αρχίσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν αρχικά έξι μήνες, αλλάζοντας την προηγούμενη πολιτική ανοικτών θυρών του Βερολίνου.

«Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν αλλαγές στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκούλιας. «Το 2015 ο ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που δήλωσε ξεκάθαρα πως, αν η ΕΕ δεν επιβάλει τον κοινοτικό νόμο και τη Συμφωνία Σένγκεν, … τότε το Σένγκεν θα καταρρεύσει».

Ο Γκούλιας τόνισε πως η απόφαση του Βερολίνου να επιβάλει από τη Δευτέρα μεθοριακούς ελέγχους σημαίνει πως η Γερμανία καταστρέφει την περιοχή ελεύθερης κυκλοφορίας στο εσωτερικό της ΕΕ.

«Πρώτα την κατέστρεψε με το να μην κάνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και τώρα την καταστρέφει επιβάλλοντας εσωτερικούς μεθοριακούς ελέγχους», υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μ. Σπινθουράκης
Παρίσι, Γαλλία

Reuters
Βουδαπέστη, Ουγγαρία

«Η απάντηση της ΕΕ στο μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι η κατάργηση της Σένγκεν» διαμηνύει ο Μητσοτάκης: Τι λέει για αυξήσεις στο νερό και ακρίβεια [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: