Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων του Omega: Άδικα έτρεξε ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τον “αιώνιο εχθρό” του, τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal και του Omega Κύπρου στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή ειδήσεων, Κωνσταντίνο Αθανασίου. Φωτογραφία από το κανάλι Omega




Μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να υποδέχθηκε με τιμές τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μπορεί να πήγε ο ίδιος στο αεροδρόμιο -κάτι που κάνει σπάνια, σχεδόν καθόλου- για να τον δεχθεί με τιμές, αλλά ένα είναι σίγουρο:

Οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο παραμένουν ως έχουν: Στρατηγικές, πολύ ισχυρές, σχέσεις συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Έτσι ξεκίνησε την ανταπόκριση του στο Omega της Κύπρου ο Μιχάλης Ιγνατίου, αρθρογράφος και διαπιστευμένος ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μετέδωσε και τα εξής

  • Ήδη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Γεραπετρίτη, Δρ Badr Abdelatty και Κωνσταντίνου Κόμπο.

Θα γίνει στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να φτάσουν στη Νέα Υόρκη για να λάβουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου. Η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Κόμπος συνομίλησε σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Αναμενόμενο είναι ότι τον ενημέρωσε και για τις συνομιλίες του αλ Σίσι με τον Ερντογάν.

Κατά τα άλλα η συζήτηση αφορούσε τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Και οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν την ισχύ και τη δυναμική της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου που βασίζεται στην αμοιβαία δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αναφέρει η ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών, στη Λευκωσία.

Η τριμερής γίνεται στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των τριών χωρών, που δεν επηρεάζεται από την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία, ούτε από τις όποιες συμφωνίες υπέγραψε με τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η αιγυπτιακή πλευρά κατέστησε σαφές στην Αθήνα και τη Λευκωσία ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις λόγω της επίσκεψης του αλ Σίσι στην κατοχική δύναμη.

Άλλωστε, τα σοβαρά θέματα της Ανατολικής Μεσογείου,ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, τα άφησε για την άλλη φορά, εάν υπάρξει…

  • ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ: Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ , Γιάννη Μανδαλίδη από την Κωνσταντινούπολη:

Με την υπογραφή σειρά συμφωνιών, 17 σύμφωνα με πληροφορίες, επισφράγισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι την πρώτη επίσκεψή του εδώ και 12 χρόνια στην ‘Αγκυρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν υποδέχτηκε τον Αιγύπτιο πρόεδρο στο αεροδρόμιο της ‘Αγκυρας στις 14:00 το μεσημέρι και συνοδεία 21 κανονιοβολισμών. Κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην τουρκική πρωτεύουσα, αλ Σίσι και Ερντογάν προήδρευσαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Αιγύπτου.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, σε ανάρτησή του νωρίτερα στο Χ, είχε δηλώσει ότι η δική του επίσκεψη και εκείνη του Ερντογάν στο Κάϊρο τον περασμένο Φεβρουάριο αποδεικνύουν τη βούληση των δυο χωρών να ανοίξουν μία νέα σελίδα φιλίας και συνεργασίας.

Στις από κοινού δηλώσεις τους, o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εκτός από τη Γάζα, συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του περιφερειακά θέματα, ιδίως όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, τη Λιβύη, το Σουδάν και το Κέρας της Αφρικής:

  • «Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τις διαβουλεύσεις μας με την Αίγυπτο, με την οποία έχουμε παρόμοιες στάσεις και στόχους σε πολλά θέματα. Ευελπιστούμε ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε στενότερη συνεργασία. Θα προχωρήσουμε τις πολυδιάστατες σχέσεις μας με μια προσέγγιση που θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους (σ.σ. καζάν-καζάν όπως είπε χαρακτηριστικά)».

Ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας ότι Τουρκία και Αίγυπτος υιοθετούν κοινή στάση στο θέμα αυτό.

«Δυστυχώς, ορισμένες χώρες εξακολουθούν να είναι συνένοχοι στα εγκλήματα που διαπράττονται παρέχοντας άνευ όρων υποστήριξη στο Ισραήλ. Δεν λαμβάνονται αποτρεπτικά μέτρα για να σταματήσει η πολιτική σφαγών της κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την περιοχή, ακόμη και ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο κ. Ερντογάν και παράλληλα τόνισε ότι «όλοι θα πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουν το απαράδεκτο μιας τέτοιας εικόνας που πληγώνει συνειδήσεις.

Η αποτροπή του Ισραήλ από το να παρασύρει την περιοχή μας σε μεγαλύτερη ένταση είναι δυνατή μόνο εάν εγκαταλειφθούν οι επαμφοτερίζουσες πολιτικές».

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Αίγυπτος διαμεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μαζί με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και δήλωσε ότι η Τουρκία υποστήριξε αυτή τη διαδικασία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών και της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ.

Κατηγόρησε το Ισραήλ για η ασυμβίβαστη και παρελκυστική τακτική για να αναφερθεί στη συνέχεια στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, λέγοντας:

  • «Τελικά, το Ισραήλ έδειξε τι είδους νοοτροπία έχει, μαρτυρώντας τον συνομιλητή του στις διαπραγματεύσεις. Θα ήθελα να πω εδώ πολύ ξεκάθαρα ότι απορρίπτουμε τις κατηγορίες του Νετανιάχου κατά της Αιγύπτου. Απέναντι σε όλα αυτά, κάναμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αυξήσουμε την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει να δράσουν από κοινού για την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός και αποφάσισαν να συνεργαστούν για την πρόληψη των ανθρωπιστικών κρίσεων.

«Ως Τουρκία και Αίγυπτος, έχουμε τονίσει την επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Δυτική Όχθη και την άμεση υλοποίηση του δικαιώματος της Παλαιστίνης να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι το Κάιρο υποστηρίζει πλήρως τη διπλωματία που ασκεί η Τουρκία, τονίζοντας πως «πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά, ειδικά για τους αδελφούς μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη»

Όσον αφορά στη Λιβύη, ο Αλ Σίσι είπε ότι είναι σημαντικό να γίνουν τόσο οι προεδρικές όσο και οι βουλευτικές εκλογές, να εδραιωθεί η ασφάλεια στη χώρας και να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις.

O Aλ Σίσι δήλωσε επίσης ότι συμφωνούν με τον Τούρκο ομόλογό του για την ανάγκη προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της Σομαλίας.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, με την κοινή δήλωση που υπέγραψαν μετά τις συνομιλίες στην ‘Αγκυρα, οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προωθήσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας, του εμπορίου, της άμυνας, της υγείας, του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

  • «Το εμπόριο και η οικονομία αποτελούν την ισχυρότερη διάσταση της συνεργασίας μας. Τα τελευταία 10 χρόνια, συνεχίσαμε να είμαστε μεταξύ των πέντε κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Αιγύπτου. Προχωρούμε αποφασιστικά προς τον στόχο μας να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μας σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι προσδοκίες της Τουρκίας από αυτή τη συνάντηση, που τη χαρακτήρισε ιστορική, αφορούσαν εξ αρχής τον πόλεμο στη Γάζα, την Ανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Λιβύη, τα ενεργειακά, αλλά και τις συμφωνίες για εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, κυρίως σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκπαιδευτικά αεροσκάφη και ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εισήλθαν σε περίοδο κρίσης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ταχθεί στο πλευρό του Αιγύπτιου ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, χαρακτηρίζοντας τον Αλ-Σίσι «δολοφόνο και πραξικοπηματία».

Ο πάγος μεταξύ των δύο προέδρων άρχισε να λιώνει τον Νοέμβριο του 2022, όταν αντήλλαξαν χειραψία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ και τον αμοιβαίο διορισμό πρέσβεων από τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επισκέφθηκε πρώτος το Κάιρο στις 14 Φεβρουάριου φέτος. Μετά τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2023 και την επανεκλογή του κ. Ερντογάν, από τουρκικές πηγές διέρρεε η πληροφορία ότι επίκειτο επίσκεψη του Αλ Σίσι στην ‘Αγκυρα, μία επίσκεψη που τελικά πραγματοποιήθηκε χθες, 4 Σεπτεμβρίου 2024.

Στις αρχές Αυγούστου, επισκέφθηκε το Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και εκεί είχε ανακοινώσει ότι η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Αιγύπτου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία και ότι ο ίδιος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Μπάντρ Αμπντελάτι, συζήτησαν τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τη συνάντηση αυτή.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακόμα μία επική “κωλοτούμπα” του Ερντογάν, υποδέχθηκε με ροδόσταγμα τον αλ Σίσι! (video) Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο ειδήσεων του Omega, με τον Μιχάλη Παυλίδη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: