Η αμυντική συνεργασία της Λευκωσίας και της Ουάσιγκτον αξιοποιεί τη στρατηγική θέση της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο: Διότι τα γεωπολιτικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τη Βοηθό Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ κα Celeste Wallander και την Πρέσβειρα κ. Τζούλι Φίσερ, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Κύριο άρθρο του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ – Λευκωσία

Στην υπογραφή οδικού Χάρτη για Διμερή Αμυντική Συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου προχώρησαν η Ουάσινγκτον και η Λευκωσία, σε μια κίνηση εμβάθυνσης και αναβάθμισης της μεταξύ τους συνεργασία.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα, μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσει στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα στο πεδίο της διακρατικής συνεργασίας.

Όπως το Διεθνές Πρόγραμμα Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και τη δυνατότητα που παρέχεται σε στελέχη των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ, τη Συμφωνία Ανταλλαγής Υπηρεσιών Υποστήριξης σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας (και την ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα εταιρικής συνεργασίας με συμβαλλόμενη την πολιτεία του New Jersey.

  • Είναι σαφές πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μεγάλη δύναμη, αξιοποιεί τη στρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ευρύτερους σχεδιασμούς της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Είναι σαφές πως σε αυτό το παιχνίδι των εξελίξεων και της ανακατανομής ισχύος, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο ο οποίος του αναλογεί.

Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για τις δυνατότητες της χώρας μας, λόγω του μεγέθους πρωτίστως. Ωστόσο, από τη στιγμή κατά την οποία η γεωπολιτική της αξία της χώρας αποτελεί σημείο αναφοράς και τρίτες χώρες επιδιώκουν να την αξιοποιήσουν, τούτο αποτελεί στοίχημα για τη χώρα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και λόγω του εθνικού ζητήματος, της συνεχιζόμενης από το 1974 και εντεύθεν κατοχής εδαφών της από την Τουρκία, διαμορφώνει συνθήκες για την αξιοποίηση συνεργασιών με διεθνείς παίκτες. Και δεν αναφερόμαστε προφανώς μόνο στις ΗΠΑ, που ασφαλώς είναι μεγάλος παίκτης, αλλά κι άλλες χώρες.

Δεν έχουμε άλλωστε την πολυτέλεια να αποκλείουμε συνεργασίες και με άλλες δυνάμεις. Δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτό γίνεται, αλλά προφανώς χρειάζεται να αναδεικνύονται και οι άλλες οι συνεργασίες.

Όπως, για παράδειγμα, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, αλλά και με δυνάμεις της περιοχής μας, που μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ( Αίγυπτος κλπ). Σε όλα αυτά μεγαλύτερος, σταθερός, ισχυρός σύμμαχος είναι η Ελλάδα, με την οποία οι σχέσεις μας είναι διαχρονικές και αδελφικές.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε κάνει μια μεγάλη στρατηγική επιλογή, αυτή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήταν επιλογή που έγινε και λόγω Κυπριακού, ώστε να διευκολυνθούν οι προσπάθειες, να προσαρμοστούν οι πρόνοιες μιας συμφωνίας με το κοινοτικό δίκαιο, το κοινοτικό κεκτημένο.

ΟΙ γεωπολιτικές εξελίξεις είναι συνεχείς και μεταβάλλουν δεδομένα. Αυτά παρακολουθούμε και προχωρούμε. Διαφορετικά θα μείνουμε στάσιμοι.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Πρέπει να φοβάται η Κύπρος τις (νέες) σχέσεις της Αιγύπτου και της Τουρκίας; Η συνεργασία της Λευκωσίας και του Καϊρου είναι τόσο ισχυρή που δεν θα την σπάσει ο Ερντογάν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: