H επανάσταση της μίνι φούστας, η «πρωθιέρεια» της, Τουίγκι, γίνεται 75 χρόνων: Από κομμώτρια σύμβολο της δεκαετίας του ΄60-Το Swinging London, η Carnaby Street [videos]

Η Τουίγκι via youtube




Μοντέλο, ηθοποιός, σχεδιάστρια, η Αγγλίδα Lesley Hornby εξακολουθoύμε να τη θυμόμαστε ως το κοριτσάκι που έκανε τη μίνι φούστα της Mary Quant παγκόσμιο αντικείμενο πόθου
Ένα σύμβολο της μόδας της δεκαετίας του ’60 και του “Swinging London”.

Μούσα καλλιτεχνών όπως ο Andy Warhol και φωτογράφων όπως ο Richard Avedon. Η Lesley Hornby, γνωστή ως Twiggy ή μάλλον Twiggy Lawson,(Τουίγκι) είναι όλα αυτά και πολλά άλλα.

Το supermodel των μέσων της δεκαετίας του ’60 γίνεται 75 ετών και ο κόσμος τη θυμάται ακόμα ως το κοριτσάκι που έκανε τη μίνι φούστα της Mary Quant παγκόσμιο αντικείμενο πόθου. Διάσημη για την αδυναμία της, η Twiggy, που στα αγγλικά σημαίνει «κλαδάκι», φέρνει επανάσταση στην εικόνα των γυναικών με τα πολύ μακριά πόδια της, τα μεγάλα ανοιχτόχρωμα μάτια της που τονίζονται από το μακιγιάζ που αναδεικνύει τις βλεφαρίδες της και την φαινομενική ευθραυστότητα της έφηβης.

Γεννημένη στις 19 Σεπτεμβρίου 1949, στα 15 της παράτησε το σχολείο στο προάστιο του Λονδίνου όπου ζούσε και άρχισε να εργάζεται σε ένα κομμωτήριο. Εδώ την ανακάλυψε ο Justin de Villeneuve (σκηνικό όνομα Nigel Jonathan Davies), επίσης κομμωτής, ο οποίος την εκτόξευσε στον κόσμο της μόδας, καθιστώντας την πραγματικό σημείο αναφοράς για το “Swinging London”, δηλαδή για τις νέες πολιτιστικές τάσεις που εδραιώνονται εκείνη την περίοδο στη Μεγάλη Βρετανία.

Αλλά το σημείο καμπής για το κορίτσι που θα γινόταν ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα τοπ μόντελ στον κόσμο ήρθε το 1966 όταν, σε ηλικία μόλις 17 ετών, η Daily Express την εξέλεξε ως «Πρόσωπο της Χρονιάς», υποδεικνύοντας το «αγορίστικο» της κούρεμα ως συνώνυμο της θρασύδειλης κομψότητας.

Εκτός από την κατάκτηση του κόσμου της μόδας, η Twiggy αφιερώθηκε εκτενώς και στον κινηματογράφο. Διάσημη, μεταξύ άλλων, είναι η εμφάνισή του στην καλτ ταινία «The Blues Brothers».

Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες την καλωσορίζουν ως αληθινή ποπ σταρ. Οι φωτογραφίες της με μίνι φούστα εμπνέουν εκατομμύρια γυναίκες τόσο πολύ που το αξεσουάρ που επινόησε η Mary Quant εξακολουθεί να είναι «must» στην γκαρνταρόμπα των εφήβων. Η ιστορία της Twiggy, ενός μοντέλου με παιδική και ταυτόχρονα ατίθαση εμφάνιση, είναι μάλιστα στενά συνδεδεμένη με αυτή της μίνι φούστας. Είναι αυτή που το λανσάρει και είναι αυτή που το κάνει σύμβολο για πολλές γενιές.

Η Mattel εμπνέεται και από την Twiggy, αφιερώνοντάς της μια νέα Barbie, πάντα αδύνατη και ψηλή αλλά με ξανθά αγορίστικα μαλλιά , όπως αυτά του Αγγλικού μοντέλου.

Μπήκε στον κινηματογράφο τη δεκαετία του ’70. Διάσημη είναι και η ερμηνεία της στο «The Boy Friend», ένα μιούζικαλ του Ken Russell (1971) στο οποίο τραγουδά

Το 1977 παντρεύτηκε. Ο σύζυγός της είναι ηθοποιός, ο Michael Witney. Από τον γάμο τους γεννήθηκε η Κάρλι Γουίτνεϊ, η οποία έγινε αγαπητή καλλιτέχνις κινουμένων σχεδίων και στυλίστρια μαζί με τη μητέρα της. Ωστόσο, ο Michael Witney πέθανε το 1983 από καρδιακή προσβολή.Η Twiggy ξαναπαντρεύτηκε 5 χρόνια αργότερα με έναν άλλο ηθοποιό, τον Leigh Lawson, ο οποίος υιοθέτησε την Carly.

Το 1988 ήταν επίσης μέρος του καστ του «Madame Sousatzka», με τη Shirley MacLaine. Ενώ, το 1983, έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ με το “My One and Only”, κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για το βραβείο Toni.

Μετά έρχεται η εποχή του Twiggy America’s Next Top Model. Εμφανίζεται πολλές φορές στην τηλεόραση, ως καλεσμένη και παρουσιάστρια και επιλέχθηκε από την Tyra Banks στην κριτική επιτροπή σε ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα μόδας στις Ηνωμένες Πολιτείες: το America’s Next Top Model.

Η Twiggy αργότερα λειτουργεί ως σήμα κατατεθέν για διάφορους οίκους μόδας και για ορισμένα προϊόντα ομορφιάς. Έγραψε ένα βιβλίο, «Μια ζωή σε φωτογραφίες» που εκδόθηκε το 2009.

Η Twiggy είναι μια θαυμάσια εβδομηνταπεντάρα, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων και συμμετέχει εδώ και χρόνια στη συγκέντρωση κεφαλαίων για την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού.

Με πληροφορίες από ansa.it 

Σε δημοπρασία η νέον επιγραφή του πολυτραγουδισμένου ξενοδοχείου Chelsea στη Νέα Υόρκη: Κόπηκε σε κομμάτια, ποιος θα πάρει άραγε τη λέξη “Chelsea”; [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: