Γιατί η άνευ προηγουμένου οργή και οι απειλές των Τούρκων εναντίον των ΗΠΑ και της Κύπρου; Αμυντική συμφωνία με μεγάλη στρατηγική σημασία για τη Μεγαλόνησο (video)

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τους παράγοντες και τους παίκτες της Τουρκίας, στο προεδρικό γραφείο. Φωτογραφία από την Τουρκική Προεδρία, Recep Tayyip Erdoğan, @RTErdogan




Και το Υπουργείο Άμυνας της κατοχικής Τουρκίας …καταδικάζει την υπογραφή οδικού χάρτη διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υποστηρίζει δε ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για μια βιώσιμη λύση στο νησί είναι μέσα από μια σχέση συνεργασίας βασισμένης στην “κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς”.

Την υπογραφη της αμυντικής συνεργασίας, που αποτελεί μεγάλη επιτυχία του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ακολούθησε “ποταμος” οργισμένων δηλώσεων από την κατοχική Τουρκία και το ψευδοκράτος. Καθώς οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τη μεγάλη στρατηγική της σημασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αμυντική συνεργασία με μη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει:

«Καταδικάζουμε έντονα τη συμφωνία του Οδικού Χάρτη Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης’ -όπως αναφέρει τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία

«Όπως δήλωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών μας, αυτά τα βήματα κατά της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής (τ/κ) πλευράς υπονομεύουν την ουδέτερη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο νησί της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η προσέγγιση που αγνοεί την (παράνομη) ‘τδβκ’ και βλέπει την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ (σ.σ.: Κυπριακή Δημοκρατία) ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του νησιού. Επιπλέον περιμένουμε από τις ΗΠΑ, που μιλούν σε κάθε ευκαιρία για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στο νησί, να επιδείξουν αυτή τη στάση με μια ουδέτερη προσέγγιση», αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, «ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για μια βιώσιμη λύση στο νησί είναι εφικτός μέσα από μια σχέση συνεργασίας βασισμένη στην ‘κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς’. Στο πλαίσιο των Συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας, η αποφασιστικότητα της Τουρκίας για την προστασία της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων ήταν, είναι και θα είναι πλήρης, όποιο και αν είναι το κόστος».

  • Περαιτέρω εμβάθυνση συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου στον 3ο Διάλογο Άμυνας και Ασφάλειας

Τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και ενίσχυσης των συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, συζητήθηκαν την Τετάρτη στη Λευκωσία κατά τον 3ο Διάλογο Άμυνας και Ασφάλειας, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, στην αμερικάνικη αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Διευθυντή για Θέματα Ευρώπης και ΝΑΤΟ Alton Buland, συμμετείχαν αντιπρόσωποι από την Αμερικάνικη Διοίκηση Δυνάμεων στην Ευρώπη, την Εθνοφρουρά του New Jersey και την Πρεσβεία της Αμερικής στην Κύπρο, και αντίστοιχα στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας, Ταξίαρχο Χάρη Γεωργίου.

Οι δύο αντιπροσωπείες, προέβησαν σε ανασκόπηση της προόδου της αμυντικής τους συνεργασίας, υπογραμμίζοντας τα σημαντικά βήματα που επιτεύχθηκαν στο Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET), τις κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, και την επιτυχή συμπλήρωση ενός έτους από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο State Partnership Program.

Οι αντιπροσωπείες εξέτασαν επίσης περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ασφάλειας, σύμφωνα με τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας , ο οποίος υπογράφηκε στην Κύπρο, στις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

ΧΘΕΣ: Η Τουρκία, με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της, καταδίκασε την υπογραφή οδικού χάρτη διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για βήματα που “καθιστούν πιο δύσκολη την εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού”.

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι «καταδικάζουμε την υπογραφή οδικού χάρτη για ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης'” (σ.σ.: Κυπριακή Δημοκρατία).

Προστίθεται πως συμφωνεί με τις απόψεις που εκφράζονται στη δήλωση που εξέδωσε το παράνομο ψευτο-“υπεξ” της παράνομης ‘τδβκ’ για το θέμα και υποστηρίζουμε πλήρως τη δικαιολογημένη αντίδραση του ψευδοκράτους.

«Αυτά τα βήματα που έκαναν οι αρχές των ΗΠΑ εις βάρος της ασφάλειας της τουρκοκυπριακής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης τον περασμένο Ιούνιο της έναρξης στρατηγικού διαλόγου με την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ -όπως αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία-, υπονομεύουν την ουδέτερη στάση των ΗΠΑ έναντι του νησιού της Κύπρου και καθιστούν πιο δύσκολη την εξεύρεση μιας δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού”, προστίθεται.

“Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουμε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν πολιτικές που μπορεί να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τουρκία, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ασφάλεια και την ευημερία των Τουρκοκυπρίων, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Σε παροξυσμό οι Τούρκοι για τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Κύπρο: Ομιλούν για δήθεν προβληματική κατάσταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας

Παραμιλούν στην κατεχόμενη Κύπρο για την αμυντική συμφωνία Λευκωσίας και Ουάσιγκτον: Παραπονούνται για δήθεν μεροληπτική και επικίνδυνη στάση των ΗΠΑ!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: