Γεραπετρίτης στο ΣΑ του ΟΗΕ: Μεγάλη ευθύνη να συμμετέχεις στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας – Φιλοδοξούμε να γίνουμε γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ , MFA – D. Panagos




Η Ελλάδα από την 1η Οκτωβρίου 2024 θα έχει καθεστώς παρατηρητή στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ από τον Ιανουάριο του 2025 θα συμμετέχει ως κράτος-μη μόνιμο μέλος του.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διεθνή της θέση και τις διπλωματικές της δυνατότητες και δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση αποφάσεων για παγκόσμια ζητήματα, όπως η ειρήνη, η ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επιπλέον, της δίνει τη δυνατότητα να προωθήσει θέματα ιδιαίτερης σημασίας, όπως η προστασία των παιδιών και των γυναικών σε συγκρούσεις, η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η προώθηση του διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά το πέρας των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, η συμμετοχή της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεπάγεται δύο βασικές ευθύνες:

Πρώτον, ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων για σημαντικές διεθνείς κρίσεις, όπως αυτές στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και

δεύτερο, ότι θα προωθήσει κρίσιμες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η προστασία των παιδιών και των γυναικών στις συγκρούσεις, αξιοποιώντας το διπλωματικό της κεφάλαιο για να ενισχύσει τη διεθνή ασφάλεια.

«Μέρος της διαδικασίας»

Υπάρχουν «δυο εξαιρετικά κρίσιμες διαστάσεις που συνδέονται με το θέμα της συμμετοχής μας, ως εκλεγμένου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η πρώτη διάσταση είναι η μεγάλη ευθύνη να συμμετέχεις στη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας, μέσω των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Θα είμαστε μέρος της διαδικασίας που αφορά στις μεγάλες κρίσεις, στη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία, στην Αφρική, αλλά και στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα, όπως οι ανισότητες, η πείνα, το μεταναστευτικό, η εφοδιαστική, η επισιτιστική κρίση, η κλιματική κρίση. Είναι μια μεγάλη ευθύνη, την οποία αναλαμβάνει η χώρα μας. Οφείλουμε να έχουμε μια άποψη, η οποία θα συνδέει το εθνικό μας συμφέρον με τη διεθνή προστασία, με το διεθνές δίκαιο, το οποίο εμείς έχουμε ταχθεί να υποστηρίζουμε», συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Η δεύτερη διάσταση είναι ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών προτεραιότητες που η ίδια θεωρεί ότι είναι κρίσιμες. Πέρα από τα ζητήματα υψηλής αιχμής και επικαιρότητας, η Ελλάδα στη βάση ενός ειδικού πλαισίου έχει επιλέξει προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων είναι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, η πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και ιδίως, του δικαίου της θάλασσας, η προστασία των παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και οι γυναίκες, ειρήνη και την ασφάλεια.

»Τις προτεραιότητες αυτές η Ελλάδα θα τις ενισχύσει μέσα από μια σειρά από δράσεις, οι οποίες θα συμπεριλάβουν τις μεγάλες και κρίσιμες χώρες του πλανήτη. Είναι πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να αναδείξει το διπλωματικό της κεφάλαιο. Την ευκαιρία αυτή θα την αξιοποιήσουμε με σύνεση, με γνώση, με επαγγελματισμό. Η Ελλάδα διαρκώς μεγαλώνει το διπλωματικό της κεφάλαιο και καθίσταται μία χώρα ισχυρή, με διαρκή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Να αποτρέψουμε περαιτέρω διάχυση» της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «η διεθνής διακυβέρνηση έχει αποτύχει να επιβάλει το αυτονόητο, δηλαδή την παύση των εχθροπραξιών, την επιστροφή των ομήρων, και την πλήρη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ κρίσιμη φάση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Εκείνο το οποίο εξαρχής προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε, τη διάχυση των εχθροπραξιών, δυστυχώς, το βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα. Είναι αλήθεια ότι στο επίπεδο της Μέσης Ανατολής, η διεθνής διακυβέρνηση έχει αποτύχει να επιβάλει το αυτονόητο, δηλαδή την παύση των εχθροπραξιών, την επιστροφή των ομήρων, την πλήρη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας. Έστω την ύστατη στιγμή, είναι αναγκαίο να το πράξουμε και θα έχουμε έναν πολύ κρίσιμο ρόλο μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα θέματα αυτά. Θα πρέπει, με οποιοδήποτε τίμημα, αυτήν τη στιγμή να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάχυση. Ήδη, δύο εστίες, η Ερυθρά Θάλασσα και ο Λίβανος, απειλούν να ανατρέψουν ακόμα περισσότερο τις ήδη λεπτές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Θα πρέπει να υπάρξει μία ουσιαστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει ο εφιάλτης αυτός», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τεράστια ευθύνη

«Η Ελλάδα κατανοεί την τεράστια ευθύνη που συνεπάγεται η θέση του εκλεγμένου μέλους» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην ανοιχτή συνεδρίαση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας: Ηγεσία για την Ειρήνη».

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, φιλοδοξούμε να γίνουμε μια γέφυρα, ένας έντιμος μεσολαβητής, μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης», υπογράμμισε.

«Θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε μια προσέγγιση με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για όλες τις τρέχουσες προκλήσεις με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να βρούμε λύσεις μέσω της συνεργασίας και της συμπεριληπτικότητας», ανέφερε.

«Φιλοδοξούμε να αποκαταστήσουμε το αυθεντικό νόημα των θεμελιωδών εννοιών, όπως η ειρηνική επίλυση των διαφορών. ‘Αλλωστε, η ηγεσία για το κοινό καλό ακολουθεί τον κανόνα “Non Ministrari sed Ministrare”, δηλαδή «Να μην υπηρετείσαι, αλλά να υπηρετείς», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποτελεί το επίκεντρο της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και ο ρόλος των Ε10 σε αυτό το εγχείρημα είναι καθοριστικός, απηχώντας τις φωνές εκείνων που δεν ακούγονται πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συζήτηση «πραγματοποιείται σε μια εποχή που οι προκλήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι πολυδιάστατες και πιο πολύπλοκες από ποτέ».

«Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν είναι μερικά μόνο παραδείγματα της σοβαρής απειλής που συνιστά για την παγκόσμια σταθερότητα η τάση διάβρωσης του σεβασμού προς το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τα Ηνωμένα Έθνη, εντούτοις, ανέκαθεν ανταποκρίνονταν στους κινδύνους», συμπλήρωσε.

Από την ίδρυσή τους, όπως επεσήμανε, τα Ηνωμένα Έθνη συνέβαλαν στην αποτροπή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου, απέτρεψαν ένα πιθανό πυρηνικό ολοκαύτωμα και διευκόλυναν τη διαδικασία της αποαποικιοποίησης.

Σε περιπτώσεις πολέμων, όπως τόνισε, «έχουν συχνά συμβάλει στη μείωση της διάρκειάς τους. Οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις έχουν σημειώσει πολλές επιτυχίες όσον αφορά την προστασία των αμάχων. Και σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του γενικού γραμματέα, η ανάπτυξη των κυανόκρανων μειώνει τους θανάτους αμάχων κατά 90%. Δύο κύριες παραδοχές που ακολουθήθηκαν πιστά, μας οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα».

Πρώτον, ότι «ο Χάρτης θα πρέπει να αποτελεί το καθοδηγητικό μας πλαίσιο, τονίζοντας την αξία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και της συλλογικής ευθύνης, διατηρώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και καθορίζοντας βασικές υποχρεώσεις, όπως η αυστηρή ρύθμιση της χρήσης βίας μόνο σε περίπτωση αυτοάμυνας και η δέσμευση για την προαγωγή των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως υπογράμμισε, παρότι η πιστή εφαρμογή των κανόνων του Χάρτη αποτελεί αναγκαίο μέσο για την επίτευξη της ειρήνης, δεν είναι πάντοτε επαρκής.

«Για την επιβολή τους απαιτείται ηγεσία. Αυτή είναι η δεύτερη παραδοχή. Δεν αρκεί, ωστόσο, μόνο μία καλή ηγεσία, αλλά μία ηγεσία για το κοινό καλό. Αυτή σχετίζεται με κάτι σημαντικότερο. Όχι μόνο με τον καθορισμό των κανόνων, αλλά κυρίως με την υπεράσπιση των αξιών, την επιδίωξη αλλαγής όπου χρειάζεται, τη σύλληψη οράματος που ξεπερνά τα όρια της τρέχουσας κατάστασης, που, κατά συνέπεια, θα εμπνέει τους άλλους να συνεργαστούν για έναν τέτοιο ανώτερο σκοπό».

«Όταν αναζητούμε ηγεσία για την ειρήνη, πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο μιας συνεπούς, διαβουλευτικής προσπάθειας να διασφαλίσουμε ότι όλες οι φωνές ακούγονται. Διότι η πολυμέρεια προσφέρει τη μόνη βιώσιμη οδό προς ένα μέλλον όπου θα επικρατεί η ειρήνη και θα γίνονται πλήρως σεβαστά τα δικαιώματα και η αξιοπρέπεια όλων των ατόμων», κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

«Καμία στρατηγική για το Μεταναστευτικό δεν θα έχει αποτέλεσμα εάν σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο» προειδοποιεί ο υπουργός Μετανάστευσης, Παναγιωτόπουλος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: