Γεωπολιτικά ζόρια και αναμετρήσεις σε κυπριακό γήπεδο: Είναι πρόβλημα ότι η Άγκυρα παραμένει το χαϊδεμένο παιδί τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και του Φόρεϊν Όφις…

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε τη Βοηθό Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ κα Celeste Wallander και την Πρέσβειρα κ. Τζούλι Φίσερ, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Μέσα στα γεωπολιτικά παιχνίδια που διαδραματίζονται στην περιοχή, εκδηλώνονται ανταγωνισμοί μεταξύ συμμάχων με φόντο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Καθίσταται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Τούρκοι, βλέπουν ανταγωνιστικά την εμπλοκή των Αμερικανών και την προσπάθεια τους να αξιοποιεί στο έπακρο τη γεωστρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι Τούρκοι αντιδρούν με την αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου και την περασμένη Πέμπτη με αφορμή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, που υπέγραψαν Ουάσινγκτον και Λευκωσία, εξέδωσαν δυο ανακοινώσεις, μια του ΥΠΕΞ και η άλλη του υπουργείου Άμυνα.

Αν και είναι σαφές πως στη μεγάλη εικόνα των αμερικανικών σχεδιασμών είναι ο έλεγχος της περιοχής, ο έλεγχος της νέας ανακατανομής ισχύος αλλά και μέσω αυτών η στήριξη προς το Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζονται και οι σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέλιξη που αξιοποιεί η Λευκωσία.

  • Παράλληλα, οι Βρετανοί που ως γνωστό είναι πάντα ταυτισμένοι με τους Αμερικανούς, τους ακολουθούν σε στρατηγικές επιλογές, φαίνεται πως δεν καλοβλέπουν την αμερικανική… διείσδυση στην Κύπρο. Κι αυτό επειδή θεωρούσαν και θεωρούν το νησί δική τους υπόθεση! Θεωρούν πως είναι αυτοί, που έχουν την «πατέντα» για την Κύπρο και το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα για λόγους που έχουν με τον έλεγχο του νησιού αναπτύσσει, παράλληλα με την αντι-αμερικανική ρητορική και βρετανική.

Όπως σημείωναν ξένες διπλωματικές πηγές, όχι τυχαία, συχνά- πυκνά με εντολές της Άγκυρας ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, εγείρει θέμα βρετανικών βάσεων. Κι αυτό εγείρεται όταν το Λονδίνο δεν ικανοποιεί απαιτήσεις της κατοχικής πλευράς.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί, παρά τις κατά καιρούς διαφορές που έχουν με τους Τούρκους, επιλέγουν να συντηρούν ζεστά τα κανάλια επικοινωνίας μαζί τους.

Η Άγκυρα παραμένει το χαϊδεμένο παιδί τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και του Φόρεϊν Όφις. Αλλά και στην Τουρκία, παρά τις κινήσεις «αυτονόμησης» στην προσπάθεια αναζήτησης αναβαθμισμένου περιφερειακού ρόλου, αναγνωρίζουν τη βοήθεια που διαχρονικά προσφέρουν οι δυο συμμαχικές χώρες, κυρίως όταν το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση.

Εκείνο που οδηγεί την Άγκυρα κατά καιρούς να αντιδρά έναντι των δυο αυτών χωρών είναι και η προσπάθεια της να δείξει πως μπορεί να αναμετράται με μεγάλες υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η τουρκική, τρόπος του λέγειν, “Παιδεία” που… παράγει Αττίλες και λογοκριτές: Η παράνομη «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν και τα υπό κατοχή σχολεία της Κύπρου μας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: