Φονικός ο τυφώνας Χελίν, σάρωσε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ: Τουλάχιστον 44 νεκροί και τεράστιες ζημιές από το πέρασμα του, ευτυχώς εξασθένησε πλέον σε τροπική καταιγίδα

epa11629255 Members of the Atlanta Fire Rescue Department’s Swift Water Rescue Team bring the Hall family to dry land after their Buckhead neighborhood home was swamped by the flood waters of Peachtree Creek in the aftermath of Tropical Storm Helene in Atlanta, Georgia, USA, 27 September 2024. EPA, ERIK S. LESSER




Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατομμύρια νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας του τυφώνα Χελίν (Helene), που προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στις νοτιοανατολικές αμερικανικές πολιτείες, προτού αρχίσει να εξασθενεί σταδιακά.

Από το Ταλαχάσι της Φλόριντας μέχρι το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Περισσότερα από 4 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο poweroutage.us.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νότια Καρολίνα, 15 στην Τζόρτζια, 7 στη Φλόριντα, ένας στη Βόρεια Καρολίνα και ένας στη Βιρτζίνια, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) βάσει αναφορών από τις κατά τόπους αρχές.

Η Χελίν έφθασε στη βορειοδυτική Φλόριντα το απόγευμα της Πέμπτης ως τυφώνας κατηγορίας 4, στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα. Ήταν ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε ποτέ αυτήν την περιοχή, σύμφωνα με τον ειδικό Μάικλ Λόουρι.

Έχει εξασθενήσει πλέον σε τροπική καταιγίδα, αλλά οι αρχές προειδοποιούν πως ο κίνδυνος πλημμυρών και κατολισθήσεων δεν έχει περάσει.

Στην Φλόριντα οι ειδικοί μιλούν για τον ισχυρότερο τυφώνα που έχει καταγραφεί στα χρονικά να φτάνει στην περιοχή.

Αστυνομία και πυροσβεστική έκαναν χιλιάδες διασώσεις στις πληγείσες περιοχές, ακόμη και στην Ατλάντα, όπου ένα συγκρότημα διαμερισμάτων εκκενώθηκε λόγω της πλημμύρας.

Η Χελίν, που από ισχυρός τυφώνας υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, κινείται τώρα προς το Τενεσί και το Κεντάκι, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Γύρω στο μεσημέρι, περισσότεροι από 50 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στην ταράτσα ενός νοσοκομείου, στην κομητεία Γιουνικόι του Τενεσί, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Νόξβιλ.

Τα νερά έχουν μετατρέψει σε βάλτο την αγροτική κοινότητα και, με την υπερχείλιση του ποταμού Νολιτσάκι, ασθενοφόρα και άλλα οχήματα αδυνατούν να φτάσουν και να απομακρύνουν τους ασθενείς.

Στη δυτική Βόρεια Καρολίνα, οι αρχές της κομητείας Ράδερφορντ προειδοποίησαν τους κατοίκους κοντά στο Φράγμα της Λίμνης Λιουρ να φύγουν και να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερα σημεία καθώς φοβούνταν ότι το φράγμα θα κατέρρεε ανά πάσα στιγμή.

Στη γειτονική κομητεία Μπάνκομπι, έκλεισαν λόγω κατολισθήσεων οι διαπολιτειακοί οδικοί άξονες 40 και 26.

Στη Φλόριντα, νερά παρέσυραν τροχοβίλες στο Σταϊνχάτσι και πολλοί δρόμοι στην Τάμπα έχουν γίνει αδιάβατοι λόγω των νερών. Στην κομητεία Πάσκο, οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις διέσωσαν 65 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο Κέβιν Γκάθρι, ο διευθυντής των υπηρεσιών διαχείρισης καταστροφών της Φλόριντας, προέτρεψε τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να μην βγαίνουν στους δρόμους. «Έχουμε 1.500 διασώστες στι περιοχές αυτές. Σας εκλιπαρώ. μην μπαίνετε στον δρόμο τους, για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Οι ΗΠΑ κατηγορούν Ιρανούς για απόπειρες κυβερνοπειρατείας με στόχο τη διατάραξη των εκλογών * Ποινικές διώξεις εναντίον τριών μελών των Φρουρών της Επανάστασης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: