Ευρωπαϊκή υπόθεση η απενεργοποίηση της οικολογικής βόμβας του τάνκερ SOUNION: Η ναυτική αρμάδα από τις Ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ» πρωταγωνιστές στην Ερυθρά θάλασσα

Το δεξαμενόπλοιο MV SOUNION στο οποίο μένεται φωτιά, κυρίως στις καταπακτές που είναι αποθηκευμένοι οι 150.000 τόνοι αργού πετρελαίου. Πηγή εικόνας: EURONAVAL ASPIDES




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

Η αξία της Ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», κυρίως για τον εμπορικό στόλο που προέρχεται από την Γηραιά Ήπειρο, έχει φανεί μέσα από τις εκατοντάδες συνοδείες που έχουν κάνει οι μονάδες επιφανείας, τόσο στην καυτή περιοχή της Ερυθράς θάλασσας, όσο και στον Κόλπο του Άντεν.

Πέραν των συνοδειών, μπορεί κανείς να συμπεριλάβει και την αποτροπή καθώς βαλλιστικοί πύραυλοι, Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα- καμικάζι (UAV’s- drone), Μη Επανδρωμένες βάρκες παγιδευμένες με εκρηκτικά (USV), έχουν καταστραφεί από τα πυρά των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή υπό Ευρωπαϊκή διοίκηση.

Οι «ΑΣΠΙΔΕΣ» προσπαθούν επιχειρησιακά, στο πεδίο, αλλά και σε επίπεδο αμυντικό- διπλωματικό να διατηρούν ένα διαφορετικό προφίλ που να επιτρέπει ακόμη και συνομιλίες με τους αντάρτες της Υεμένης, προφανώς με τη συνδρομή περιφερειακών κρατών.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας Ευρώπης- Χούθι μέσω των γειτονικών στην Υεμένη, Σαουδική Αραβία και Ιράν φαίνεται ότι λειτούργησαν στην περίπτωση του SOUNION. Η δε Ελλάδα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον διάδοχο πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ.

Αυτές οι ώρες που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση απομάκρυνσης του φλεγόμενου δεξαμενοπλοίου MV SOUNION, πολλά κρίνονται για την αξία της επένδυσης που έχει κάνει η Ευρώπη σε αυτό το χαμηλών τόνων προφίλ.

Επιπλέον το γεγονός ότι η ναυτική αρμάδα της Ευρωπαϊκής επιχείρησης σπεύδει να δημιουργήσει τον θόλο ασφαλείας για τα ρυμουλκά που θα δέσουν και θ’ απομακρύνουν το SOUNION από το σημείο που βρίσκεται, θεωρείται από τις πλέον κρίσιμες αποστολές για τα πληρώματα των μονάδων και για τους χειρισμούς που έχουν γίνει τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο κι από το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας.

Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικός και ο τρόπος που οι «ΑΣΠΙΔΕΣ» επικοινωνούν την αποστολή τους και την λήψη πρωταγωνιστικού ρόλου στην απομάκρυνση του φλεγόμενου τάνκερ.

Στην αγγλική αλλά και την Αραβική γλώσσα το επιτελείο από τις ευρωπαϊκές «ΑΣΠΙΔΕΣ» ενημερώνει για τον ρόλο που έχει αναλάβει στην Ερυθρά θάλασσα αλλά και τι ενδεχομένως θα συμβεί με το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό ν’ απομακρυνθεί.

«Όπου είναι δυνατόν, οι «ΑΣΠΙΔΕΣ» συμβάλλουν στην πρόληψη της ρύπανσης από πλοία που έχουν υποστεί ζημιά μετά από επιθέσεις. Το «MV SOYNION» είναι ένας τεράστιος περιβαλλοντικός κίνδυνος που θα επηρεάσει όλες τις χώρες που συνορεύουν με την Ερυθρά Θάλασσα.» , είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία της τελευταίας ανάρτησης που έγινε, την ώρα μάλιστα που η ευρωπαϊκή ναυτική αρμάδα κατευθύνεται προς το δεξαμενόπλοιο.

Λόγω των γεγονότων στην Ερυθρά θάλασσα γι’ ακόμη μια φορά ο Ύπατος αρμοστής εξωτερικών υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ έκανε έκκληση προς τους εταίρους να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή αποστολή στις «ΑΣΠΙΔΕΣ», κυρίως με μονάδες επιφανείας.

Η απομάκρυνση του κινδύνου…

Εκτίμηση στρατιωτικών πηγών είναι ότι η επιχείρηση ενδεχομένως να ολοκληρωθεί την Δευτέρα, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά την απομάκρυνση του τάνκερ από το σημείο που παραμένει αγκυροβολημένο για 11 η μέρα.

Οι μονάδες από τις ΑΣΠΙΔΕΣ, και τα ρυμουλκά συνθέτουν την αρμάδα που έχει επιφορτιστεί με το έργο της ασφάλειας και της αποτροπής ρύπανσης. Ανάμεσα σε αυτά και η ελληνική φρεγάτα ΨΑΡΑ, η οποία προς τα τέλη Σεπτεμβρίου θα δώσει την σκυτάλη στο ΣΠΕΤΣΑΙ το οποίο το διάστημα αυτό ετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμό.

Από την στιγμή που θα γίνουν όλες οι ενέργειες πρόσδεσης του SOUNION στα ρυμουλκά και θα λυθεί ξανά η άγκυρα, η ταχύτητα μετακίνησης δεν θα ξεπερνά τους 4 κόμβους. Άρα η πλήρης ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος δεν θεωρείται υπόθεση μόνον μιας ημέρας.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι έχει αποφασιστεί το σημείο που θα ξεκινήσει και η διαδικασία μετάγγισης των 150.000 τόνων αργού πετρελαίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο.

Αν αυτό το σημείο είναι ένα ασφαλές λιμάνι με εγκαταστάσεις ή αν πρόκειται για έναν κόλπο, δεν το απαντά κανείς και θεωρείται «hot» πληροφορία που δεν πρέπει να διαρρεύσει πριν την απομάκρυνση του SOUNION.

Άλλωστε από την Ευρώπη έχει δοθεί εντολή προς το επιτελείο των «ΑΣΠΙΔΩΝ» για πλήρη σιγή ασυρμάτου έως το πέρας της επιχείρησης. Η προσοχή είναι τεταμένη και κανείς δεν επιθυμεί να «ερεθίσει» τ’ αντανακλαστικά των ανταρτών της Υεμένης που έδωσαν το άτυπο πράσινο φως για την απομάκρυνση του δεξαμενοπλοίου.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ύστερα από τα επαναλαμβανόμενα combat ready των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, στον «Ωρίωνα 24» παρατηρείται συνωστισμός της ελίτ των SOF στην Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: