Επιτέλους, τα debate στην Ελλάδα βγήκαν από τη ναφθαλίνη: Μαχαιρώματα, μπηχτές αλλά και θέσεις* Τι δήλωσαν οι 6 «μονομάχοι» του ΠΑΣΟΚ μετά την τηλεμαχία [videos]

Ο πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης (3-Α) και οι συνυποψήφιοι του, Παύλος Γερουλάνος (2-Α), Νάντια Γιαννακοπούλου (Α), Άννα Διαμαντοπούλου (3-Δ), Χάρης Δούκας (2-Δ) και Μιχάλης Κατρίνης (1-Δ) έχουν καθίσει στις θέσεις τους στα στούντιο της ΕΡΤ, στη διεξαγωγή του προεκλογικού ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 6 και 13 Οκτωβρίου για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Θετικά ήταν, κατά γενική ομολογία, τα σχόλια για το πολυαναμενόμενο debate των έξι «μονομάχων» του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και στο οποίο έδειξαν τα «δόντια» τους οι υποψήφιοι πρόεδροι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης.

Η συζήτηση ξεκίνησε ήρεμα, χωρίς να λείπουν βέβαια οι αιχμές, τα καρφιά και τα υπονοούμενα, ωστόσο καθώς περνούσε οι ώρα οι υποψήφιοι επιδόθηκαν σε άγριες κόντρες και δεν μάσησαν τα λόγια τους.

Σαφής νικητής δεν φαίνεται να προκύπτει από την τηλεμαχία, καθώς οι υποψήφιοι πρόεδροι ήταν καλά προετοιμασμένοι για να αποκρούσουν τα πυρά που δέχθηκαν. Όπως ήταν αναμενόμενο κανένας δεν άνοιξε τα «χαρτιά» του για τη στάση που θα κρατήσει αν δεν περάσει στον β’ γύρο των εκλογών.

Όλοι εναντίον όλων

Η φράση «δεν είσαι ούτε Μιτεράν και ευτυχώς δεν είσαι Ερντογάν» του Νίκου Ανδρουλάκη στον Χάρη Δούκα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων, που απάντησε σε σοβαρό ύφος «Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Αυτό που έκανες είναι απρέπεια». Ο κ. Δούκας είπε ακόμη στον κ. Ανδρουλάκη πως ήταν ο πιο ευνοημένος της ανανέωσης και δεν αναγνώρισε τίποτα.

Ο πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης (Δ) και οι συνυποψήφιοι του, Παύλος Γερουλάνος (Κ) και Νάντια Γιαννακοπούλου (Α) έχουν καθίσει στις θέσεις τους στα στούντιο της ΕΡΤ, στη διεξαγωγή του προεκλογικού ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 6 και 13 Οκτωβρίου για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Σαφείς αιχμές κατά της Άννας Διαματοπούλου για έλλειψη κριτικής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν την υποψηφιότητά της για το ΠΑΣΟΚ άφησαν ο Νίκος Ανδρουλάκης (για την υπόθεση των υποκλοπών), ο Χάρης Δούκας (για την τραγωδία των Τεμπών) και ο Μιχάλης Κατρίνης (για το επιτελικό κράτος). Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για συνειδητή διαστρέβλωση των θέσεών της.

Ο Παύλος Γερουλάνος ρώτησε την Άννα Διαμαντοπούλου, πως περιμένει να εμπνεύσει το ΠΑΣΟΚ σε μια νέα εποχή ενώ λείπει εδώ και 12 χρόνια από τις μάχες και μάλιστα όταν η παράταξη ήταν στα κάτω της. Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε πως είναι σταθερά στην παράταξη και πως «άλλοι φύγανε στο ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι έκαναν άλλο κόμμα, άλλοι πήγαν στη Νέα Δημοκρατία».

Άγρια ήταν η κόντρα της Άννας Διαμαντοπούλου με τον Χάρη Δούκα για το δήμο Αθηναίων, καθώς τον κατηγόρησε για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πως δεν εφαρμόζει «θέσεις ΠΑΣΟΚ». «Ήμουν γραμματέας στον τομέα ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ », απάντησε ο κ. Δούκας.

Οι υποψήφιοι στις εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Άννα Διαμαντοπούλου (Α), Χάρης Δούκας (Κ) και Μιχάλης Κατρίνης (Δ) έχουν καθίσει στις θέσεις τους στα στούντιο της ΕΡΤ, στη διεξαγωγή του προεκλογικού ντιμπέιτ ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στις 6 και 13 Οκτωβρίου για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Έντονα απάντησε και ο κ. Δουκας στον κ. Κατρίνη και το εάν μπορεί να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Αθηναίων.

«Ήσουν πρόεδρος της ΚΟ και όταν ο Νίκος ήταν στις Βρυξέλλες δεν τα έλεγες έτσι παθιασμένα», είπε ο κ. Δούκας. «Δεν έχεις επίγνωση του ρόλου και των απαιτήσεων που έχει ο ρόλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ξέρεις ότι είναι ψηλές οι απαιτήσεις, δεν λες την αλήθεια στους πολίτες», απάντησε ο κ. Κατρίνης.

Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε πως τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ «εξατμίστηκαν» γιατί στις μεγάλες μάχες στη Βουλή ο κ. Ανδρουλάκης ήταν «δι’ αντιπροσώπου», αναφερόμενος στο διάστημα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εκλεγμένος βουλευτής και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν ο Μιχάλης Κατρίνης.

Επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, λέγοντάς του ότι δεν είναι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ. «Έχετε αυτόκηρυχθεί υποστηριχτής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι δεν είμαστε; Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα», σημείωσε. Ανέφερε ακόμη πως επί Φώφης Γεννηματά, λειτουργούσαν πολύ περισσότερο τα όργανα του κόμματος.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του κ. Κατρίνη στην ερώτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει εάν δεν περάσει στον β γύρο των εκλογών, χαρακτηρίζοντάς τη αντιδεολογική και αντιθεσμική.

Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι μετά το τέλος του debate 

Χάρης Δούκας: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ την ΕΡΤ και όλους εσάς. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο ζωντανό διάλογο τρεις και πλέον ώρες και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι γιατί πλέον όλοι οι πολίτες έχουν μια ξεκάθαρη άποψη και τους καλούμε στις 6 του Οκτώβρη να προσέλθουν μαζικά για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή.




 

Nάντια Γιαννακοπούλου: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό» τόνισε η Νάντια Γιαννακοπούλου μετά τη διεξαγωγή του debate των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ. Βγήκε κερδισμένο το ΠΑΣΟΚ και τελικά αποδεικνύεται το γιατί δεν πρέπει να φοβόμαστε το διάλογο, γιατί κερδίζουμε από τις διαφορετικές θέσεις, ακόμα και από τις διαφωνίες μας. Γιατί κερδίζουμε από όλον αυτόν τον πλούτο των διαφορετικών ιδεών. Και ναι, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλουμε. Εγώ θέλω να καλέσω για μία ακόμα φορά μαζικά όλους τους προοδευτικούς πολίτες που κοιτάζουν προς το ΠΑΣΟΚ, που έχουν απαίτηση από το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες, να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, να σπάσουν τους μηχανισμούς. Κρίνεται το μέλλον αυτής της παράταξης, αλλά κρίνονται πολλά και για τη χώρα. Άρα ναι, πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας και ναι, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».




Μιχάλης Κατρίνης: «Οι πολίτες μας άκουσαν. Καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης, την ευρεία κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, να πάρουν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους για να γίνει και πάλι κόμμα εξουσίας, για να αλλάξει η ζωή όλων».




Παύλος Γερουλάνος: «Αυτή η διαδικασία ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα συντεταγμένο, στο οποίο μπορούμε να έχουμε τις διαφορές μας αλλά να κάνουμε μία πολιτισμένη συζητήση, από την οποία μπορεί να κρίνει ο ψηφοφόρος τι εκπροσωπεί ο καθένας από εμας και τι πρεσβεύει.

Αυτό νομίζω ότι είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία και γι’ αυτό βγαίνω από αυτό το debate πολύ χαρούμενος καθώς το ΠΑΣΟΚ έδειξε ένα καλό εαυτό και δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή πολιτισμένη συζητήση.

Έθεσα ένα δίλημμα: Θα κάνουμε μία επιλογή νίκης ή επιλογή ήττας; Η επιλογή νίκης θέλει ηγεσία η οποία ενώνει, έχει πείρα, η οποία έχει σχέδιο και η οποί μπορεί να κάνει την μεγάλη διεύρυνση που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει. Παρακινώ όλους να πάνε στις κάλπες και να αναλογιστούν: το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει ξανά το ρόλο που έπαιξε; Αν ναι, ελάτε ψηφίστε και θεωρώ ότι τα διλήμματα που θέσαμε σήμερα, είναι τα διλήμματα που αφορούν στο μέλλον και του ΠΑΣΟΚ και της χώρας σας».




 

Άννα Διαμαντοπούλου: «Βγαίνουμε από μία τηλεμαχία η οποία ήταν πολιτισμένη, ενωτική και θεωρώ με πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Θέλω να πιστεύω ότι στις επόμενες είκοσι μέρες θα πείσουμε για το ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει η μεγάλη δύναμη, ο άλλος πολιτικός πόλος για την πατρίδα μας, για τους ανθρώπους μας, για τις ζωές μας. Θέλω να καλέσω όλους τους πολίτες που βλέπουν με ενδιαφέρον το ΠΑΣΟΚ να σηκωθούν από τον καναπέ τους, να ψηφίσουν στις εκλογές, να φτάσουμε τις 400.000 ανθρώπους, να αλλάξει η πορεία της χώρας. Γιατί σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον την επόμενη πρωθυπουργό και αυτό που θέλουμε είναι να είναι σοσιαλδημοκράτες, ενωμένοι και στη βάση και στην κορυφή. Την επομένη των εκλογών θα είναι μια άλλη μέρα για την πατρίδα μας»




Νίκος Ανδρουλάκης: «Σήμερα κάναμε έναν ποιοτικό διάλογο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μετά το debate της ΕΡΤ. Συνέχισε τονίζοντας πως, «αποδεικνύει ότι η πατρίδα μας έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για όλα τα ζητήματα για την υγεία, την παιδεία, τις ανισότητες, τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και βέβαια για τα εθνικά θέματα. Δυόμισι χρόνια αγώνας, προσπάθεια, κόπος. Το νερό πια έχει μπει στο αυλάκι και πιστεύω τα δύσκολα είναι πίσω μας. Τα καλύτερα για την παράταξη, αλλά πάνω απ’ όλα για τη χώρα είναι μπροστά μας».




Αιχμές και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους υποψηφίους για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ στο τηλεοπτικό debate: Δεν ξεκαθάρισε η κομματική κατάσταση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: