Μία καλή απόφαση… Πράσινο φως” του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI): Ενέκρινε επιδότηση 25 εκατ. ευρώ ανά έτος μέχρι το 2029

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης (GSI). Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλλακάκης. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης (GSI), ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παπαναστασίου, το απόγευμα της Τρίτης. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το πρωί.

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε, ακόμη, πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει €25 εκ. ανά έτος αυστηρώς, για 5 έτη, ως επιδότηση της πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από 1/1/2025-31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως το έργο αυτό συμβάλλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, καθώς θα συνδέσει το εθνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας με αντίστοιχα ευρωπαϊκά συστήματα και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια.

Σημείωσε ότι το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων, αναφέροντας ότι στόχος είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της έλευσης φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.

Όπως ανέφερε, η σημασία του έργου επιβεβαιώνεται από το ότι η Ε.Ε. ενέκρινε χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» με το ψηλότερο ιστορικά ποσό των 657 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλλει €25 εκ. ανά έτος αυστηρώς, για 5 έτη, ως επιδότηση της πιθανής αύξησης στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από 1/1/2025-31/12/2029, ώστε οι καταναλωτές να μην επιβαρύνονται από την αύξηση.

Το ποσό θα εκταμιεύεται από πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα από το σύστημα δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων, με την πρώτη δόση να συμπεριλαμβάνεται σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

“Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι το επιστέγασμα πολλών διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και των διευκρινίσεων που έχουν δοθεί, ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ενώπιον της πραγματικά δεδομένα αναφορικά με τις οικονομικές, τεχνικές και νομικές πτυχές του έργου”, σημείωσε ο κ. Παπαναστασίου.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επέδειξε “την απαραίτητη υπευθυνότητα και δέουσα επιμέλεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τη λήψη αποφάσεων που αφορούν έργα τέτοιου βεληνεκούς, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού, στον οποίο είμαστε υπόλογοι”.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, και στη βάση οδικού χάρτη που έχει καταρτιστεί, η Κυβέρνηση θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία, τόσο με την ελληνική πλευρά, όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περαιτέρω πρόοδο της υλοποίησης του έργου, αλλά και με μέρη που έχουν ήδη επιδείξει πραγματικό ενδιαφέρον συμμετοχής στο έργο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή όλων των μερών.

ΚΥΠΕ – Μαρία Χριστοφή

Τα έωλα ιδεολογήματα του απαράδεκτου Εργκίν Αταμάν: Τα εγκλήματα του Αττίλα στην Κύπρο δεν μπορούν να ξεχαστούν στο όνομα της ειρήνης και της δήθεν φιλίας, αρκετά…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: