Επιστρέφουν στα σχολεία χιλιάδες μαθητές με απαγόρευση κινητών και προβλήματα από τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων

FILE PHOTO: Μαθητές παρακολουθούν τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά σε Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Επιστρέφουν αύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στα σχολεία, χιλιάδες μαθητές, εν μέσω ελλείψεων σε σχολικά κτήρια και καθηγητές και προβλημάτων από τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων. Τα σχολεία όλης της χώρας θα ανοίξουν με τον καθιερωμένο αγιασμό.

Αμέσως μετά την τελετή του Αγιασμού, οι μαθητές θα κατευθυνθούν στις τάξεις τους για να λάβουν τα βιβλία της νέας χρονιάς αλλά και να πάρουν το ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων.

Στο νέο πλαίσιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ξεχωρίζει η ρητή απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές και το Ψηφιακό Φροντιστήριο.

Στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων τμημάτων σχολικών μονάδων είναι χαρακτηριστικό ότι «λουκέτο» έχει μπει σε 36 δημοτικά σχολεία και 82 νηπιαγωγεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

“Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα παιδιά μας, είμαστε από νωρίς έτοιμοι, δουλεύουμε από το καλοκαίρι γι’ ‘αυτό, το κτηριακό είναι υπόθεση των δήμων παρόλα αυτά συνεργαζόμαστε με τους δήμους, υπήρχαν προβληματα αλλά ξεπεράστηκαν” , τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης, Περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο κ. Κόπτσης,δεν θα μείνει ούτε ένα σχολείο που να μην έχει άμεση προσβασιμότητα, γεγονός που αποτελεί προτεραιότητα, ενώ παράλληλα, 17 σχολικά κτήρια ξεκινούν να κατασκευάζονται στην Κεντρική Μακεδονία, 10 στη δυτική και 7 στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Ακόμη, επισήμανε ότι δεν συγχωνεύτηκαν σχολεία, αλλά έγινε εξορθολογισμός των τμημάτων, ποτέ δεν ξεπερνιέται το όριο των 25 μαθητών, ο μέσος όρος είναι κάτω από 25, ενώ μειούμενη είναι η τάση του αριθμού των μαθητών.

“Σε μία εξαετία θα έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα στέγης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης, ενώ σε ό,τι αφορά τα κενά σε καθηγητές, είπε ότι είναι ένα δυναμικό πρόβλημα, διότι προκύπτουν στην πορεία οι άδειες ή μη αναλήψεις, δημιουργώντας προβλήματα, τα οποία, ωστόσο, αναπληρώνονται αμέσως.

Η κα Έφη Θεοδωράκη, Αντιδήμαρχος Παιδείας & διά βίου Μάθησης, σχολίασε ότι δεν φανταζόταν πως θα αντίκριζε αυτή την εικόνα στα σχολεία, ενώ το πρώτο που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ήταν τα ζητήματα ασφάλειας και καλής λειτουργίας και μετά τα θέματα αισθητικής.

Όπως είπε, βάσει τεχνικής έκθεσης, πέντε λυόμενα σχολεία είχαν πρόβλημα, το οποίο προϋπήρχε αλλά δεν είχε γίνει γνωστό, ενώ τρία από αυτά έπρεπε να απομακρυνθούν άμεσα με βάση τις εκτιμήσεις.

 Στην Αττική

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, με τη στήριξη εργατικών σωματείων και άλλων φορέων συνεχίζουν την οργάνωση της δράσης και τις κινητοποιήσεις ώστε να μην γίνει πράξη η πολιτική της κυβέρνησης για περικοπές τμημάτων και στοίβαγμα των μαθητών.

«Δε θα ανεχτούμε την παραπέρα καταστρατήγηση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας με τη “σαρδελοποίησή” τους σε πολυπληθή τμήματα με 25 παιδιά, μέσα στα οποία είναι και παιδιά με ειδικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που έτσι μένουν εντελώς αβοήθητα» δήλωσαν εκπαιδευτικά σωματεία της Αττικής που μαζί με Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Επίσης την Τρίτη:

  • Σε σύσκεψη για το ζήτημα των συγχωνεύσεων – ακυρώσεων κατάτμησης τμημάτων καλεί και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης» τους Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων, μαζικούς φορείς των δήμων Αχαρνών, Διονύσου και Ωρωπού στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου.
  • Στο Περιστέρι, η Ένωση Γονέων καλεί στις 7 μ.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου.
  • Στην Καλαμάτα, η Ένωση Γονέων προτάσσοντας την ανάγκη να μην κοπούν τμήματα στα ΕΠΑΛ καλεί σε κινητοποιήσεις στις 12 το μεσημέρι, στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Την Τετάρτη, στον Πειραιά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 41ου Δημοτικού Σχολείου, σε συνέχεια άλλων κινητοποιήσεων τις τελευταίες μέρες, ενημερώνει ότι διοργανώνει διαμαρτυρία τη μέρα του αγιασμού (Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου) στις 8 π.μ. έξω από το σχολείο (Χαλκίδος και Τεγέας, Παλιά Κοκκινιά) ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων.

Στην Μυτιλήνη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Μυτιλήνης καλούν στις 12.30 μ.μ. έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Την κινητοποίηση στηρίζει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Διαμαρτυρία στην Πάτρα για τις συγχωνεύσεις 

Διαμαρτυρία για τι συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων πραγματοποιούν σήμερα στην Πάτρα, η Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων.

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων τονίζεται:

«Έκπληκτοι όχι μόνο εμείς αλλά και όλες οι Ενώσεις της χώρας μας, παρακολουθούμε την μορφή χιονοστιβάδας που παίρνουν οι ανακοινώσεις για συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, και η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τόσο στην πόλη μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Αλήθεια, οι συγχωνεύσεις τμημάτων , ακόμα και σε τμήματα που αποδεδειγμένα φοιτούν μαθητές που χρήζουν ειδικής εκπαιδευτικής φροντίδας είναι η αναβάθμιση που διαλαλεί το Υπουργείο Παιδείας;

Κύριοι, ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ποιότητας της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Τα παιδιά μας δεν είναι και δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν απλοί αριθμοί! Αντί λοιπόν να προχωρήσετε στην μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και επομένως στην ενίσχυση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που διενεργείται σε κάθε τμήμα, στοιβάζετε πλέον 28 μαθητές ανά τάξη και μάλιστα με δεδομένο ότι πολλά σχολικά κτήρια είναι παλαιά, με κακή συντήρηση, ελλιπή εξοπλισμό και μικρές αίθουσες!

Και όλα αυτά βέβαια στο βωμό του κέρδους (αύξηση του αριθμού των μαθητών μείωση των προσλήψεων)
Φτάνει πια!
Καταλάβετε πως δεν μπορείτε να παίζετε με τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας !
Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί!
Απαιτούμε:
• Να μην κλείσει ούτε 1 τμήμα! Έγκριση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών.
• 15 μαθητές ανά τάξη με εξασφάλιση κατάλληλων αιθουσών.

Η Ένωση Γονέων του Δήμου Πατρέων, στηρίζει τη διαμαρτυρία της Α ́ ΕΛΜΕ Αχαΐας ενάντια στη συγχώνευση-κλείσιμο τμημάτων, την Τρίτη 10/9/24 και ώρα 13.00 στη Περ. Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, (Ακτή Δυμαίων)».

 Κατσαρός: Δεν θα υπάρχουν τμήματα με 28 μαθητές

Να καθησυχάσει τους γονείς που αγωνιούν ότι τα παιδιά τους θα φοιτούν σε σχολικά τμήματα με πολλά παιδιά θέλησε να κάνει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας,Γιάννης Κατσαρός, λέγοντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι «η νομοθεσία μας δεν προβλέπει τμήματα μεγαλύτερα των 25 μαθητών στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο και των 27 μαθητών στο Γυμνάσιο και στην τρίτη Λυκείου».

Ο κ. Κατσαρός μιλώντας στους δημοσιογράφους Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν συγχωνεύσεις τμημάτων επί της ουσίας, αλλά εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει συγκεκριμένα όρια μαθητών ανά τάξη.

«Η νομοθεσία μας είναι σαφής. Δεν μπορεί να λειτουργεί τμήμα με λιγότερους από 15 μαθητές», σημείωσε ο κ. Κατσαρός. Τόνισε ότι δεν υπήρξε υπέρβαση αυτών των ορίων και πως οι περιπτώσεις όπου παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός μαθητών οφείλονται σε καθυστερημένες εγγραφές, κυρίως λόγω μετακινήσεων οικογενειών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. «Σε καμία περίπτωση δε θα παραμείνουν τμήματα με 28 μαθητές», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διευθυντές επεξεργάζονται ήδη σχέδια για την ομαλή κατανομή των μαθητών.

«Μετά το τέλος Αυγούστου και όταν άνοιξαν οι εγγραφές παρουσιάστηκε ένα τέτοιο φαινόμενο σε κάποιον σε περιορισμένο αριθμό σχολείων δεν υπερέβαινε στην χώρα τις 60 περιπτώσεις» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι όπου υπάρχουν υπεράριθμοι μαθητές αυτό θα διορθωθεί.

Mε πληροφορίες από ertnews, 902.gr

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έφτιαξε το ολοκληρωμένο διαδικτυακό 112: Δίκτυο αισθητήρων ανιχνεύει πυρκαγιές – πλημμύρες και ενημερώνει για τις οδούς διαφυγής

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: