Επισκόπηση κυπριακού Τύπου: Η κατάπτυστη απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και το μακελειό στο Λίβανο στο προσκήνιο

FILE PHOTO: Οι εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή μονοπωλεί τα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν ακόμη τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector, καθώς και τις επιθέσεις κατά μελών της Χεζμπολάχ με παγιδευμένους βομβητές και ασυρμάτους.

«Απόφαση σταθμός» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της η εφημερίδα «Αλήθεια» αναφερόμενη στην απόφαση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για απόρριψη από πλευράς Κυβέρνησης της προσέγγισης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αλλά και για κατακραυγή από την πλευρά των πολιτών. Σε άλλο θέμα γράφει για τις επιθέσεις μέσω παγιδευμένων βομβητών κατά μελών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα νεκρούς και τραυματίες. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είναι αισιόδοξος σχετικά με την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Παύση για ανάρμοστη συμπεριφορά και έλλειψη ευθυκρισίας», χαρακτηρίζει στο κύριο θέμα του καταπέλτη την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύσου του Γενικού Ελεγκτή, σημειώνοντας πως από τις 15 ενότητες που εξετάστηκαν στις 14 υιοθετήθηκε η επιχειρηματολογία του Γενικού Εισαγγελέα. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «νέο θρίλερ» πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη στην Αθήνα αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τις επιθέσεις με βομβητές σημειώθηκαν και εκρήξεις ασυρμάτων που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ.

«Αποφάσισαν ότι θέλουμε Ελεγκτή χωρίς φωνή», τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και γράφει για ιστορική αλλά και πρωτοφανή λόγω του ύφους, του σκεπτικού και του περιεχομένου της απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία, όπως σημειώνει, τοποθετεί σε καλούπια την Ελεγκτική Υπηρεσία. Επίσης γράφει για τσουνάμι οργής από την κοινωνία έναντι της απόφασης, ενώ προβάλλει και δηλώσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος είπε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Αλλού γράφει για κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Αθήνα σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση, κάνοντας αναφορά σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία η Αθήνα δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις αποφάσεις της Λευκωσίας.

«Βαθαίνει η δυσπιστία στους θεσμούς, πλήγμα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία», τιτλοφορεί η «Χαραυγή» το κύριο θέμα της, και γράφει για ανεμοθύελλα αντιδράσεων από την παύση του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και ασήκωτες ευθύνες Κυβέρνησης και Γενικού Εισαγγελίας. Αλλού γράφει για συζητήσεις που θα γίνουν τους επόμενους τέσσερις μήνες με τη Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση κινητοποίησης έξω από το Προεδρικό στις 3 Οκτωβρίου από την πλευρά των αγελαδοτρόφων.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Απολύθηκε ο Γενικός Ελεγκτής κρινόμενος ως ‘ακατάλληλος να ασκεί τα καθήκοντά του’» γράφει για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή ως «μαύρη μέρα» για την Κύπρο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν έντονα στην απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Επίσης αναφέρεται στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας κατά την οποία υπογραμμίστηκαν τα πρόσφατα επιτεύγματα και οι μελλοντικές προοπτικές της.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

«Μαύρα σύννεφα» πριν τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου, σύμφωνα με δημοσιεύματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: