Επιχείρηση σταδιακής «μεταμόρφωσης» των θωρακισμένων Μ-1117 του Στρατού Ξηράς: Από την αναγνώριση σε αναβαθμισμένους ρόλους επιτήρησης και αποτροπής

Όχημα Μ-1117 σε άσκηση στην Ρόδο. Πηγη: Γενικό Επιτελείο Στρατού




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Τα 1200 Μ-1117 που έχει προμηθευτεί ο Στρατός Ξηράς, σ’ ένα μεγάλο μέρος τους ήδη αξιοποιούνται στον Έβρο και τα νησιά στο Αν. Αιγαίο, ενισχύοντας σημαντικά τις φρουρές και τις μονάδες προκάλυψης.

Από την έλευσή των πρώτων ως σήμερα έχουν εξαχθεί σαφή συμπεράσματα, με ποιον τρόπο τα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης μπορούν να γίνουν ακόμη πιο χρήσιμα, με το πλήρωμά τους να αναλαμβάνει αποστολές που ενδιαφέρουν το επιτελείο.

Όταν είχαν παραληφθεί είχε προκαλέσει αίσθηση η τοποθέτηση οπλισμού στον πύργο διότι η αμερικανική έκδοση ήταν με οπλισμό ηλεκτρικής πυροδότησης από την καμπίνα του οχήματος, ενώ ο χειριστής είχε σαφή εικόνα για τον στόχο μέσω προσαρμοσμένης κάμερας.

Λίγα χρόνια μετά την έναρξη υπηρεσίας στον Στρατό Ξηράς, έχει ληφθεί πλέον η απόφαση για την παραγγελία των ηλεκτρικών πυροδοτικών μηχανισμών, διότι ο οπλισμός των 0,50 υπάρχει στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Ο τυπικός αμερικανικός εξοπλισμός των Μ-1117 αποτελείται από ένα πολυβόλο M2ΗΒ των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk19 των 40 χιλιοστών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται από το επιτελείο επιδιώκεται να υπάρχουν διαφόρων τύπων «έξυπνες λύσεις» οι οποίες θα εξυπηρετούν τόσο την επιτήρηση, όσο και την αποτροπή.

Ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, τεχνολογία 5G, κάμερες ημέρας και νύχτας που θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο εικόνα και ήχο από τα σύνορα, είναι ορισμένα από τα μέσα που μπορούν όχι μόνο να τοποθετηθούν στα Μ-1117, αλλά και να τους αλλάξουν τον τρόπο δράσης και αποστολής.

Από ένα θωρακισμένο όχημα αναγνώρισης, τα Μ-1117 μπορούν να γίνουν τροφοδότες άμεσης πληροφορίας στα επιχειρησιακά κέντρα, ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης το πλήρωμά τους θα είναι προστατευμένο από πυρά όπλων μικρού διαμετρήματος.

Η απόκτηση των M-1117 Guardian έχει αποδώσει στον Στρατό Ξηράς ένα όχημα, θωρακισμένο, όχι πρώτης γραμμής μάχης, σχετικά μικρής ηλικίας και με ρόλο υποστηρικτικό, σε αποστολές όπως η περιπολία, η ασφάλεια, η συνοδεία. Με τις προσθήκες αυτές το Μ-1117 τοποθετείται σε άλλη βάση, σαφώς πιο προωθημένη και ο Στρατός Ξηράς μπορεί να υπολογίζει σ’ έναν αποτρεπτικό ρόλο.

Ιδίως αν προχωρήσει και η εφαρμογή των φορέων Περιφερόμενων Πυρομαχικών Switchblade 600, τότε το Μ-1117 αποκτά έναν εντελώς νέο χαρακτήρα και αποστολή για τον Στρατό Ξηράς.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η στρατιωτική ηγεσία παρουσίασε και με εικόνες την προσαρμογή των περιφερόμενων πυρομαχικών σε παρόμοια στρατιωτικά οχήματα, ενώ και η κατασκευάστρια εταιρεία των Μ-1117 διαθέτει kit διαφόρων αναβαθμίσεων, αναλόγως τι επιθυμεί ο χρήστης.

Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι στην επίσημη απάντησή τους οι Αμερικανοί για την παραχώρηση των 1200 οχημάτων Μ-1117 είχαν ορίσει ρήτρα με την οποία οποιαδήποτε τροποποίηση πρέπει να γίνει με άδεια της κατασκευάστριας εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και υλικά που παραδίδουν σε συμμάχους τους οι Αμερικανοί μέσω EDA, υπάρχει η πρόβλεψη εσόδων για τις αμερικανικές κατασκευάστριες εταιρείες.

Επιτελείς του Στρατού Ξηράς έχουν γίνει αποδέκτες παρουσιάσεων από τους Αμερικανούς, με τρόπους που το Μ-1117 μπορεί ν’ αλλάξει «πρόσωπο» και να μεταμορφωθεί σε μια τροχοφόρα hi tech πλατφόρμα που θα μπορεί να δίνει πολλά στοιχεία για ότι ενδιαφέρει το επιτελείο.

 

 

Η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ παίρνει τον «Κένταυρο» από την ΨΑΡΑ, επέστρεψε στη Σαλαμίνα: Το σπριντ του ελληνικού Πολεμικού Στόλου και η αγωνία για τις τέσσερις ΜΕΚΟ [Video]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: