Έντονες, αλλά και περίεργες, οι αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων για την απαράδεκτη παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Βγάλτε τον σκασμό” είναι το μήνυμα, λέει το ΑΚΕΛ (video)

Ο πρώην πλέον Γενικός Ελεγκτής δήλωσε ότι «υπήρξε προσπάθεια φαγώματός μου για τέσσερα χρόνια». Φωτογραφία από βίντεο via Alpha Cyprus




Απορρίπτει, κατηγορηματικά το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας τις ευθείες κατηγορίες Οδυσσέα Μιχαηλίδη περί συμμετοχής της παρούσας κυβέρνησης στις προσπάθειες καρατόμησης του.

Δεδομένος ο σεβασμός στον θεσμό της ελεγκτικής υπηρεσίας, ως επίσης στην απόφαση του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου, διαμηνύει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ όσον αφορά τη διάδοχη κατάσταση στην ελεγκτική υπηρεσία παραπέμπει σε αποφάσεις από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Θα ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες όπως προβλέπονται στο σύνταγμα και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ληφθούν οι αποφάσεις του προέδρου της δημοκρατίας», είπε σε δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ποικίλες οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων, όχι ως προς τη νομική πτυχή της απόφασης, αλλά τις πολιτικές τις προεκτάσεις. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ) καιτο ακροδεξιό Ελάμ επιλέγουν, χωρίς καμία αναφορά στο πρόσωπο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να στοχεύσουν στην επόμενη ημέρα και στην ενίσχυση του θεσμού της ελεγκτικής υπηρεσίας.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αποδυνάμωση της ελεγκτικής υπηρεσίας. Προφανώς θα υπάρξει νέος γενικός ελεγκτής και θα απαιτούμε αυστηρότατο έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και όχι μόνο», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗ.ΣΥ Ονούρφιος Κουλλάς.

«Σημασία έχει να είναι ομαλή η μετάβαση στην επόμενη ημέρα και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του τόπου μας και το συμφέρον του Κύπριου πολίτη», ανέφερε το ΕΛΑΜ.

Στον αντίποδα το ΑΚΕΛ συγκρούεται με κυβέρνηση και νομική υπηρεσία, χαρακτηρίζοντας τη χθεσινή απόφαση ως πλήγμα στον ανεξάρτητο θεσμό, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, ενώ το ΔΗ.ΚΟ εκφράζει απογοήτευση.

«Θα ενισχύσει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια ή στο τέλος της ημέρας αυτό που θα γίνει όχι μόνο λογοκρισία θεσμών, αλλά αυτολογοκρισία όλων; Σιωπάτε γιατί κινδυνεύετε όχι απλά γιατί λέτε για τα κακώς έχοντα και εκτίθεστε, αλλά τιμωρείστε. “Βγάλτε τον σκασμό” αυτό είναι το μήνυμα», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

«Οι πολιτικές συνέπειες θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικές. Αυτή η απόφαση, για εμάς ως ΔΗ.ΚΟ αποτελεί πλήγμα στο θεσμό του Γενικού Ελεγκτή γιατί το έργο που παρήγαγε βοήθησε στο να προαχθεί η διαφάνεια, η λογοδοσία και ο έλεγχος», είπε από πλευράς του ΔΗ.ΚΟ η αναπληρώτρια Πρόεδρος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Αναγνωρίζοντας το έργο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ονομαστικά, ΕΔΕΚ και ΔΗ.ΠΑ δηλώνουν ετοιμότητα για συμβολή στη διάδοχη κατάσταση με τη μεταρρύθμιση της ελεγκτικής υπηρεσίας.

«Για τη διασφάλιση της συνέχισης του σοβαρού ρόλου που οφείλει να υπηρετεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, ώστε το θετικό έργο το οποίο επιτέλεσε ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής να μην υποβαθμιστεί», ανέφερε η ΕΔΕΚ.

«…και στη θέσπιση των όποιων επιπλέον εργαλείων θα ισχυροποιήσουν τους μηχανισμούς διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας, καθώς και το κράτος δικαίου στη χώρα μας», είπε μεταξύ άλλων η ΔΗ.ΠΑ.

Η παύση του Γενικού Ελεγκτή κλονίζει την αξιοπιστία της Κυπριακής δικαιοσύνης μέσα στην κοινωνία, η αντίδραση του Κινήματος Οικολόγων.

Απίστευτα ρεζιλίκια στην Κύπρο, έδιωξαν τον Γενικό Ελεγκτή, που κυνηγούσε τη διαφθορά: Υπεγράφη η απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, “μαύρη μέρα” για το νησί (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: