Ενοχλεί η Famagusta διότι τους θυμίζει τα εγκλήματα τους; Η Τουρκία φοβάται την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η σκονισμένη Έκθεση της είναι στα συρτάρια…

Ουρλιάζουν στην Άγκυρα: «Σειρά μαύρης προπαγάνδας το Famagusta που θα προβληθεί στο Νetflix», ισχυρίζονται οι Αττίλες, που εξευτελίζονται από τη σειρά του Μεγάλου Καναλιού. Φωτογραφία από το Mega




Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Π, ΜΑΛΛΙΑ*

Αναμενόμενες μεν θρασείς δε οι διαμαρτυρίες της Τουρκίας για το περιεχόμενο της τηλεοπτικής σειράς FAMAGUSTA του τηλεοπτικού σταθμού MEΓΚA με αφορμή την διανομή της και από το NETFLIX.

Διαχρoνικό και αθεράπευτο  πρόβλημα για την γειτονική μας Τουρκία είναι η απάρνηση του εαυτού της.

Η άρνηση της ιστορίας και η αδυναμία της να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα. Είτε αφορά  στην γενοκτονία των Αρμενίων, είτε αφορά στις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης και της Μικρασίας είτε την βαρβαρότητα της εισβολής στην Κύπρο.

Η ιστορία τόσο της Κεμαλικής Τουρκίας όσο και του αντικεμαλιστή προέδρου Ερντογάν χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές εισβολές και κατοχή, οργιώδεις παραβιάσεις των κανόνων του δικαίου,του ανθρωπιστικού συμπεριλαμβανομένου, καθώς και των ίδιων των κανόνων του πολέμου.

Σχετική προφανώς και η  ακόλουθη αποστροφή του κ. Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στην Λευκωσία στις 20 Ιουλίου  2024:

  • «Αργά ή γρήγορα η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί πως οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με «μαύρες» επετείους…».

Η Τουρκία επί 50 χρόνια κομπάζει και  αποκαλεί «ειρηνευτική επιχείρηση» τις εισβολές  στην Κυπριακή Μεγαλόνησο με την ονομασία Αττίλας Ι και ΙΙ. Και  όμως!

Ηγεσία,πολιτικοί, διπλωμάτες και στρατιωτικοί της Τουρκίας γνωρίζουν ότι με χαρακτηριστική επιμέλεια και αντικειμενικότητα οι δήθεν «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» των δικών τους  ενόπλων δυνάμεων έχουν πλήρως καταδικασθεί  από την αδέκαστη Ευρωπαϊκή Επιτροπής (νυν Δικαστηρίου) Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο).

Πρόκειται για την πληρέστερη καταγραφή των ωμοτήτων που διέπραξε ο τουρκικός στρατός, των αξιωματικών συμπεριλαμβανομένων, κατά την εισβολή στην Κύπρο.

Η Έκθεση της αποτελεί ένα κόλαφο του κορυφαίου δικαιοδοτικού ευρωπαϊκού θεσμού κατά της  Τουρκίας. Απορρίπτει κάθε προσπάθεια  εξωραϊσμού της τουρκικής εισβολής.

Πρόκειται για σύγχρονη βαρβαρότητα με φόνους, βιασμούς, κακοποιήσεις, κακή μεταχείριση και βασανισμό κρατουμένων, εκτελέσεις αμάχων και αιχμαλώτων, εξαφάνιση πολιτών και στρατευμένων, ομαδικούς τάφους, καταστροφή,λεηλασία εκκλησιών…

  • Η δημόσια αυτή Έκθεση ήταν το αποτέλεσμα των δύο διακρατικών προσφυγών 6780/1974 και 6950/1975 της Κύπρου κατά της Τουρκίας. Τότε που η Κύπρος τόλμησε. Υιοθετήθηκε στο Στρασβούργο από την ολομέλεια της Επιτροπής στις 10 Ιουλίου 1976.Κρατώ τη στιγμή αυτή ένα αντίγραφο στα χέρια μου.

Η Επιτροπή είχε εξετάσει και αναλύσει  πλήθος μαρτυριών, έλαβε επίσης ως όφειλε υπόψη και τις γραπτές θέσεις της Άγκυρας και της Λευκωσίας, κατέγραψε συστηματικά τα γεγονότα και θεμελίωσε την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας για τις σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις της Σύμβασης της Ρώμης. Έζησα από κοντά τότε τις στιγμές αυτές στο Συμβούλιο της Ευρώπης  στο Στρασβούργο.

Από ελληνικής πλευράς της Επιτροπής μετείχε ο αείμνηστος καθηγητής Γεώργιος Τενεκίδης.

Είχαμε κωδικοποιήσει τα συμπεράσματά της ώστε να είναι προσιτά και εύληπτα. Το Κυπριακό Γραφείο Δημόσιας Πληροφόρησης (Ρ.Ι.Ο.) είχε ανατυπώσει της Έκθεση το 1979 και την διένειμε σε χιλιάδες  αντίτυπα.Τούτο διότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε μεν δημοσιοποήσει( declassified)  την Έκθεση αλλά δεν την είχε διανείμει.

Η Τουρκία, την αποκλειστική ευθύνη της οποίας αναγνώρισε η έκθεση, δεν αισθανόταν όνειδος  για τις πράξεις του στρατού της. Απλά δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν οι καταδικαστικές διαπιστώσεις χαλώντας την δημόσια εικόνα της. FAMAGUSTA τότε όπως και σήμερα…

Έχει σημασία να βγάλουμε την σκονισμένη Έκθεση από τούς σκουριασμένους φωριαμούς. Ας μην ακούσουμε πάλι τον ισχυρισμό ότι θα ζημιώσει τάχα τις προσπάθειες  επανάληψης του διαλόγου…

Τούρκοι και γνωστοί καλοθελητές τον πρόβαλαν ήδη το 1978-1979 προκειμένου να αποτραπεί η δημοσιοποίηση της Έκθεσης-καταπέλτη για τις ωμότητες της Τουρκίας. Δεν γνωρίζω αν οι συντελεστές της FAMAGUSTA τελούν εν γνώσει της Έκθεσης. Με βεβαιότητα όμως την γνωρίζουν στην Άγκυρα. Η τηλεοπτική σειρά τους ερεθίζει διότι τους την θυμίζει.

*ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδος σε Ουάσινγκτον, Σκόπια και Τίρανα

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Το απαράδεκτο ελληνικό φοβικό σύνδρομο προς την Τουρκία: Το “περιστατικό” ανοιχτά της Κάσου και ο κίνδυνος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: