Eνας σπάνιος πιγκουίνος, «πτηνό της χρονιάς» στη Νέα Ζηλανδία: Ο φωνακλάς hoiho μπορεί να μυρίζει… ψαρίλα κέρδισε όμως σχεδόν ομόφωνα τις καρδιές των ψηφοφόρων [video]

Ο απειλούμενος κιτρινομάτης πιγκουίνος hoiho / Φωτογραφία: Screenshot via YouTube




Eνας από τους σπανιότερους πιγκουίνους στον κόσμο αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό «πτηνό της χρονιάς» της Νέας Ζηλανδίας, σε μια ασυνήθιστα ήρεμη διαδικασία, χωρίς ξένες παρεμβάσεις και… παρατυπίες προηγούμενων ετών.

Ο απειλούμενος κιτρινομάτης πιγκουίνος –ή hoiho που σημαίνει θορυβώδης ή φωνακλάς στη γλώσσα των Μαορί– είναι το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνων της ηπειρωτικής Νέας Ζηλανδίας και ξεχωρίζει από την ιδιαίτερη, χαρακτηριστική λωρίδα τριχώματος απαλού κίτρινου που έχει στο κεφάλι του.

Ο hoiho ζει σε τμήματα της ανατολικής ακτής του Νότιου Νησιού και στα υποανταρκτικά νησιά Οκλαντ. Το ντροπαλό είδος που μυρίζει σαν… ψάρι προτιμά τα παράκτια δάση, τους θαμνότοπους ή τις περιοχές με έντονη βλάστηση λιναριού.

Η νίκη του hoiho στον σκληρό διαγωνισμό της χώρας δημιουργεί ελπίδες –και προσδοκίες– για σταδιακή επαναφορά του πληθυσμού του είδους.

Εκτιμάται ότι έχουν απομείνει μόλις 4.000 έως 5.000 στον κόσμο, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία προστασίας της φύσης, με τον αριθμό τους διαρκώς μειούμενο.

Ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί κατά 78% τα τελευταία 15 χρόνια – και μόνο το τελευταίο έτος κατά 18%, αναφέρει η οργάνωση Yellow-eyed Penguin Trust.

«Η αναγνώριση αυτή δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε καλύτερη συγκυρία», σημειώνει η Νίκολα Τόκι, διευθύνουσα σύμβουλος της Forest & Bird, της περιβαλλοντικής οργάνωσης που διοργανώνει τον ετήσιο διαγωνισμό.

«Αυτός ο εμβληματικός πιγκουίνος εξαφανίζεται από την ηπειρωτική Αοτεαρόα [Νέα Ζηλανδία] μπροστά στα μάτια μας».

Ο διαγωνισμός για το πουλί της χρονιάς ξεκίνησε το 2005 για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τη δεινή θέση των ενδημικών πουλιών της Νέας Ζηλανδίας, πολλά από τα οποία απειλούνται, βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης ή έχουν ήδη εξαφανιστεί λόγω της εισαγωγής παρασίτων, της ανθρώπινης δραστηριότητας και της μείωσης των ενδιαιτημάτων.

Ο διαγωνισμός διάρκειας δύο εβδομάδων προσέλκυσε περισσότερες από 52.000 επαληθευμένες ψήφους – μια σημαντική πτώση σε σύγκριση με την εκδήλωση του 2023, η οποία εκτοξεύτηκε στις 350.000 ψήφους σε 195 χώρες, αφού ο Βρετανοαμερικανός κωμικός και παρουσιαστής τοκσόου Τζον Όλιβερ διεξήγαγε μια παγκόσμια εκστρατεία για το απειλούμενο pūteketeke – ένα πουλί που γρυλίζει και ξερνάει με ένα ασυνήθιστο ρεπερτόριο τελετουργιών ζευγαρώματος.

Με πληροφορίες από Guardian

Κλιματική αλλαγή και δασικές πυρκαγιές αλλάζουν τη γεύση του κρασιού: Αυξάνουν την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη και αλκοόλ – Πιο «χλωμά» τα κόκκινα κρασιά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: