Eλλάδα και Τουρκία αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές για τις οδικές μεταφορές εκτός Βουλγαρίας: Μεγάλες καθυστερήσεις και τεράστιο κόστος στα συνοριακά περάσματα

File Photo epa08321827 Drivers carry a bag of bread at the border check point between Bulgaria and Turkey, in the village of Kapitan Andreevo, Bulgaria, EPA/VASSIL DONEV




Δημοσίευμα του Euractiv επισημαίνει τις σημαντικές εντάσεις και υλικοτεχνικές προκλήσεις που αφορούν τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών. Τα κύρια ζητήματα προκύπτουν από την αναποτελεσματικότητα της διέλευσης των συνόρων και τις πρόσθετες διαδικασίες στα βουλγαρικά σύνορα, ιδιαίτερα στα περάσματα Kapitan Andreevo και Lesovo με την Τουρκία.

Επισημαίνονται οι αυξημένες καθυστερήσεις διέλευσης των συνόρων λόγω επαναφοράς των διαδικασιών απολύμανσης των οχημάτων από τη βουλγαρική κυβέρνηση σε βασικές συνοριακές διελεύσεις. Το Kapitan Andreevo, ένα από τα πιο πολυσύχναστα χερσαία σύνορα παγκοσμίως, επηρεάζεται ιδιαίτερα.

Το δημοσίευμα καταγράφει τη δυσαρέσκεια από τις γειτονικές χώρες. Οι μεταφορείς από την Τουρκία και την Ελλάδα, απογοητευμένοι από τις καθυστερήσεις και το κόστος που συνδέονται με τις διαδικασίες των βουλγαρικών συνόρων, εξετάζουν εναλλακτικές διαδρομές για να παρακάμψουν τη Βουλγαρία.

Επισημαίνεται ο περιφερειακός οικονομικός αντίκτυπος. Το χάος των μεταφορών στη Βουλγαρία διακόπτει τις εφοδιαστικές αλυσίδες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, προκαλώντας έντονη κριτική από διεθνείς φορείς μεταφορών όπως ο BSEC-URTA και ο IRU, που έχουν επικρίνει τα βουλγαρικά μέτρα ως άδικα και επιζήμια για την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Το θέμα αναδεικνύει εσωτερικά ζητήματα εντός της Βουλγαρίας. Οι βουλγαρικές μεταφορικές εταιρείες κατηγόρησαν την κυβέρνησή τους για διπλά μέτρα και μέτρα όσον αφορά την επιβολή τελών στα σύνορα και τις διαδικασίες απολύμανσης. Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες για διαφθορά που σχετίζονται με τη διαχείριση χώρων στάθμευσης στα βουλγαρορουμανικά σύνορα.

Έχουν ξεκινήσει διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων εντάσεων με συζητήσεις μεταξύ Βούλγαρων και Τούρκων αξιωματούχων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ανακαινίσεων για τη βελτίωση των υποδομών διέλευσης των συνόρων.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι εάν δεν υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις είναι πιθανές σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τη Βουλγαρία, καθώς οι γειτονικές χώρες εξερευνούν εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους.

Euractiv [Turkey and Greece seek bypass around Bulgarian transport chaos]

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρέλαβε την έκθεση για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ: Θα καθορίσει τις παρεμβάσεις της στις 100 πρώτες ημέρες της νέας θητείας της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: