Εκφράστηκε η βούληση ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να γίνει: Σύσκεψη κορυφής σε καλό κλίμα στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας (video)

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης (GSI). Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλλακάκης. Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




Ήταν μια πολύ καλή επιλογή η απόφαση να γίνει η συζήτηση για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος (Great Sea Interconnector – GSI), δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Τρίτης, μετά την παρουσία του σε εκδήλωση στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.

«Η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική, βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα στα οποία υπήρχαν ασάφειες και δεν ήταν ξεκάθαρα», τόνισε ο Πρόεδρος στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

«Η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή η απόφαση να γίνει αυτή η συζήτηση», κατέληξε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στη σύσκεψη ¨”εκφράστηκε η βούληση ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου πρέπει να υλοποιηθεί”.

Μετά το τέλος της σύσκεψης για τον GSI στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη, η οποία διήρκεσε γύρω στις 4,5 ώρες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι η δουλειά για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδος (Great Sea Interconnector – GSI) συνεχίζεται.

Σημείωσε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν “και σε πολιτικό επίπεδο”.

«Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα».

Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί η λύση, ο κ. Σκυλακάκης επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι.

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς». Καταληκτικά, επανέλαβε ότι «η δουλειά μας συνεχίζεται».

Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα το GSI, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι «ήταν μια πολύωρη συνάντηση. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών και είναι μια εργασία η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί με διαβουλεύσεις μεταξύ των μερών, όπως ήταν η συγκεκριμένη».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της διαβουλεύσεις, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα. Είπαμε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά από εκεί που ξεκίνησε σήμερα. Δεν μπορώ να πω οτιδήποτε άλλο, διότι η συνεργασία η οποία συνεχίζεται».

Σε ερώτηση αν ξεκίνησε από την Αθήνα η συζήτηση, ο κ. Παπαναστασίου είπε «είναι από κάποιο σημείο το οποίο ουσιαστικά είχε μείνει στο παρελθόν, αλλά σας λέω ότι είναι εποικοδομητική και συνεχίζετε. Οπότε πρέπει να μας δώσετε λίγο χρόνο και (να έχετε) λίγη υπομονή».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Υπουργός είπε ότι «ήταν μια συζήτηση εποικοδομητική. Τα μέρη αντιλαμβάνονται τις θέσεις της κάθε πλευράς, της άλλης πλευράς, και ουσιαστικά θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εργασία» άμεσα.

Σύμφωνα με τον εφημερίδα Φιλελεύθερος, οι πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε -όπως δεν αναμενόταν να υπάρξει- θετική κατάληξη σε όλα τα θέματα που ηγέρθηκαν κατά τη συζήτηση που έγινε, τα περισσότερα από την κυπριακή πλευρά.

Ωστόσο, η συζήτηση μεταξύ των μερών θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, συνεπώς αποφεύχθηκε ναυάγιο της διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε της σύσκεψης στο μεγαλύτερο μέρος της και εξερχόμενος για να μεταβεί σε άλλη υποχρέωση είπε ότι η συζήτηση που έγινε ήταν εποικοδομητική. Το ίδιο επανέλαβε κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό, προσθέτοντας ότι η σύσκεψη ήταν μια καλή ευκαιρία να ακούσουν οι πλευρές η μία την άλλη και να διευκρινιστούν διάφορα θέματα.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες της κυβέρνησης πέρα από το γεωπολιτικό ρίσκο είναι και η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το ενδεχόμενο το κράτος να αναγκαστεί να πληρώσει περισσότερο από το κόστος που αναμένεται αλλά και το ενδεχόμενο σε περίπτωση ναυαγίου του έργου να επωμιστεί το κόστος ο Κύπριος καταναλωτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει το καλώδιο να ξεκινήσει από την Κρήτη προς την Κύπρο ούτως ώστε η Ελλάδα να αναλάβει το γεωπολιτικό ρίσκο σε περίπτωση που η Τουρκία βάλει εμπόδια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, μεγαλύτερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν είναι το χάσμα μεταξύ κυπριακής πλευράς και των υπολοίπων εμπλεκομένων στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη.

Αυτό προκύπτει ως συμπέρασμα μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου και τις λιγοστές πληροφορίες που βγήκαν προς τα έξω μετά το πέρας της πολύωρης σύναξης.

Όσοι εκ των συμμετασχόντων μίλησαν δημόσια απέφυγαν να πουν κάτι περισσότερο, επαναλαμβάνοντας όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περί «εποικοδομητικής συζήτησης». Αν μπορεί να γίνει λόγος για κάτι το θετικό, αυτό είναι ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί χωρίς τελεσίγραφα και προφανώς χωρίς την απειλή για δραματικές επιπτώσεις στο ενεργειακό έργο.

Ωστόσο, το εμπάργκο που φαίνεται να έχουν αποφασίσει όλα τα μέρη αποκαλύπτει ότι ο δρόμος προς συμφωνία θα είναι μακρύς και δύσκολος. Όπως έγινε γνωστό από τους υπουργούς Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, οι συζητήσεις για τις κυπριακές ανησυχίες θα συνεχιστούν τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνοκρατικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξουν συγκλίσεις.

Αυτό το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου συνεχίζουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της γαλλικής NEXANS για αναστολή εργασιών στην κατασκευή του ηλεκτρικού καλωδίου, εάν δεν αρθούν άμεσα οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες.

  • Νέα σύσκεψη

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Καθημερινής», την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών μέσω τηλεδιάσκεψης. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι οι διαβουλεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ωστόσο, αυτό που παραμένει αδιευκρίνιστο είναι αν στο σενάριο εξεύρεσης κοινής συνισταμένης η απόφαση θα οδηγηθεί απευθείας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη λήψη τελικής πολιτικής απόφασης ή θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για νομική μελέτη της όποιας απόφασης ληφθεί.

Στο άλλο ζήτημα, αυτό της χρηματοδότησης του έργου δεν έγιναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες. Να υπενθυμίσουμε πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει επί της αρχής τη χρηματοδότηση του έργου με €125 εκατ. μέσω των εσόδων από το Ταμείο Ρύπων, χωρίς να λάβει τελική επίσημη απόφαση για το θέμα.

  • Ο αμερικανικός παράγοντας

Η σύσκεψη στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκε στον απόηχο μιας νέας παρέμβασης από πλευράς των ΗΠΑ. Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο.

H πρέσβειρα ρωτήθηκε έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector.

«Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κα Φίσερ.

Στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ελληνικής εταιρείας, καθώς και εκπρόσωπος της γαλλικής Nexans, της εταιρείας που ανέλαβε να κατασκευάσει το καλώδιο.

Από κυπριακής πλευράς, ο γενικός και ο βοηθός εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου να αντισταθούν στις δυνάμεις της διαφθοράς και του Αττίλα: Σήμερα η μεγάλη μέρα για την ηλεκτρική διασύνδεση (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: