Έκδηλος ο φόβος για το “νέο πόλεμο” στη Μέση Ανατολή, αλλά και αναγνώριση της ισχύος του Ισραήλ: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ο αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Είναι πολύ περίεργη η ατμόσφαιρα σήμερα στο Λευκό Οίκο, βαριά θα την χαρακτήριζα. Eύκολα διαπιστώνει κανείς μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Αυτό φάνηκε και στη διάρκεια του υπουργικού συμβολαίου, που κάλεσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχοντας δίπλα του τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν.

Είχαμε μία σημαντική ενημέρωση, από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), αμέσως μετά τη σημερινή στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ εναντίον ανώτερου στελέχους της Χεζμπολάχ.

Και έχει ιδιαίτερη σημασία η πληροφορία ότι ο εν λόγω αξιωματούχος της οργάνωσης ήταν αυτός που σχεδίασε τις πιο πολύνεκρες τραγωδίες των Αμερικανών στη Βηρυτό.

Το μήνυμα του Ισραήλ ήταν διπλό: και προς τη Χεζμπολάχ, ότι ξέρουμε που να σας βρούμε, αλλά και προς τους Αμερικανούς, ότι «κάνουμε επιχειρήσεις στο όνομα σας», που δεν μπορείτε να κάνετε εσείς.

Ο σημερινός νεκρός, ο Ιμπραχίμ Ακίλ, ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων της αμερικανικής κυβέρνησης. Τον είχαν επικηρύξει με 7 εκατομμύρια δολάρια για τις δολοφονίες πέραν των 300 Αμερικανών πολιτών.

Ο κ. Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του περίφημου NSC, μας είπε ότι δεν γνώριζαν ούτε για τη σημερινή ισραηλινή επιχείρηση, ότι δεν είχαν εκ των προτέρων ενημέρωση.

Θα έλεγα ότι έδειξε την έντονη ενόχληση του Λευκού Οίκου διότι κάποια στιγμή υπονόησε ότι είναι συνηθισμένη αυτή η πρακτική των Ισραηλινών.

Η ανησυχία για την πιθανή επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι έκδηλη στο Λευκό Οίκο. Είναι λογικό να ανησυχούν.

Κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για να αποφύγουν αυτή την πιθανότητα. Υπουργοί και ανώτεροι αξιωματούχοι τηλεφωνούν σε ομολόγους τους, αλλά ένα είναι σίγουρο:




Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δύναμη στον κόσμο που θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ. Ούτε φυσικά η Αμερική, την οποία έχει εγκλωβίσει στη δική του πολιτική ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Για να καταλάβουμε τη δύσκολη θέση του Λευκού Οίκου, αρκεί να θυμηθούμε ότι η Αμερική συμμετέχει στο πλευρό του Ισραήλ όταν πρόκειται να αμυνθεί, όχι όταν επιτίθεται. Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο.

Εάν έχουμε επέκταση του πολέμου και αν λάβει μέρος το Ιράν, αυτόματα θα θεωρηθεί αμυντική ενέργεια. Άρα οι αμερικανικές δυνάμεις θα εισέλθουν στον πόλεμο. Δεν τα απλοποιώ τα πράγματα, έτσι έχουν τα πράγματα.

Τα προβλήματα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Ιερουσαλήμ είναι πάρα πολλά. Ο Άντονι Μπλίνκεν πήγε στο Κάιρο και ΔΕΝ πέρασε απέναντι στο Τελ Αβίβ. Ο Λόιντ Όστιν ακύρωσε την επίσκεψη του στο Ισραήλ, αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα.

Έπεσε στο τραπέζι να τηλεφωνήσει στον Νετανιάχου ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Αλλά τι θα καταφέρει;

Παρ’ όλα αυτά, δεν περιμένουμε καμία αλλαγή πολιτικής έναντι του Εβραϊκού Κράτους. Οι Αμερικανοί είναι εγκλωβισμένοι στις δικές τους πολιτικές. Και λόγω των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι αξιωματούχοι περπατούν σε τεντωμένο σχοινί για να μην προκαλέσουν ζημιά στην υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις.

Και θα κλείσω ως εξής, από μία άλλη ενημέρωση: Είναι τέτοια η ισχύς του Ισραήλ, την οποία δείχνει αδιάντροπα και επιδεικτικά, που το Ιράν θα σκεφθεί 100 φορές πριν επιδιώξει ένα πόλεμο με το Εβραϊκό Κράτος.




Πριν από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Μπάιντεν ρωτηθηκε τι σημαίνουν οι επιθέσεις στον Λίβανο για την ειρηνευτική διαδικασία (ο δημοσιογράφος εννοούσε για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων);

Ο Αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται ότι κατάλαβε κάτι άλλο: «Συνεχίζουμε να προσπαθούμε και να κάνουμε, και προσπαθήσαμε από την αρχή, να βεβαιωθούμε ότι τόσο οι άνθρωποι στο Βόρειο Ισραήλ, όσο και στο Νότιο Λίβανο, θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και να γυρίσουν πίσω με ασφάλεια. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας, ολόκληρη η ομάδα μας συνεργάζεται με την κοινότητα των πληροφοριών, προσπαθώντας να το πετύχει αυτό. Θα το διατηρήσουμε μέχρι να το ολοκληρώσουμε. Έχουμε δρόμο μπροστά μας»

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Λευκός Οίκος θύμωσε πάλι με το Ισραήλ αλλά δεν θα το εγκαταλείψει ποτέ, ότι και να κάνει: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή των Οικονόμου και Παυλόπουλου, στον Σκάι (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: