Eίναι η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία αποτελεσματικό φάρμακο; Θα φέρει βελτίωση στο γνωστικό επίπεδο των μαθητών; Η συζήτηση έχει πλέον εξαπλωθεί πανευρωπαϊκά [videos]

Μαθήτρια με το κινητό σε σχολική αίθουσα via youtube




Aνοιξε η συζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την απαγόρευση των κινητών στις σχολικές αίθουσες

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με διαδηλώσεις στη Βουδαπέστη. Χιλιάδες μαθητές και όχι μόνο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την (ουσιαστικά) «απόλυση» του διευθυντή ενός φημισμένου λυκείου της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Μετά από 24 χρόνια ο Κσάμπα Μεσζάρος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, αφού αρνήθηκε να εφαρμόσει την κυβερνητική εντολή για «απαγόρευση των smartphones» στα σχολεία.

«Προηγουμένως, στην αρχή του μαθήματος, ο δάσκαλος μας ζητούσε να βγάλουμε τα τηλέφωνά μας και να τα βάλουμε είτε στη γωνία του δικού μας θρανίου είτε στο θρανίο του δασκάλου, το κάναμε και το μάθημα λειτούργησε τέλεια. Οπότε πιστεύω ότι αυτή θα ήταν μια πολύ καλύτερη λύση στο πρόβλημα», λέει στο μικρόφωνο του euronews μια διαδηλώτρια.

Η απαγόρευση των κινητών στις σχολικές αίθουσες δεν είναι όμως νόμος μόνο στην Ουγγαρία ή και στην Ελλάδα, όπως επισημάνθηκε την περασμένη εβδομάδα δια στόματος και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πλέον και στην Ολλανδία οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν επιτρέπεται από φέτος να φέρνουν στις τάξεις τα τηλέφωνά τους.

Και σε άλλες χώρες όμως, όπως η Γαλλία και η Δανία, ορισμένα σχολεία πειραματίζονται με τέτοιου είδους απαγορεύσεις στην παρουσία κινητών, αν και δεν υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

«Από την στιγμή που θα μπορώ να βρω τον γιο μου όταν είναι στον δρόμο και θα μπορώ να διαπιστώσω που ακριβώς βρίσκεται, από εμένα δεν υπάρχει πρόβλημα», λέει μια μητέρα από την Γαλλία.

Στην Δανία ο Φιλίπ σχολιάζει: «Δεν ξέρω αν με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει περισσότερη ησυχία κατά την διάρκεια του μαθηματος, επειδή μπορει να μην υπάρχουν κινητά αλλά θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους. Μπορούν με τα κομπιουτερ να συνδέονται στο snapchat και να επικοινωνουν από εκεί».

Όσοι αντιτίθενται στην απαγόρευση, επισημαίνουν ότι η σωστή αξιοποίηση της τεχνολογίας θα είναι βοήθεια και όχι τροχοπέδη στις παραδόσεις των μαθημάτων.

Ωστόσο με τις απαγορεύσεις, σχολεία και κυβερνήσεις εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η προσήλωση των μαθητών και σε τελικη αναλυση θα βελτιωθεί το γνωστικό τους επίπεδο. Η συζήτηση έχει πλέον ανοίξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς…

Με πληροφορίες από gr.euronews.com

Τα ακτινοβακτήρια της Αρκτικής θα δώσουν στην επιστήμη τη νέα γενιά αντιβιοτικών: Τι ελπίδες γεννιώνται από τους θαλάσσιους μικροοργανισμούς

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: