Ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Θέλουμε λύση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την Τουρκία, καμιά συζήτηση για λύση δυο κρατών στην Κύπρο (video)

FILE PHOTO: Kyriakos Mitsotakis, Prime Minister of the Hellenic Republic, addresses the general debate of the General Assembly’s seventy-eighth session. Credit UN Photo, Cia Pak




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Δυτικά Βαλκάνια κυριάρχησαν στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) να είναι ένας φορέας σταθερότητας, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία τονίζοντας πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την διευθέτηση της διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Πρέπει να είμαστε γενναίοι και σοφοί για να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία, είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε κατά λέξη:

Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται σε μια γειτονιά που έχει σύνθετα χαρακτηριστικά και έχω μιλήσει επανειλημμένα από αυτό το βήμα για τη δύσκολη και κατά καιρούς τεταμένη σχέση με τη γειτονική Τουρκία.

Κατά το τελευταίο έτος έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Erdoğan έξι φορές, περιλαμβανομένης της πρόσφατης συνάντησής μας στο περιθώριο αυτής της Γενικής Συνέλευσης, πριν από δύο ημέρες. Τον περασμένο Δεκέμβριο υπογράψαμε τη Διακήρυξη των Αθηνών, ένα έγγραφο όπου αποτυπώνεται η πρόθεσή μας να επιλύσουμε τις διαφορές μας σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.

Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων με την Τουρκία. Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ώστε να αποκλιμακώσουμε κάθε ένταση που ενδέχεται να προκύψει.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουμε μπορέσει να διευθετήσουμε αυτή τη διαφορά επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη.

Και άκουσα με χαρά τον Πρόεδρο Erdoğan να λέει ότι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και αρκετά σοφοί ώστε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία. Αλλά αν πρόκειται να προσπαθήσουμε θα πρέπει και οι δύο πλευρές να υιοθετήσουμε μια συνεπή προσέγγιση σε κάθε πτυχή της συμπεριφοράς μας.

Για το Κυπριακό ανέφερε πως δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών και κάλεσε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δεσμευθούν για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης για το κυπριακό.

Είπε τα εξής:

Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, όπου φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας και την επακόλουθη κατοχή άνω του ενός τρίτου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία πρόοδο όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας. Αυτή η εισβολή ήταν και εξακολουθεί να συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, επαναβεβαιώνω εδώ σήμερα τη δέσμευσή μας όσον αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και σε μια λύση στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή. Απλούστατα δεν αποτελεί λύση. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χθες, από αυτό το βήμα, μια συναισθηματικά φορτισμένη και ειλικρινή ομιλία, ανακαλώντας στη μνήμη τη βία και το τραύμα της εισβολής στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια.

Εξέφρασε επίσης την ακλόνητη δέσμευσή του στον διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτή τη δέσμευση. Έχει δίκιο να υποστηρίζει ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί à la carte και ότι η ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί ή να διαγραφεί.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο. Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον να καλλιεργήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και να συζητήσουν ειλικρινά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο ισχυρό μήνυμα θα έστελνε σε όσους επιδιώκουν την ειρήνη σε δυσεπίλυτες διαμάχες ανά τον κόσμο, αν μπορούσαμε να βρούμε μια διαρκή, βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό ζήτημα;

Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε πάντα ένα όραμα για τα Δυτικά Βαλκάνια και επανέλαβε ότι δεν έχει θέση στην περιοχή η αναβίωση των εθνικισμών. Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συμφωνία των Πρεσπών αναφέροντας πως οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις από την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πόλεμο του Ισραήλ και κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στην Μέση Ανατολή να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ξεκινήσουν τον διάλογο. Υποστηρίζουμε την εκεχειρία των 21 ημερών, η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί .

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την άμεση επιστροφή των ομήρων, ανέφερε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς την διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε απόψε στην 7η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι ο κόσμος μας γίνεται μέρα με την ημέρα όλο και πιο ανασφαλής. Εν μέσω όμως των απειλών υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν και υπογράμμισε την ανάγκη μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ να είναι έναι ένας φορέας σταθερότητας υπογράμμισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στον πόλεμο του Ισραήλ καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ξεκινήσουν τον διάλογο. Υποστηρίζουμε την εκεχειρία των 21 ημερών, η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν πορεί να συνεχιστεί είπε.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι πρόκειται για μια βίαιη πρόκληση προς την διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη.

Σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν και σημείωσε τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, στη Διακήρυξη των Αθηνών και στο παράθυρο ευκαιρίας για την διευθέτηση της διαφοράς, της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δυστυχώς για το Κυριακό,  δεν βλέπουμε καμία πρόοδο σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην επανεκκίνηση των συνομιλιών. «Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών» υπογράμμισε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επανέλθει στο τραπέζι των διαβουλευσεων. και απαντώντας έτσι στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι οι ίδιες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σεβαστούν το Κράτος Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Eστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια για την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται πλήρως και καλή τη πίστη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις από την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Συνάντηση Με Γκουτέρες

Nωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της Ελλάδας στη θητεία της ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διετία  2025-26.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στον Νότο και το Βορρά, την Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος- μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συνόψισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ταγίπ εξαγοράζει Αμερικανούς πολιτικούς για τις βρώμικες δουλειές του, η αποκάλυψη του ρόλου του Έρικ Άνταμς: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: