Δυστυχώς δεν τον πιέζει κανένας: Ο …άνετος Ερντογάν και η πληρωμένη απάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ, προς τον ηγέτη της κατοχικής δύναμης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προσφωνεί τη Ολομέλεια της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Φωτογραφία από το ΓΤΠ, PIO




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Την περασμένη Τρίτη, ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσφώνησε την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κουνώντας το δάκτυλο προς όλους.

Αλλά και επαναλαμβάνοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα του αγνοεί και καταπατά τις αποφάσεις του Διεθνούς Οργανισμού. Είπε στους παρόντες ότι γι αυτόν υπάρχει και ισχύει μόνο το δικό του… δίκαιο.

Επανέλαβε δε το γνωστό αφήγημα για λύση δυο κρατών στην Κύπρο. Δηλαδή, νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Λίγο μετά την ομιλία του, άνετος και χαμογελαστός, έσπευσε να συναντήσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως να μην συνέβαινε οτιδήποτε.

  • Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε εξαγγείλει την Τρίτη ότι θα απαντούσε στην ομιλία Ερντογάν, όπως και έγινε όταν χθες ο ίδιος ανέβηκε στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης. Και του απάντησε.

Όχι πως θα επηρεασθεί ο Ερντογάν, ο οποίος συνήθως σκοπίμως κωφεύει, αλλά για μην μείνουν αναπάντητες οι παράνομες και παράλογές του αξιώσεις και το ακραίο αφήγημα του, που παραπέμπει στον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης του έστειλε, διά της ομιλίας του το μήνυμα:

  1. Ο επιτιθέμενος, ο παραβάτης του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί να υπερασπίζεται τη νομιμότητα ούτε να δείχνει με το δάχτυλο τους άλλους.
  2. Η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, την επιθετικότητα και τη χρήση βίας ΔΕΝ μπορεί να αναγνωριστεί.
  3. Το διεθνές δίκαιο δεν είναι à la carte. Η ερμηνεία του δεν αλλάζει ανάλογα με το ποιος είναι ο παραβάτης. Εφαρμόζεται ισότιμα σε όλες τις συγκυρίες, σε όλες τις χώρες. Εφαρμόζεται στην Τουρκία, μια χώρα που πριν από 50 χρόνια χρησιμοποίησε βία κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο κράτος και είναι κατοχική δύναμη στην Κύπρο.
  4. Αποτελεί προσβολή για την παρούσα ολομέλεια, να ονομάζεται μια εισβολή ειρηνευτική επιχείρηση. Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Ούτε τώρα ούτε ποτέ.

Ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε τον Ερντογάν να συνεργασθεί δεδομένου ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και πως Κύπρος και Τουρκία θα παραμείνουν πάντα γείτονες.

Οι εκκλήσεις της Λευκωσίας δεν αναμένεται ότι θα  βρουν ανταπόκριση. Και η εκτίμηση είναι πως δύσκολα θα αλλάξει το σκηνικό γιατί η Τουρκία δεν έχει λόγο να διαφοροποιηθεί. Δεν πιέζεται από τους βασικούς παίκτες, που συνήθως εκθειάζουν τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζητούν διευκολύνσεις. Όπως οι Αμερικανοί.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Αννίτα Δημητρίου, η γνωστή Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και των Εντυπώσεων: Την παρουσίασαν ότι …”έσωσε” την Κύπρο… Σε τι σόι χώρα ζουν οι άμοιροι Κύπριοι πολίτες!!!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: