Διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε Λιβανέζος υπουργός * «Υπήρχε πρόταση αλλά ο Νετανιάχου αποφάσισε να δολοφονηθεί ο Νασράλα»

A woman takes photo of a destroyed building in the Haret Hreik neighborhood of Beirut’s southern suburbs, after Israeli military strikes on Beirut, Lebanon, 29 September 2024. EPA/WAEL HAMZEH




Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας Ζιάντ Μακάρι.

«Είναι βέβαιο ότι η λιβανική κυβέρνηση θέλει κατάπαυση του πυρός και όλοι γνωρίζουν ότι ο (Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν) Νετανιάχου πήγε στη Νέα Υόρκη στη βάση μιας πρότασης κατάπαυσης του πυρός, αλλά πάρθηκε η απόφαση να δολοφονηθεί ο Νασράλα», σημείωσε ο Μακάρι.

“Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι του αναλογεί, αλλά το ζήτημα δεν είναι και τόσο εύκολο”, πρόσθεσε.

Ο στρατός του Λιβάνου καλεί τους πολίτες να παραμείνουν ενωμένοι

Ο στρατός του Λιβάνου κάλεσε σήμερα τους πολίτες να «διατηρήσουν την εθνική ενότητα» και την «κοινωνική ειρήνη» μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Η έκκληση απευθύνεται σε μια χώρα με βαθιές διαιρέσεις μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων οι οποίες αναζωπυρώθηκαν από την απόφαση της Χεζμπολάχ να ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ σε υποστήριξη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

«Ο στρατός καλεί τους πολίτες να διατηρήσουν την εθνική ενότητα και να μην οδηγηθούν σε ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνική ειρήνη αυτήν την επικίνδυνη περίοδο», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο στρατός.

«Ο ισραηλινός εχθρός προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο καταστροφής και να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των Λιβανέζων», προσθέτει.

Επιπλέον στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί από την Παρασκευή στη Βηρυτό, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από σιιτικές περιοχές έχουν βρει καταφύγιο αφού εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Χθες βράδυ, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι είχε καλέσει ήδη τους Λιβανέζους να «συσπειρωθούν» προκειμένου να διατηρήσουν την κοινωνική ειρήνη.

Η συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Τζανίν Χένις-Πλασάρτ, απηύθυνε επίσης παρόμοια έκκληση σήμερα μέσω της πλατφόρμας X.

«Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τον Λίβανο όπου η αβεβαιότητα διευρύνεται, είναι καιρός η χώρα να επικεντρωθεί στο κοινό συμφέρον: ένα κράτος που είναι σε θέση αναλάβει γρήγορα την ασφάλεια και τις ανθρωπιστικές ανάγκες», ανέφερε.

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα προκάλεσε τεράστιο σοκ στους υποστηρικτές τους, που προέρχονται ουσιαστικά από τη σιιτική κοινότητα, και, πέρα από αυτήν, βύθισε τον Λίβανο στον τρόμο.

 

Ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών κάνει έκκληση για διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης

Ο πλέον υψηλόβαθμος χριστιανός θρησκευτικός αξιωματούχος του Λιβάνου, ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών Μπεσάρα αλ Ράι, έκανε έκκληση για διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ και είπε πως η δολοφονία από το Ισραήλ του ηγέτη της οργάνωσης, Σάγεντ Χασάν Νασράλα, “άνοιξε μια πληγή στην καρδιά των Λιβανέζων”.

Ο Ράι έχει ασκήσει κριτική στη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, κατηγορώντας την ότι σύρει τον Λίβανο σε περιφερειακές συγκρούσεις.

“Δίνουμε τα προσωπικά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και την κοινότητα του Σάγεντ Χασάν Νασράλα”, είπε στη διάρκεια της λειτουργίας.

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ αποτελεί εδώ και καιρό σημείο διαμάχης στον Λίβανο, μία χώρα με ιστορικό εμφυλίου πολέμου. Οι επικριτές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο λένε πως η οργάνωση έσυρε μονομερώς τη χώρα σε συγκρούσεις και υπονόμευσε το κράτος.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάιρο, Αίγυπτος
Βηρυτός, Λίβανος

Άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο Ναμπίλ Καούκ, νεκρός από ισραηλινά πυρά * Δεκάδες νέες επιδρομές κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: